• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

13.01.2026, 00:12

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak sestavit interní firemní školení z vyhlášky 50/1978.Sb pro §4?

Started by Peter Harvan, 01.06.2016, 13:55

previous topic - next topic

Peter Harvan

Dostal jsem za úkol jakožto Elektrikář s vyhláškou 50/1978Sb §8 proškolit interně zaměstnance na osoby poučené, tedy §4. Firma to nechce řešit externě. Bezpečáka firma má taky externistu, za kterého platí.
Prostě chce ušetřit, když tu má pracovníky s elektro kvalifikaci.

Určitě by měli být proškolení zaměstnanci, kteří obsluhují nebo pracuji na nebo s elektrickým zařízením a při práci by mohlo dojít k úrazu el. proudem. Je to správně, nepletu se?

Mohu školení provést já osobně za asistence naší personalistky a popřipádě dalšího elektrikáře nebo musí to být akreditovaná organizace.

Postačí k proškolení zaměstnanců §4 tady ty informace, které jsem připravil v prezentaci nebo bych tam měl něco doplnit popřípadě vyjmout.

• Co je to osoba poučená a co osoby poučené mohou

• Tabulka s činnostmi,  které mohou na elektrickém zařízení provádět osoby podle své kvalifikace, je to tabulka dle ČSN EN 50110-1 ed. 2

• Co je obsluha a práce

• Práce na zařízení bez napětím

• Opětovné uvedení zařízení do provozu

• Práce v blízkosti živých částí

• Ochrana může být provedena

• Značení izolovaných vodičů a kabelů

• Geometrické tvary a bezpečnostní barvy tabulek, ovladačů a sdělovačů

• Značky na elektrických předmětech

• DŮLEŽITÁ UPOZORNĚNÍ PŘI OBSLUZE ELEKTRICKÉHO ZAŘÍZENÍ

• První pomoc při úrazu elektrickým proudem

Zápis mám popsán následovně:

ZÁPIS
o proškolení pro získání elektrotechnické kvalifikace
,,Pracovník poučený" dle vyhlášky č. 50/1978 Sb., § 4

Stvrzuji svým podpisem, že jsem byl dnešního dne proškolen a seznámen s předpisy, normami a riziky práce uvedenými v osnově tohoto školení: Vyhl. 50/1978 Sb. - §4, ČSN ISO 3864 (01 8010) - čl. 3 až 6,8; ČSN 33 0010; ČSN EN 60073 (33 0170) - čl. 4.2.1.1 tab.2, 5.2.1.1 až 5.2.1.5.2; ČSN EN 50110-1 (34 3100); ČSN 34 0350; ČSN 34 3085; ČSN 33 0165; ČSN 33 1500 - inf. část 2 a 3; ČSN 33 1600 - inf.; ČSN 33 1610, ČES 00.02.94 - První pomoc při úrazu elektrickou energií;

+

menší test ze školení se 7 otázky.

Je tohle vše dostačující, nebo, co mi radíte vy, jakožto odborníci s dlouholetými zkušenostmi?

František Šohajda

Co znám, tak ve všech firmách je to starost a kompetence v paušálu bezp. technika.
Jinak od par.5 je to kompetence odborně vzdělaného elektrotechnika.(-ků)

Nechte to bezpečákovi, mají na to školení a zkoušky ! ;) (které dělají jako my RT 1x za 5 let)
Všichni bezpečáci mají na to testy a formuláře proškolení.
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jan Bocek

Vidím, že máte §8, ale jste odpovědná osoba za obsluhu a provoz elektrického zařízení i za jeho stav podle 50110-1 ? To znamená zdá máte od firmy takovéto pověření?
Někdy jsem to ve firmách jako externí pracovník řešil za těchto podmínek:

1.   Je nutné definovat charakter činnosti pracovníků
2.   Pokud má firma vypracované MPP, je nutné je použit
3.   Je vhodná součinnost s bezpečnostním technikem dané firmy ( také jeho vstup)
4.   Školení o první pomocí při úrazech i při úrazu elektrickým proudem
        (obvykle školí organizace v rámci školení BOZP. V uvedené osnově není zařazeno)
     5.   Při přípravě školení je nutná součinnost s BT a tg výroby
     6.   Ověření znalosti pro obsluhu provede pověřený pracovník organizace

V podstatě všichni pracovníci, kteří jsou v zaměstnaneckém poměru musí mít §3.
Ti, kteří obsluhují technické zařízení, kde je elektrické zařízení
musí mít kvalifikaci dle §4. Tak to bylo skoro od začátku, kdy vznikaly první ČSN.
Myslím, že se nic podstatného nezměnilo. je to i logické, že ten kdo obsluhuje nějaký stroj musí být o obsluze a bezpečnosti prokazatelně poučen.

Osnovu máte "nabitou" a některé informace mohou být pro §4 zbytečné.
Hodně záleží na charakteru pracovního zařazení.

Školení asi na 2 hodiny a osnova vypadala následně:

1. Bezpečnost, pojmy význam, platná legislativa
1.1. Legislativní rámec, kvalifikace osob dle Vyhl.50/1978,
1.2. Definice §4 a způsobilost práce v elektrotechnice

2. Rozdělení elektrického zařízení z hlediska rizik

3. Nebezpečí, rizika a ochranná opatření

4. Požadavky na elektrická zařízení a výrobky

5. Posuzování rizik a provedení elektrického zařízení

6. Definice bezpečnosti, předpoklady bezpečné práce

7. Povinnosti organizace a povinnosti pracovníka

7. Prostor pro diskuzi, rezerva, podpisy záznamu o školení

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Peter Harvan

Quote from: František Šohajda on 01.06.2016, 16:13
Co znám, tak ve všech firmách je to starost a kompetence v paušálu bezp. technika.
Jinak od par.5 je to kompetence odborně vzdělaného elektrotechnika.(-ků)

Nechte to bezpečákovi, mají na to školení a zkoušky ! ;) (které dělají jako my RT 1x za 5 let)
Všichni bezpečáci mají na to testy a formuláře proškolení.

Právě, že firma to nechce nechat na bezpečákovi, který je externí a dělá jen to své školení BOZP a PO no a ještě firemní řidiče.
Firma chce proškolit lidi, kteří pracují na a s elektro zařízením, jako jsou svářeči, obsluha laseru a lisu, brusiči kteří pracují s elektro bruskou 230V, ti si mají i tendenci sami měnit uhlíky a ulomené přivodí kabely. Také údržba, která není elektro, ale pohybuje se v blízkosti rozváděčů nn a vn. Tohle ten náš bezpáčak podrobně nezná, co každý člověk s čím pracuje a jak a co obsluhuje. Řeší to jen, tam mate návod, tabulku, to si přečtete atd. Údržba pracuje ve stylu připraví elektro kabeláž k rozvaděči, zapojí zásuvky na prodlužce, ale už nezapojí do elektrické sítě, jelikož nemá na to kvalifikaci a do RS, která je pod napětím, nemůže lézt. Také doposud neměli specifikované, co vše mohou dělat a s čím mohou pracovat a co nesmí z hlediska elektro.

Peter Harvan

Quote from: Jan Bocek on 01.06.2016, 21:17
Vidím, že máte §8, ale jste odpovědná osoba za obsluhu a provoz elektrického zařízení i za jeho stav podle 50110-1 ? To znamená zdá máte od firmy takovéto pověření?

Takové pověření nemám, jen mám za úkol řešit opravu zařízení nebo servis, pokud zařízení není záruce. Jinak pokud je dené zařízení v záruce, řeší si to šéf údržby sám.

Také bych to chtěl nechat na bezpečákovi, ale firma trvá na tom, abych to proškolil já osobně, jelikož mám elektro vzdělání a jsem jako elektro technik, který ve firmě konzultuje elektro s konstruktéry naších výrobku a zastiňuje elektrikáře po technické stránce, jako testovací protokoly, testovací zařízení dle norem a požadavku zákazníka, výroba testovacích zařízení a pomůcek atd...

Jan Bocek

Vidím to na zpracování Místního bezpečnostního pracovního postupu, kde bude u každé obsluhy přesně specifikovaná hranice co může a co nesmí provádět.

Jenže pokud nemáte pověření, nemáte ani odpovědnost.
Potom následují ty argumenty "firma" chce, nechce, myslí si, dala mi za úkol....kdo je to firma a kdo je provozovatel technického zařízení s konečnou odpovědností?
Obvykle je i rozsah povinností spojených s touto odpovědností.
Tam patří povinnost zajistit stanovení obsahu seznámení a doby školení jak obsluh, tak předáku a mistrů těchto obsluh na jejich řízeném provozním úseku, jež vyžaduje odbornou způsobilost v elektrotechnice podle §4 vyhlášky 50/78 Sb. ve znění současných předpisů.

Z charakteru vaší činnosti skoro vyplývá, jako byste byl tou osobou s konečnou odpovědnosti za provoz a stav elektrického zařízení, něco jako hlavní elektrikář firmy. Ale nemáte na to dekret a zřejmě ani plat. Na druhé straně je to možná dobře.....

Často pozoruji, že ve firmách určuji mnohé tyto odborné záležitosti personalisté.
(To je často "ta firma"). Vysílají pracovníky na "nějaké" školení jen proto, aby byl nějaký papír Osvědčení. Nikdo není odpovědny odborně za obsluhu elektrického zařízení, za údržbu elektrického zařízení, nejsou odborně vypracovány MPBP...a prostě každý si dělá co chce a jak umí.  Až do maléru.

Peter Harvan

Quote from: Jan Bocek on 02.06.2016, 14:52
Z charakteru vaší činnosti skoro vyplývá, jako byste byl tou osobou s konečnou odpovědnosti za provoz a stav elektrického zařízení, něco jako hlavní elektrikář firmy. Ale nemáte na to dekret a zřejmě ani plat. Na druhé straně je to možná dobře.....

Často pozoruji, že ve firmách určuji mnohé tyto odborné záležitosti personalisté.
(To je často "ta firma"). Vysílají pracovníky na "nějaké" školení jen proto, aby byl nějaký papír Osvědčení. Nikdo není odpovědny odborně za obsluhu elektrického zařízení, za údržbu elektrického zařízení, nejsou odborně vypracovány MPBP...a prostě každý si dělá co chce a jak umí.  Až do maléru.

Přesně jste to teď trefil. Bohužel máte pravdu.

Co mi teda radíte. Mam provést školení abych "měl klid"a informovat personalistku o tom, že firmě chybí MPBP, které by mělo být vypracované anebo pokud nějaké MPBP mají, že se nedodržuje atd...?

Jan Bocek

Quote from: Peter Harvan on 03.06.2016, 07:56
Co mi teda radíte. Mam provést školení abych "měl klid"a informovat personalistku o tom, že firmě chybí MPBP, které by mělo být vypracované anebo pokud nějaké MPBP mají, že se nedodržuje atd...?

Zdá se mi, že máte svých povinností a starostí až nad hlavu. Pokud vám jako zaměstnanci vedení firmy ukládá tento úkol, tak jej udělejte. Budete jen v roli školitele.

Jako vedoucí elektroúdržby jsem často dostával tento úkol. Proškolit provozní pracovníky dle §4 a charakteru činnosti. Jako školitele jsem pověřoval bud RT daného úseku, nebo inspekční elektrikáře, kteří dobře znali dannou problematiku. Těmto školením předcházelo školení THP pracovníků, které jsme prováděli s RT za přítomnosti i těch školitelů danných úseku. jednalo se ale o firmu, kde bylo 12 tisíc zaměstnanců. Elektroúdržba měla 850 elektrikářů.

Provozní pracovníky jsme proškolili, ale za bezpečnost jejich práce odpovídali jejich nadřízení.
my jsme pouze vykonávali odbornou náplň školení.

A to bude i váš případ, odborně proškolit pracovníky s §4, upozornit je na možná nebezpečí, která elektrika má. V žádném případě z nich nedělejte elektrikáře. Značení kabelu a znalost 50110 jim k ničemu nebude......

Peter Harvan

,

, které jste mi poskytl, jak se říká jsem zase o něco chytřejší. 
Značení kabelu jim bude k ničemu, máte pravdu.
Elektrikáře z nich nebudu dělat v žádném případě.

Školení bude krátké a rychle. To smíte to nesmíte, pozor elektřina zabijí atd.

Tím pádem budu mít klid a firma bude taky spokojená.  ;)

Jan Bocek

Pokud již děláte prezentaci,
je dobré to oživit o nějaký konkrétní úraz elektrickým proudem při obsluze.
Ale také při vadné manipulaci, kdy mohou ohrozit jiné pracovníky....
Na příklad nahazování ochran a jističů v rozvaděči, kde je IP00,
oprava vytržených vodičů ze zástrčky, ponechání zapnutého stroje bez dozoru,
neznalost funkce tlačítka Emergency stop a hlavního vypínače.....to vše jsou skyté
zdroje úrazu. Ale také vyřazování interloku z provozu a různých koncových spínačů,
u svařečů používaní jen jednoho kabelu ke svařování, používání prodlužek zapojených do serie,
nahlášení každé závady na elektrickém zařízení odborné údržbě nebo mistrovi.....a spoustu dalších doporučení od výrobců podle charakteru činnosti.

Obvykle takovým školením ale nejvíce získává školitel. Musí se připravit na tisíc procent,
100% přednese, 10% školení slyší a 1% jim zůstane v hlavě.