• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

13.01.2026, 00:12

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak spočítat dovolený počet LED svítidel pro jinou hodnotu jističe?

Started by vlastik Šánek, 25.05.2016, 15:24

previous topic - next topic

vlastik Šánek

Jak výpočítat maximální počet LED svítidel pro jinou hodnutu jističe a např. i pro jinou charakteristiku jističe?
Led svítidlo má příkon 51,5W.
Proudová špička je 19/275 (A/μs).
24 ks svítidel je možno použít pro 1f jištění 16A charakteristika B.

A já by jsem potřeboval spočítat jaké množství svítidel je možno použít pro hodnotu jističe 10B-1 a taky 10C-1 nebo 16C-1, jen netuším jak na to  :(

Mohli by jste mi prosím poradit jak na to?

Jirka Š. Svejkovský

Stáhněte si program Sichr od OEZ. Do něj vložte jistič. Když potom budete šmejdit myškou po grafu charakteristiky, ukáže vám čas vypnutí při daném proudu. K tomu přidejte nějakou rezervu, tak 50% a máte to.

PS: 0,2 ms je moc krátká doba na reakci zkratovky, ta je v jednotkách ms.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

ACEOF ACES

Já bych to zkusil např. takto:

zkratová spoušť jističe
char. B by neměla vybavit při proudu menším než 3x jmenovitý proud jističe a
char. C by neměla vybavit při proudu menším než 5x jmenovitý proud jističe.

Tj. jestliže pro 24 těchto svítidel je možné použít 1f jistič 16A char.B, tak
3x16=48A a
48/24=2,

v tom případě by se mohl použít:

1f jistič B10A pro
3x10=30A,
30/2=15 svítidel,

1f jistič C10A pro
5x10=50A,
50/2=25 svítidel a

1f jistič C16A pro
5x16=80A,
80/2=40 svítidel.

To je pouze příklad.

vlastik Šánek

Jirka Š. Svejkovský: Děkuji moc za odpověď. V programu Sichr jsem se díval, že při nárazovém zkratovém proudu Ip=46A je čas vypnutí tv=10ms a nebo při Ip=19A je čas vypnutí tv=1,3minuty. Jak tedy pomocí těchto informací zjistím kolik mohu max. připojit LED svítidel na jistič 10B/1 ?
ACEOF ACES: Také moc děkuji za odpověď a za super přibližný výpočet.

Jak například dělá výrobce, že vám v katalogu napíše max. počet svítidel pro různé jistče. Dělají laboratorní testy, kde toto zkouší nebo to počítají ?

Děkuji Všem za případné rady

ACEOF ACES

Aby nebyl jistič přetížený a nedocházelo k jeho vybavování, tak je také potřeba přihlédnou k tomu, že celkový zdánlivý výkon LED svítidla je vyšší a tomu odpovídá i vyšší odebíraný proud, proto je potřeba, aby počet LED svítidel odpovídal nejen charakteristice jističe, ale i jeho hodnotě.

ACEOF ACES

Např. jestliže by LED svítidlo odebíralo celkový činný výkon 51,5W, tak při účiníku např. 0,5 by odebíralo celkový zdánlivý výkon 51,5/0,5=103VA, tomu při 230V, odpovídá proud 103/230=0,45A.
Potom by bylo možné na 1f jistič C16A připojit už jen 16/0,45=35 svítidel a na 1f jistič C10A jen 22 svítidel.

Čím větší zdánlivý výkon by svítidla odebírala, tím méně by jich bylo možné připojit na příslušný jistič, aby nedocházelo k jeho vybavování.