• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

11.01.2026, 00:33

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je povinné rozdělit vodič PEN v elektroměrovém rozvaděči?

Started by bedna, 29.09.2016, 20:00

previous topic - next topic

bedna

29.09.2016, 20:00 Last Edit: 29.09.2016, 22:18 by Miroslav Minařík

Před 5 lety jsem zakoupil plastový rozvaděč, který je vydrátován viz foto, tak že je přívod a odvod vodiče PEN do bytového rozvaděče. Chtěl bych si ted vyměnit starý dřevěný rozvaděč za tento plastový. Rozvod v domě bych si chtěl zatím nechat původní s vodičem PEN. Dnes mi říkal elektrikář, že musím rozdělit vodič PEN v el. rozvadeči, pročítal jsem si připojovací podmínky ČEZU, kde jsem nic takového nenašel. Proto se obracím sem, zda by mi revizní technik neporadil. Vlastním vyhlášku § 6 již 4 roky v oboru nedělám. Prosím jen zda je to nutnost rozdělit PEN v rozvaděči nebo není.

Rozvodak

To je na vas , jestli rozdelit v ER nebo v bytovem rozvadeci.

Paty vodic (pracovni nulu) muzete mit klidne pripojen jiz v ER a na druhe strane nemusi byt pripojen, v pripade ze prejdete na TNS tak uz nemusite znovu pod plombu.
Montér ve službách rozvodných závodů.

Zdenek Hejčl

Letos se změnily připojovací podmínky.
Chybí popisky vodičů u elektroměru - neodpovídá připojovacím podmínkám!!
Doplnit a pak by to mohlo projít revizí.  ;)
Jaký je průřez vývodních vodičů?

Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Jiří Schwarz

Rozdělení PEN na N a PE na vývodu z ER není povinné. Tam můžete mít TN-C síť s PEN vodičem.
Když to vezmeme tak trochu zjednodušeně, tak rozdělení na N a PE se dělá proto:
- přerušení PEN je velmi nebezpečný stav a tak se již cca 20 let podle normy PEN může udělat až od větších průřezů (10mm2 Cu)
- PEN nejde zapojit přes proudový chránič.

P.S. §6 máte 4 roky a nepracujete v oboru? Je třeba po 3 létech obnovovat, jinak propadne a při delším přerušení se mění podmínky pro obnovení, prodloužení.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

bedna

Děkuji všem, odpověděli jste mi na všechny otázky, popisky u elektroměru doplním, vývod bude opět cyky 4 x 10mm a na obnovení vyhlášky pracuji :)

František Šohajda

Quote from: Rozvodak on 29.09.2016, 22:36
To je na vas , jestli rozdelit v ER nebo v bytovem rozvadeci.

Paty vodic (pracovni nulu) muzete mit klidne pripojen jiz v ER a na druhe strane nemusi byt pripojen, v pripade ze prejdete na TNS tak uz nemusite znovu pod plombu.

Přesně tak jak píše kolega!
Tak se to řeší. (dance)  Z elměrového rozvaděče tahám vždy 5x vodič !
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Čestmír Kubáček

Dejte tam 5x10, nachystejte si i uzemnění rozdělení PEN a máte svatej pokoj.

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Rozvodak on 29.09.2016, 22:36

U PRE je dovoleno TN-S v RE? Já myslel, že striktně trvají na TN-C (na rozdíl od ČEZ a E.on).
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Milan Hudec

By mne zajímalo kdo blokuje nějakou dohodu o jednotném provedení v rámci oněch tří dodavatelů.
Je to jak u blbých na dvorečku.

Fuk Tomáš

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 01.10.2016, 09:30
U PRE je dovoleno TN-S v RE? Já myslel, že striktně trvají na TN-C (na rozdíl od ČEZ a E.on).
Tazatel ale píše o ČEZu, ne o PRE.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jirka Š. Svejkovský

To mě došlo až po odeslání, reagoval jsem totiž na příspěvek PRE insidera :)
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

František Šohajda

Quote from: Milan Hudec on 01.10.2016, 09:43
By mne zajímalo kdo blokuje nějakou dohodu o jednotném provedení v rámci oněch tří dodavatelů.
Je to jak u blbých na dvorečku.

Tři kohouti na trhu..... ;D
Čistě z praktického hlediska kdo chodí po opravách zjistí, že 80%  poruch v přívodu je upálený PEN v elektroměru , které jsou  ve starých instalacích u všech 3 distributorů. Zejména to dělají vodiče Al které jsou už dnes v měření zakázané.
Je to celkem logické že to už nechtějí tak dělat (vodiče Al a PEN přímo do elměru) a tím pádem předcházet poruchám a nákladům za ně!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Milan Illek

Quote from: František Šohajda on 30.09.2016, 19:16
Přesně tak jak píše kolega!
Tak se to řeší. (dance)  Z elměrového rozvaděče tahám vždy 5x vodič !

Úplně tak přesně to nevidím. Např. e.on požaduje rozdělení až v podružném rozvaděči (viz připoj. podmínky, str. 12).

Vít Rotrekl

Quote from: Milan Illek on 02.10.2016, 10:45
Úplně tak přesně to nevidím. Např. e.on požaduje rozdělení až v podružném rozvaděči (viz připoj. podmínky, str. 12).

Ale ještě tu máme článek 4.2 na straně 7, kde je napsáno, že odvod může být TN-C-S...

Takže dle mě jsou obě varianty správně, pokud se pohybujeme v rajonu E.ONu a je na projektantovi co uzná za vhodnější. Jestli odvod v TN-C nebo v TN-C-S.

Sůj názor na toto jsem tu už prezentoval mockrát...
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

František Šohajda

QuoteTakže dle mě jsou obě varianty správně, pokud se pohybujeme v rajonu E.ONu a je na projektantovi co uzná za vhodnější. Jestli odvod v TN-C nebo v TN-C-S.

U EONu není problém u obou variant.
Z hlediska bezpečnosti je lepší už v elměr. rozvaděči to rozdělit (2x vodič je vždy lepší jak 1x společný)  (dance)

Zdenek Hejčl

Tak mi připadá tato diskuze, jako bychom se dohadovali v které nohavici mít.....
Obě varianty jsou možné.
Kdo chce malinko ušetřit dá 4x10mm Cu, kdo chce mít trochu větší jistotu a bezpečnost zařízení dá 5x10mm Cu...
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

ACEOF ACES

Jestliže se použijí svorky umožnující připojení hliníkových vodičů, tak je možné 4x16mm2 Al a větší.