• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

10.01.2026, 09:22

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaká je pravděpodobnost poruch proti konvenční instalaci?

Started by Redakce portálu Elektrika.cz, 24.08.2016, 08:12

previous topic - next topic

Radek Červený

Quote from: ACEOF ACES on 03.10.2016, 11:49
Vydrží to vstupy, výstupy, ovládací zařízení, akční členy, periferie, ...?

Quote from: ACEOF ACES on 03.10.2016, 14:15
Není důvod hned plakat, já nikomu nechci sebrat hračku. Ve videoklipu se hovořilo o PEN, proto se na to ptám v souvislosti s tématem systémové instalace.

Čistě teoreticky každá periferie, každý aktivní prvek, vstup.... má svůj limit. Tak jako i konvenční instalace. Záleží tedy na výši přepětí, způsobu vniknutí přepětí do SI a na mnoha dalších faktorech.
Bavíme se nyní pouze v teoretické rovině, protože v praxi jsem takový rozsah poškození doposud neřešil. Možná to bude i tím, že při návrhu striktně dodržuji projekční podklady výrobce, osazují se přepěťové ochrany, řeší se jejich koordinace i vnitřní uspořádání rozvaděče (o kterém mnozí výrobci rozvaděčů doposud ani neslyšeli) atd atd....
Praktické zkušenosti opravdu doposud ukazují, že pokud v SI něco nefungovalo, byla to vždy vada na připojeném zařízení, typicky ovládaný tepelný zdroj, elektromechanický zámek, .....
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Milan Hudec

Uf.
Řeč je tu o nadpětí takže přepěťovka nepomůže.
Pokud má někdo panickou obavu z upadlého Penu tak snad stačí nasadit hlídač s odpojením okruhu s možností třebas i zprávy přes SI.

ACEOF ACES

Vydrží přepěťová ochrana závadu na PEN nebo N?

Miroslav Minařík

12.10.2016, 14:58 #21 Last Edit: 12.10.2016, 16:29 by Miroslav Minařík
Nejsem si jistý, zda bych nepoužíval osobní automobil, pokud bych se dozvěděl, že neodolá srážce s kometou.
Pokud se ptám systémových integrátorů, tak tento problém ještě nikdy a nikde nenastal. Jaká je pravděpodobnost, že bude systémová instalace v takovém prostředí, kde by došlo k upálení PEN? Pokudbude PEN odpojen člověkem, pak se nebavíme o poruše, ale o sabotáži. Ale i v takovém případě se výskyt očekává jako pravděpodobné promile.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Vit Pivonka

Pravděpodobnost poruchy PEN / N bude jistě stejná jak u konvenční tak nekonvenční instalace.

Naštěstí každá SI začíná zdrojem = odnese to s největší pravděpodobností "jen" zdroj.

Přepěťovka (nespecifikovali jsme ale jaká..) si toho asi nevšimne.

Ačkoliv je porucha zejména PEN spíš nepravděpodobná a ne častá, setkali jste se s tím již někdo? Já sice srážku komety s autem ještě neviděl ale pár vyhořelých strojů pro přerušený PEN již ano..
Resp. nebyla to porucha ale špatné předání práce dvou skupin a nezapojený N na PEN.

Pokud mluvíme o nadpětí či přepětí, nelze odhadovat jak poškodí instalaci. Jak již bylo řečeno, záleží kam a kolik vletí.. A je jedno jestli v systémovce, nebo konvenční instalaci.

Mimochodem není neobvyklé odpojování spotřebičů systémovkou ať už dle hlídání sítě, tak ale i preventivně při vyšším riziku přepětí (např. bouřky). Ostatně ještě já poučen babičkou jako děcko vytahoval při bouřce ze zásuvky televizi a anténu, naši při výpadku el. vypínali 3f spotřebiče (čerpadlo vodárny) protože se báli spuštění jen n 2f... :)

ACEOF ACES

Co já vím, tak přepěťová ochrana na závadu PEN nebo N buď nereaguje anebo nevydrží.

Miroslav Minařík

Quote from: ACEOF ACES on 13.10.2016, 11:00
Co já vím, tak přepěťová ochrana na závadu PEN nebo N buď nereaguje anebo nevydrží.

K tomu také není určená. Ale to je jiné téma.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

ACEOF ACES

Quote from: Vit Pivonka on 12.10.2016, 15:47
...
Ačkoliv je porucha zejména PEN spíš nepravděpodobná a ne častá, setkali jste se s tím již někdo?
...

Např.:
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,30100.msg231364.html#msg231364
Můžete použít vyhledávání a naleznete další případy.