• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je z pohledu úspor výhodnější bojler na poloviční nebo plný výkon?

Started by Marek Paluřík, 16.10.2015, 21:48

previous topic - next topic

Jiří Schwarz

Quote from: Martin Švento on 19.10.2015, 16:20
Keďže sa vedie debata o úsporách pri ohreve teplej vody, ako riešite úpravu príliš tvrdej vody vo vašom vodovode? Nejakým super výkonným magnetom, či iným spôsobom, alebo to neriešite?

Možno táto otázka nesúvisí priamo s elektrikou, ale s úsporou určite áno.

Řešil jsem to "elektricky", takovým nějakým zdrojem střídavého proudu 1,4 - 2,2kHz. Nevím jak na jiné složení vody, ale na silně železitou vodu ze studny nic moc...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

ACEOF ACES

Martine Kurko,
díky za opravu, na stránkách Qtermo vidím, např. pro vertikální elektrické zásobníkové ohřívače vody o objemu 150l a 200l, celkový příkon topných těles 2400W.
Příkonu 2400W odpovídá proud asi 10,4A při napětí 230V.

Pavel Ryšavý

Quote from: Martin Švento on 19.10.2015, 16:20
... ako riešite úpravu príliš tvrdej vody vo vašom vodovode?

Začal bych tím, že si pošlu vzorek vody na rozbor. Protože dokud nevím co ve vodě je, nevím co mám proti tomu dělat.
(Já mám sice celkem měkou vodu, splňuje parametry pitné, ale mám problém, že nesmím mít nic z mosazi, protože moje voda způsobuje selektivní korozi slitině. Čili vše v plastu nebo nerezi, a topná tělesa považuji za spotřební materiál)
Smysl pro humor - znak ducha bystrého
.45 ACP; 7,62x39; 7,62x54R; 9x19; 12/70

Joscer

Quote from: Jiří Schwarz on 19.10.2015, 16:55
Řešil jsem to "elektricky", takovým nějakým zdrojem střídavého proudu 1,4 - 2,2kHz. Nevím jak na jiné složení vody, ale na silně železitou vodu ze studny nic moc...

To je spis na vapenate vody:
http://forum.tzb-info.cz/101471-magneticka-uprava-vody/vsechny-prispevky

A jeste nazor zdravotniku:
http://www.szu.cz/tema/zivotni-prostredi/stanovisko-narodniho-referencniho-centra-nrc-pro-pitnou-vodu
Chytrý napadne špatný názor, hlupák jeho autora.