• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

07.01.2026, 05:01

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaký nástroj používáte pro odizolování pláště kabelů CYKY?

Started by Petr Chojda, 16.12.2016, 20:43

previous topic - next topic

Petr Chojda

Chtěl bych se zeptat na Vaše zkušenosti s odizolováváním plášťů z kabelů CYKY (zásuvky, vypínače...). Používám nějaký elektrikářský "no name" nůž. Je potřeba být opatrný a neustále si hlídat hloubku řezu, aby nezajel příliš hluboko. Máte zkušenosti s nástrojem, se kterým jde rychle a hlavně bezpečně (bez zásahu do žil kabelu) odizolovat plášť kabelu? A se kterým se dá dostat ideálně až na okraj elektro-instalační krabice, pokud už jsou kabely v zapravené krabici?

Miroslav Minařík

.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Jiří Schwarz

Jokari je SUPER.

A do krabic se dá použít nůž s lámacími čepelemi, ale ne nějaká plastová hračka, kovové tělo a plynulé nastavení délky vysunuté části nože.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Zdenek Hejčl

Co na to říci: pokud dělám hrubou instalaci odstraňuji pláště kabelů při montáži.
Pokud je spěch... potom používám normální elektrikářský nůž, no ono jde rozthnout plášť i v té krabici při minimální tloušťce izolace a pak oříznout...
Pravda je to pracnější, ale dá se udělat...
Na konce vodičů, pak kleště Stripax. 8)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

David Hruda

Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Marek Laube

Quote from: Petr Chojda on 16.12.2016, 20:43
A se kterým se dá dostat ideálně až na okraj elektro-instalační krabice, pokud už jsou kabely v zapravené krabici?

Na toto se mi osvědčil tzv nůž s kapkou. Doříznu v krabici plášť kabelu až k otvoru a pak opatrně štípačkami odstraním.

Pavel Horský

Vyzkoušel jsem opravdu veliké množství nožů, v brašně mám asi dva, ale ty tam jen odpočívají, protože jsem si nejvíce oblíbil klasický zalamovák.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jirka Š. Svejkovský

17.12.2016, 14:03 #7 Last Edit: 17.12.2016, 14:19 by Jirka Š. Svejkovský
Quote from: David Hruda on 16.12.2016, 23:37
V krabicích Jokari Secura no. 15.

Objednáno!  (jednicka)

Právě se chystám na jedno podkroví, kde právě řádí sádroši. Snad kudla dojde včas, s kabelama v krabici mám dost problémy. Když mohu, tak ho rozholím ještě před tím, než ho do krabice protáhnu. Ale teď budou samozřejmě už natahaný sádrošema.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Juraj Rojko

Jokari Secura 15 je na toto asi ideální, ale bohužel moc nefunguje na kabelech menších průměrů, např. CYKY 3x1,5. Alespoň ten kus co mám já.

Jirka Š. Svejkovský

David Hruda

Quote from: Juraj Rojko on 17.12.2016, 14:29
Jokari Secura 15 je na toto asi ideální, ale bohužel moc nefunguje na kabelech menších průměrů, např. CYKY 3x1,5. Alespoň ten kus co mám já.

Je pravda, že se snížením průměru kabelů 3x1,5 už to není, co to bývalo, ale zajímalo by mě, jestli nový nůž nebude upraven na tyto menší průměry.
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
www.elektro-hruda.cz

Marek Laube

Quote from: David Hruda on 16.12.2016, 23:37
V krabicích Jokari Secura no. 15.

U tohoto nože by mne zajímalo, jak docílím toho, abych neprořízl izolaci vodičů a jen pláště. Ty nože nejsou přeci "štelovací". Je to dáno přítlakem nebo čím?

David Hruda

Je to dáno "výškou" nože nad tělem nástroje, která koresponduje s tloušťkou izolace kabelu.
www.elektro-hruda.cz

Luboš Felenda

Já používám řadu let Kabelový nuž c. 28 Secura naprostá spokojenost hloubku prořezu lze naštelovat  :)

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Luboš Felenda on 18.12.2016, 18:59
Já používám řadu let Kabelový nuž c. 28 Secura naprostá spokojenost hloubku prořezu lze naštelovat  :)

Nojo, ale podobný máme v brašně všichni, ale to neřeší pohodlnou práci v krabici. 

Vít Rotrekl

Quote from: Luboš Felenda on 18.12.2016, 18:59

Stejný mám, ale červený a nevím jestli je to origo Jokari...spíš ne. Používám ho teprve pár týdnů, ale nějak mě ta práce s ním nejde.
Na odizolovávání v krabici se mě nejvíce osvědčila kombinace "člunkovýho" nože (ten co postnul Marek Laube) se zalamovákem.

Odizolování kabelů jen pomocí zalamováku je na prd.. Tedy když je dobrý kabel (od DRAKA) tak stačí, při odholování do krabice, jen udělat řez po obvodu a stáhnout izolaci. Ale u jiných výrobců to moc nejde. A nesmí být moc zima.
Když člověk potřebuje odizolovat delší kus kabelu (v rozvaděči), tak je ten Secura nebo člunek o 1000% lepší.

Ale např při odizolování kabelů větštích průřezů, tak od 4x25mm výš, je odizolování pomocí "obejmutí" kabelu nožem Secura celkem nemyslitelné, a tím háčkem to taky moc nejde. Tady je nejlepší použití člunku..

Zkrátka, na každý typ odizolování je vhodnější jiná technologie a jiný nástroj. :)
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Jaroslav Hasala

Osobně nepatřím do klubu přátel JOKARI. Zkoušel jsem více typů a pořád nic ...
Zůstávám věrný nožům s kapkou.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Jan Franěk

Vyzkoušel jsem už několik nožů, od "kapky" po Jokari. Na stavbách potkávám kolegy s lámákem, vybroušeným kuchyňským nožem, až po elektrikářský zavírák. Nejčastěji vidím ovšem Jokari a jeho klony od jiných výrobců. Sám jej také používám a mnohokrát jsem ocenil jeho tvar a možnosti. Kapka byla podle mne dobrá především na pořádné kabely. Tak od 95 po 240 mm průřezu. Tedy alespoň tak se mi to při práci zdálo. Je to samozřejmě věc zvyková a možná bude záležet i na zaměření konkrétního montéra.

Jokari Secura no. 15. jsem ještě v ruce neměl. Jak to půjde, vyzkouším ho a možná  zařadím mezi své nářadí. Uvidíme. Díky za typ.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585