• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

14.01.2026, 16:45

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak vypínat krajní vodiče při přetížení vodiče N?

Started by Milan Hudec, 06.01.2016, 16:43

previous topic - next topic

Milan Hudec

06.01.2016, 16:43 Last Edit: 06.01.2016, 20:53 by Miroslav Minařík
Fázové vodiče průřez 50, nulový 25.
V tomto případě musí být jištěn nulový vodič a musí tímto jištěním být rozepínané vodiče fázové, které mohou být jištěny jako takové vyšší hodnotou jističe.
Je možno k rozpínání použít stykač ovládaný pomocným kontaktem jističe ve vodiči N?

Jiří Schwarz

Asi ne. Vidím tam problém s časem vypnutí, reakce hlavního kontaktu jističe by mohla být rychlejší než odpad kotvy stykače a tak by to na zlomek vteřiny bylo bez vodiče N a to by mohlo způsobit nějaký problém.

Zajeď do "Orlických hor" a když mají takové chytré výkonové jističe, zeptej se jestli neuvažují o nějaké funkci kterou popisuješ. 
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jan Franěk

Předpokládám, že jde o vzorový příklad, protože si nedovedu představit podobnou skladbu průřezů v reálu.
ALe zřejmě bych to řešil výměnou nuláku za silnější, což bych považoval za jediné vhodné řešení, nebo náhradním způsobem, použitím přednostního relé, které bych zapojil na nulák a které by po překropčení nastavené hodnoty odeplo zátěž na fázích. Pravděpodobně jen část té zátěže, třeba stykačem.
V žádném případě bych neodpínal nulák, pokud by to nemělo ještě nějaký jiný význam, třeba z hlediska nějaké ochrany.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Milan Hudec

Ano jde o zjednodušený příklad problému, kdy mnohem silnější kabel má oproti fázím slabší vodič PEN, což je dle norem v pořádku.
Ovšem PEN se maá změnit na N (napájená část bude v TT), a nyní bude potřeba dle norem tento vodič" jistit" a odpínat vodiče fázové.

Tomáš Žabka

Nevím jestli jsem úplně pochopil to o co jde, ale pokud potřebuji vypínat hlavní jistič při nějaké hodnotě proudu v N vodiči nebo jiném, tak použiji proudové relé (přímo a nebo z trafem), které bude napojeno na vyrážecí cívku jističe a proud si nastavím takový jaký potřebuji hlídat.
Vše se dá nějak vyřešit, vždy jde jen o to najít optimální řešení daného problému.

Projektant a revizní technik E1A, E1B.

Radim Strycharski

Quote from: Milan Hudec on 07.01.2016, 00:26
Ano jde o zjednodušený příklad problému, kdy mnohem silnější kabel má oproti fázím slabší vodič PEN, což je dle norem v pořádku.
Ovšem PEN se maá změnit na N (napájená část bude v TT), a nyní bude potřeba dle norem tento vodič" jistit" a odpínat vodiče fázové.

Je jedno, jestli jde o N nebo PEN. Buď je potřeba řešit oba anebo se nemusí dělat nic. Předpokládám, že jde jen o změnu PEN na N, tj. průřezy i jištění při přechodu TN-TT zůstávají stejné.

Milan Hudec

Quote from: Radim Strycharski on 07.01.2016, 07:53
Je jedno, jestli jde o N nebo PEN. Buď je potřeba řešit oba anebo se nemusí dělat nic. Předpokládám, že jde jen o změnu PEN na N, tj. průřezy i jištění při přechodu TN-TT zůstávají stejné.

Takže každý snížený průřez vodiče PEN má monitoring?
Přiznám se, že to jsem nevěděl :'(

Lukáš Rotrekl

Asi jak píše kolega Zabka, použil bych jistic 3+N, v N by neměl mít spoušť, a měl by vypínat jako poslední, doplnil jej vyrazeci civkou ovladanou proudovym tele v N , buď přímým nebo přes proudovém trafo podle zátěže.
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Milan Hudec

Hm, dle 5-54, může být PEN od jistého průřezu poloviční, ale za podmínky provozu vodiče N.
Tyto podmínky jsou uvedeny v 5-52 a 4-43, a jednoznačně z nich plyne monitoring takového vodiče s odpínáním vodičů fázových, tak nevím zda si špatně vykládám normy nebo se na to v praxi nehledí, nic takového jsem neviděl ani o tom neslyšel.

Tomáš.Ondra

Jaký je charakter zátěže? Napadá mě, zda je vůbec technicky možné ten vodič přetížit, resp. dosáhnout takové nesymetrie. Leda tak nějaký objekt s kancelářemi a velkou hromadou jednofázových spínaných zdrojů.

Jiří Schwarz

Spínané zdroje je jeden problém. Ale nemusí být jediný.
Je to jen "učebnicový příklad", ale kdyby se sešly 3 odběry se stejnou "absolutní velikostí proudu", v jedné fázi jako činná zátěž, ve druhé kapacitní zátěž a ve 3 induktivní zátěž, může být proud středním vodičem až dvojnásobkem proudu fázového.
Připadá vám to divné?
Je to "práce na chviličku" namalovat si proudy i s "fázovým posuvem proti napětí" a poskládat (vektorově sečíst).
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!

Milan Hudec

To je všechno pravda, nicméně mě zajímá spíše to, zdali jsem správně pochopil normy a ten monitoring na PEN být musí.

Radim Strycharski

Quote from: Milan Hudec on 07.01.2016, 09:49
Takže každý snížený průřez vodiče PEN má monitoring?
Přiznám se, že to jsem nevěděl :'(

Celkem jasně to požaduje čl. 431.2.1  4-43 ed. 2. Pokud je N nebo PEN slabší než L, musí být vybaven detekcí nadproudu. Je to samozřejmě vázáno na přiřazené jištění. V praxi jde zhruba o dva druhy případů:

1.
Koncový obvod, který je jištěn na doraz a tam musí být všechny vodiče bezpodmínečně stejného průřezu, pokud tam není detekce.

2.
Distribuční obvod, který je velkého průřezu kvůli úbytku napětí a který je z hlediska přiřazeného jištění předimenzován. Tam ať si má N nebo PEN klidně polovinu průřezu, když té polovině odpovídá jištění.

Ve Tvém případě by mohlo jít i o paradoxní situaci, kdy přívod CYKY-J je podle starých norem jištěn na doraz a připojuje se k tomu rovnocenný CYKY-O podle nových norem, který se tím pádem musí opatřit detekcí. 

Milan Hudec

Jiří Schwarz

Ještě bych si dovolil jeden postřeh - monitorování PENu může být poněkud zmatečné.
Vyhodnotím nadproud vodičem PEN, zajistím vypnutí fázových (krajních) vodičů, PEN vypnout nesmím ale co když mě tím vodičem dál poteče nadproud?
Předpokládám, že Radim i Milan si umí představit kam tím mířím.

Milan Hudec

Jirko vím co myslíš, leč technicky to řešitelné téměř není, čím větší průřez použiješ tím hůř.