• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

12.01.2026, 17:30

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Kam přizemnit bod rozdělení PEN pokud chybí MET?

Started by František Vrána, 11.06.2016, 12:41

previous topic - next topic

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: František Šohajda on 13.06.2016, 09:56
Bod rozdělení tam nevidím?  (TN-C na TN-C-S)
To jsou pouze body vedení....

Doporučení přizemnit bod rozdělení byl v ČS 34 1010, čl. 72, odst bb). Dnes je požadavek na uzemnění co nejblíže vstupu do budovy (čl. 411.4.2), čemuž obvykle odpovídá PEN svorka v rozvodnici.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Miroš Jan

Quote from: Zdeněk Friedrich on 13.06.2016, 12:18
...a jak si sám před sebou zdůvodníte, že u nově instalované zásuvky použijete PEN s průřezem < 10mm2? ;)

Nebudu si to zdůvodňovat. Nevidím k tomu důvod. :)
Prodlužuji stávající zásuvkový obvod. ;)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Radim Strycharski

Quote from: Miroš Jan on 13.06.2016, 11:28
Já tedam ne. Pokud je síť TN-C, tak prostě pokračuji dál TN-C. ;)

Použití tří vodičů místo dvou je pochopitelně menší riziko. Stačí jednoduchá úvaha, že když v obou případech udělám všechny spoje blbě (málo dotažené), tak se mi v prvním případě rozpojí PEN a ve druhém případě se rozpojí N (PE se nerozpojí, protože nebude zatěžován žádným proudem). Takže čistě formálně trvat na pokračování původní sítě TN-C nemá žádné odůvodnění. Co se týče přizemňování bodu rozdělení TN-C-S, tak to tady bylo omíláno asi stokrát, že je to vhodné, ale nikoli ve všech případech nutné, protože to ve všech případech prostě nejde. Kdyby tomu bylo jinak, asi by si ČEZ nedovolil nakreslit do připojovacích podmínek takovýto obrázek.

Miroš Jan

13.06.2016, 13:23 #21 Last Edit: 13.06.2016, 13:39 by Miroš Jan
Quote from: Radim Strycharski on 13.06.2016, 12:42
Takže čistě formálně trvat na pokračování původní sítě TN-C nemá žádné odůvodnění.

A trvat, na vytvoření sítě TN-C-S, je v pořádku?

Situace:
V RD, se změní stavební dispozice jedné příčky. Stávající síť TN-C, a to v Al. Na této příčce není žádná zásuvky, ale na novou příčku ji investor požaduje. Nejbližší zásuvka, je 1,5m daleko. Podle doporučení, se napojím ve stávající zásuvce kabelem 3 x 1,5, udělám rozdělení PEN, na PE a N, a novou zásuvku zapojím?
Dle mého názoru nikoliv. :)

No a ten ČEZ, je třeba brát s rezervou. :)

František Šohajda

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 13.06.2016, 12:24
Doporučení přizemnit bod rozdělení byl v ČS 34 1010, čl. 72, odst bb). Dnes je požadavek na uzemnění co nejblíže vstupu do budovy (čl. 411.4.2), čemuž obvykle odpovídá PEN svorka v rozvodnici.

Ano většinou v 99% PEN....
Tomu rozumí snad každý....
Ale řešíme zda ne nutné (že se musí) přizemnit bod rozdělení TN-C na TN-C-S jak
popsal kolega Illek v bytové výstavbě.
(Zda je to slůvkem  "musí" v normách napsáno.?)
Dle součastně platných norem!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jirka Š. Svejkovský

Ne, není.

Pokud mám přizemněn PEN v pojiskové skříni 5m od rozvaděče, technicky to nic neřeší. Je to ale rozumné z "majetkových" důvodů. Pokud rozvoďákům zemnič uhnije, nemám moc šanci to jednak včas zjistit a druhak to včas napravit. Pak je moje vlastní uzemnění k nezaplacení. Natáhnout drát z MET do skříňky není tak náročná operace.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Zdeněk Friedrich

Quote from: Miroš Jan on 13.06.2016, 12:36
Nebudu si to zdůvodňovat. Nevidím k tomu důvod. :)
Prodlužuji stávající zásuvkový obvod. ;)

Je to pouze individuální přístup každého elektrikáře, jak vybrat ze špatného řešení to méně špatné, ale preferuji rozdělení na PE a N (důvody viz. kolega Strycharski), je to jenom věc názoru.

Miroš Jan

Quote from: Zdeněk Friedrich on 13.06.2016, 14:27
Je to pouze individuální přístup každého elektrikáře, jak vybrat ze špatného řešení to méně špatné, ale preferuji rozdělení na PE a N (důvody viz. kolega Strycharski), je to jenom věc názoru.

Rozdělení na PE a N ano?
A přizemnění  bodu rozdělení ne?
Tak to je zvláštní. ??

Zdeněk Friedrich

Quote from: Miroš Jan on 13.06.2016, 15:11
Rozdělení na PE a N ano?
A přizemnění  bodu rozdělení ne?
Tak to je zvláštní. ?

Trochu se motáme v kruhu.
Bod rozdělení PEN  nemusí být uzemněn, ale každopádně je to vždy lepší, pokud je to realizovatelné. Snad každému je jasné, že v obýváku je přizemnění absurdní a raději zkontroluje stav PEN v celém bytě až po přívod do DBO. Jak už jsem řekl, každý k tomu přistupuje jinak a asi už v této debatě, která se stočila trošku jinam, než na co se ptal původní tazatel, bylo řečeno vše.

Milan Illek

Quote from: Miroš Jan on 13.06.2016, 11:28
Já tedam ne. Pokud je síť TN-C, tak prostě pokračuji dál TN-C. ;)

Provedení může být různé, ale takové, aby např. při prezentaci u zkoušek TIČR nevedlo k vyražení dotyčného.  ;D

František Vrána

Pánové, kvituji diskuzi (a hlavně odpovědi úplně mimo diskuzní otázku :) ), probral jsem to s kolegou z praxe a vše je vyjasněno.

Ještě štěstí, že tam nemám zavedenou vodu v plastové trubce a kovovou baterii...  o:-)

Milan Illek

Quote from: Zdeněk Friedrich on 13.06.2016, 16:10
Bod rozdělení PEN  nemusí být uzemněn, ale každopádně je to vždy lepší, pokud je to realizovatelné.
(jednicka)
Důležité je to vědět a nepodléhat mýtům, případně je dál nešířit.

Čestmír Kubáček

Na toto vše je krásné řešení. Být u výstavby kapličky pro elektroměr. A je jedno, jestli to je sloupek, pilíř, zasekávaná skříň. Pokud pominu hodnoty zemnícího odporu, tak řešení tady máš zemnící tyč, kus 10 fezn, toto Ti tam dáme, tady uděláme přechod na měď, ať tam máš max metr té drahé 16ky a připojí se to na můstek. Mělo by Ti to trošku líp ochránit.

I kdyby byly hodnoty vyšší, pořád lepší jak uhnilej PEN v AYKY 4x16 ze sloupu. Dále samo už 5x.
A mám klid. Když to dovede i na MET, tím líp. Pokud ne, je tam aspoň něco, co považuju za minimum já, ne norma. A myslím, že toto minimum je více bezpečné než: pen by se mohl taky v rozdělení možná někde někdy zemnit