• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

07.01.2026, 03:42

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Aký môže byť dôvod častému vypáleniu žiaroviek?

Started by Juraj Hámorský, 03.12.2016, 21:55

previous topic - next topic

Mirek Čech

Já tohle řešil doma  povětšinou u spotů E14 v podhledech stačilo přihnout časem opálené a unavené kontakty. A u bodovek GU10 stačilo vyměnit prodejce..
Mirek

Martin Novák

Dam vam vlastni zkusenost s zarovkama a osvetlenim. Vychozi stav - restaurace a cca stovka+ zrcadlovych zarovek E24/60W v lustrech. Zapojeno klasika na 6 vypinacu razeni 2.  Mesicne tak 10 zarovek po smrti byl ideal 20 byl standard. Po rozhovoru s majitelem predelana instalace na softstarty se stmivanim a rizenim pres tlacitka (off, on, zona 1,2,3). Za posledni rok je score 4 vadne zarovky (ano fakt, za rok)... 

Fuk Tomáš

Quote from: Martin Novák on 08.12.2016, 23:27
... softstarty se stmivanim a rizenim pres tlacitka (off, on, zona 1,2,3). Za posledni rok je score 4 vadne zarovky (ano fakt, za rok)... 
Mohu jen potvrdit. Co jsem třeba dal na schodiště v domu rázové termistory, tak po vychcípáni starších "nakopnutých" žárovek se vloni a letos neměnila ještě žádná. Ve špajzu, kde mám softstart, je už 13 let pořád jedna a ta samá žárovka. V koupelně (rázové termistory) za 8 let odešla jedna žárovka ze tří.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)