• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

13.01.2026, 21:38

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Lze podmínku odpínání každého středního vodiče nahradit proud. chráničem?

Started by Kamil Zouhar, 20.01.2016, 11:04

previous topic - next topic

Kamil Zouhar

V normě ČSN 33 2000-4-482 v článku 482.1.9 je uvedeno, že "každý střední vodič musí být opatřen přístrojem pro odpojení podle 537.2 IEC 364-5-53.

Je z Vašeho pohledu možné tuto podmínku splnit předřazeným proudovým chráničem 30mA daným obvodům?
,,Musíš se mnoho učit, abys poznal, že málo víš." 

Michel De Montaigne

František Šohajda

Quote from: Kamil Zouhar on 20.01.2016, 11:04
V normě ČSN 33 2000-4-482 v článku 482.1.9 je uvedeno, že "každý střední vodič musí být opatřen přístrojem pro odpojení podle 537.2 IEC 364-5-53.

Je z Vašeho pohledu možné tuto podmínku splnit předřazeným proudovým chráničem 30mA daným obvodům?

Musí být kombinovaný (FI+jistič)

Jinak předřazený jistič 2pólový s odpínáním N vodiče.
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jiří Schwarz

Nesmysl! Proudovým chráničem se v tomto případě nic nevyřeší!

Když se mi sejde odporová, indukční a kapacitní zátěž, proud středním vodičem může být vyšší než proud kterýmkoliv krajní (fázovým) vodičem a chránič v takovém případě "nemá důvod" reagovat.

A pokud se mi sejde více zátěží s "neharmonickým průběhem proudu", opět může být proud středním vodičem větší než kterýmkoliv krajním (fázovým) vodičem a opět je to stav, kdy proudový chránič nemá důvod reagovat!
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

František Bernard

Nemám doma kapacitní zátěž. Pro odpojení v případě mechanické opravy, údržby proudový  chránič vyhovuje, odpojí fázové vodiče i vodič nulový.

Jiří Schwarz

Omluva.

Já jsem se špatně podíval na číslo normy z původním příspěvku, myslel jsem že to odpojování středního vodiče je v souvislosti s možností jeho přetížení.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)