• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 21:51

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak řešit potřebu dočasného navýšení rezervovaného příkonu?

Started by Jan P, 15.01.2017, 19:03

previous topic - next topic

Jan Bocek

Quote from: Jan P on 15.01.2017, 19:03
Potřebuji provést strojové omítky v domě a podmínkou firem je, mimo jiného, hlavní jistič B32. Já mám B25. Eon odpověděl, že jedině připlatit. Není to moc, ale zase proč vyhazovat peníze kvůli 4dnům a pak z toho platit poplatky.
Kolega mi říkal, že distributor umožňuje "chvilkové" navýšení hodnoty jističe na právě takové akce bez nějakého poplatku, bohužel na webu jsem to nenašel.
Máte někdo tuto zkušenost nebo dokážete poradit na co se ptát?

Neodpovím na otázku, ale jen historicky zavzpomínám.
Možná to jde při osobním jednání.....

V roce 1970 jsem stavěl dům. V lese jsme nakáceli stromy a pak se "katrem" na místě řezaly trámy. Majitel této pojízdné "pily" měl vlastní elektroměr a připojovací tyče, kterými se připojil přímo na volné vedení. Řezání trámu probíhalo asi týden. Motor na katru měl 10-15 kW a současně měl 3 pilové listy a ještě pojezd stroje....elektroměr měl v dřevěné skříni i s pojístky. Podobný "forichtung" se používal pro připojení mlátiček. Jen postesknutí, že tehdy byla lepší vůle než dneska.

Dále jsem měl půjčený veliký kompresor s 12 kW motorem. V HDS jsem měl pojistky 3x32A a hlavní jistič 24,7 A. Šel jsem za místním rozvodákem, který to vše zkontroloval a jistič přemostil. Zásuvku 60 A  jsme napojili hned za elektroměr, který byl v té době 3x 40 A s přetížením na 3x100 A. Za měsíc se mne ptal, jestli ještě mám ten kompresor....a přišel se podívat, zda je to vše v pořádku. Žádné papíry, rozvoďák byl tehdy pán. Jenže před padesáti léty. Ano, doba se změnila, ale byrokratismus a vůle řešit nestandardní věcí  jdou proti sobě.

Na druhé straně jsem u ČEZu řešil spoustu podobných záležitostí pro firmy a s techniky i obchodníky jsme se vždy domluvili. V daném případě nechápu, proč se nejde domluvit.
Když exituje desítka různých zvýhodňujících sazeb, tak přece několikadenní navýšení hodnoty jističe, pokud tomu technické zařízení vyhovuje, nepřináší dodavateli žádné ztráty. Nedávno jsme se domluvili na týdenním zkušebním provoze v jedné firmě s podstatným navýšením maxima jen na týden. A to se jednalo o větší peníze a šlo to. A přitom jsem se s obchodníkem nikdy neviděli.

Na druhou stranu jsem vloni na chalupě žádal u EONu telefonem práci pod plomby a dostal jsem to na 10 dnů. Zaplombovat přišli po nahlášení a zaslání RZ za měsíc......a v RZ jsem udělal chybu, smlouva byla na B17/3 a udělal jsem překlep na B25/3 ( nedíval jsem se do smlouvy) a to mi za dva dna paní volala, že chce novou smlouvu, anebo novou revizní zprávu. Bud tam bude B17/3, anebo navýšení s novou smlouvou. Ale to je jiná záležitost. Odplombované to bylo měsíc a s jističem B25/3. Nedávám to jako návod, ale jen tak ze života....
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Patrik Mlynar

Kazda akcia vyvola reakciu, v tomto pripade byrokraticke trvanie na nezmysloch zo strany dodavatela elektriny vedie k snahe obist to bud ciernym odberom alebo "fintou".

Rovnako ani STK pre automobily a revizni technici plyn / elektro nic negarantuju. Trh prirodzene vygeneruje "revizaka s peciatkou", ktory objekt ani nevidel, lebo je dopyt po jeho "sluzbach".
Miestny elektrotaliban zacne citovat svate normy  ....

Lukáš Rotrekl

Quote from: Jan Franěk on 16.01.2017, 18:35
JJ. Právě jsem si to zkusil také a musím konstatovat, že se EON snaží pravděpobně vyrovnat v debilitách PRE. Jinak si to nedovedu vysvětlit.  (zle)

Chtít po zálazníkovi který nemá jinou možnost i za jednodenní využití jističe s navíšenou hodnotou, 500Kč/A, je podle mne vyděračstvím, zneužitím postavení a nezákonným obohacením EONu.
Bohužel pravěpodobně neexistuje jiná zákonná cesta než zaplatit, vyřešit to centrálou, nebo tlačit na stavební firmu, aby si to technicky vyřešila sama. Což opět zaplatí zákazník, bohužel.

Pořád existuje možnost zřídit samostatné odběrné místo pro to provizorium.

Ale poradit ten postup s "podvodem" na veřejně přístupném fóru, to mě nějak nenapadá správné slovo, jak to nazvat. 
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

František Šohajda

QuoteV roce 1970 jsem stavěl dům. V lese jsme nakáceli stromy a pak se "katrem" na místě řezaly trámy. Majitel této pojízdné "pily" měl vlastní elektroměr a připojovací tyče, kterými se připojil přímo na volné vedení. Řezání trámu probíhalo asi týden. Motor na katru měl 10-15 kW a současně měl 3 pilové listy a ještě pojezd stroje....elek troměr měl v dřevěné skříni i s pojístky. Podobný "forichtung" se používal pro připojení mlátiček. Jen postesknutí, že tehdy byla lepší vůle než dneska.

Také si to pamatuji co by malý kluk, kdy rodiče stavěli dům. Tento katr byl před rozestavěným domem a řezal trámy ....(bylo jich dost na půdorys 11x23m!)
Jenže otec byl tehdy pracovník rozvodných závodů a sám to zapojil na dráty které byli na sloupě nad katrem. ::)  Dnes by si to asi netroufnul nikdo!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Maroš Klein

Quote from: Jan Franěk on 16.01.2017, 17:08
Má zkušenost je že jim to 2x ze tří pokusů spadlo při zapnutí. Tedy u většiny firem. Pravdou je že pár strojů ustálo i provoz na 25A. Asi bude záležet na konkrétním stroji. Předpokládejme že stavební firma ví co dělá a co je potřeba k bezproblémové práci.

Vychádzajme z toho, že požiadavka na pripojenie 32A na stavbe je oprávnená.
Pozrime sa potom na problém z pohľadu výrobcu omietacieho stroja a predpokladu, že firma má stroj bezpečný a funkčný aspoň tak, ako budú bezpečné a funkčné peniaze ktoré chce za svoju prácu.
U stroja sa automaticky očakáva jeho certifikácia bezpečnosti, a teda aj nejaký technologický rozvádzač s hlavným istením  na ochranu jeho interných rozvodov pri preťažení či skrate. A samozrejme aj návod na správnu prevádzku a obsluhu.
Ak je teda v podmienkach na pripojenie stroja v externom prostredí požiadavka na pripojovací bod 32A, potom musí brať aj výrobca stroja do úvahy fakt, že tento bod nemôže byť normálnou prevádzkou stroja podľa jeho podmienok preťažovaný nárazovým a ani preťažovacím prúdom. Jednoducho inak povedané, neprístupnosť k isteniu pripojovacej zásuvky 32A nemôže byť obmedzením normálnej prevádzky stroja.
Z logiky selektivity, ktorú musí brať do úvahy aj výrobca je potom dôvodné na samotnom stroji očakávať maximum 25A na hlavnom istení s charakteristikou, ktorá neohrozí stabilitu predradeného istenia 32A/B. O skrate sa nebavme, ten nepatrí k normálnej prevádzke.

Prax, ktorú som však videl na vlastné oči bude asi v našich končinách dosť podobná. Omietači držali v ruke trojfázovú koncovku, čítajú na nej 32A, tak čo mali pýtať? Počty kolíčkov, dieročiek či veľkosť zásuvky sa už vždy nejako vyriešili priamo na mieste.
Reálne aj tak, ,,to", čo omietalo na 25A bola zaprasená nedočistená mašina s dorobeným pákovým vypínačom, takže jedinou ochranou pred preťažením bol ten ponúknutý istič 25A, ktorý možno vybavoval (nesťažovali sa) podľa toho ako chlapci stroj používali a čistili - nečistili. A že radšej asi čistili...
Takže ak je stroj v poriadku a v RD je prístupný hlavný istič pripájacieho bodu minimálne 25A, potom funkciu ich požiadavky na 32A môže prebrať istenie prípojky v SP, a chlapci nech používajú stroj tak ako sa má.
Alebo nech preťažujú, čistia-nečistia a nahadzujú ističe hore dole čo sa do nich vojde, a objednávateľ nech si po ukončení na ich náklady nechá vymeniť istič pred elektromerom za nový.

Jan Franěk

JJ. Právě jsem si to zkusil také a musím konstatovat, že se EON snaží pravděpobně vyrovnat v debilitách PRE. Jinak si to nedovedu vysvětlit.  (zle)
...

Dovolím si sem něco vložit. Na základě této diskuse jsem na EON napsal dotaz s popisem problému a požadavkem na odpověď jak to legálně řešit. EON zareagoval a myslím si že odpověď stojí za přečtení. Byť nedokáži s jistotou tvrdit že náprava stavu je už
za rohem, přesto mě jejich odpověď mile překvapila.

Co říkáte na tento posun? Za tento přístup, respektivě za to že jsou ochotni ke změně v přístupu, mají u mne plus. Snad to v budoucnu pomůže dalším lidem a na EON posílám své díky i zde a veřejně.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

František Šohajda

QuoteCo říkáte na tento posun? Za tento přístup, respektivě za to že jsou ochotni ke změně v přístupu, mají u mne plus. Snad to v budoucnu pomůže dalším lidem a na EON posílám své díky i zde a veřejně.

Velmi pozitivní posun!
Jen ta věta, že proškolí své zaměstnance by měla být ve velkém rámečku, protože vždy se někdo najde, kdo to nepřipojí pro blíže nespecifikované lidské problémy! ;D (dance)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

David Hruda

Milé překvapení, snad to opravdu projde. Jsem rád, že tam Honza napsal, já bych se na to po zkušenostech vy..., protože bych očekával automatické zamítnutí.
Komu jsi to adresoval?
Honzo, díky za všechny, jichž se to v budoucnu bude týkat (a že jich bude...).
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Maroš Klein

Výborný krok.
Okrem pekného poďakovania s prianím úspechov by si na váš podiel mohli spomenúť aj pri vyčíslení ziskov. :)

Jan Franěk

Quote from: David Hruda on 16.02.2017, 11:19
Komu jsi to adresoval?

Normálně jsem si našel kontakt na auditora rovného chování u EONu a popsal mu situaci, kdy osobně vidím jejich přístup, kdy musí zákazník uhradit rozdíl u navyšovaného příkonu, byť jen na jeden den, jako zneužití jejich postavení. Pak jsem popsal situaci například u ČEZu a poprosil o to, aby se tomu zkusili věnovat a neždímat ze zákazníků každou možnou korunu. Pak budou jejich zákazníci patřit mezi ty spokojené.

Nebudu to sem dávat celé, ale mohu ti to někdy ukázat soukromě.

Výsledek už znáte a jsem moc rád, že to pomůže.

auditor.unbuldling@eon.cz

PS: donedávne jsem netušil, že něco takového jako program rovného zacházení vůbec existuje

https://www.eon-distribuce.cz/o-nas/spolecenska-odpovednost/program-rovneho-zachazeni

Radim Strycharski

Jsem docela překvapen, že v tomto směru existuje nějaký problém a že nějaký distributor vůbec požaduje platbu za příkon při krátkodobém připojení. Vždyť je to v rozporu s § 15 vyhl. 16/2016, ve které je prakticky převzaté ustanovení z předchozí vyhl. 51/2006.  :o

František Šohajda

Quote from: Radim Strycharski on 16.02.2017, 15:58
Jsem docela překvapen, že v tomto směru existuje nějaký problém a že nějaký distributor vůbec požaduje platbu za příkon při krátkodobém připojení. Vždyť je to v rozporu s § 15 vyhl. 16/2016, ve které je prakticky převzaté ustanovení z předchozí vyhl. 51/2006.  :o

Snad platbu za zvýšení ani se nejedná...Asi chtějí "zaplatit" práci technika a dopravu na toto krátkobodé zvýšení......jsou to určitě náklady....I když mají platby za provoz určitě hodně!! >:D

Jan Franěk

Quote from: František Šohajda on 16.02.2017, 16:57
Snad platbu za zvýšení ani se nejedná...

Quote from: Radim Strycharski on 16.02.2017, 15:58
Jsem docela překvapen, že v tomto směru existuje nějaký problém .....

Udělejte to jaká já a ostatní a zkuste s tímto požadavkem kontakovat distributora EON. Budete se divit, stejně jako já a další. Viz můj předešlý příspěvek
JJ. Právě jsem si to zkusil také a musím konstatovat, že se EON snaží pravděpobně vyrovnat v debilitách PRE. Jinak si to nedovedu vysvětlit.  (zle)

Chtít po zálazníkovi který nemá jinou možnost i za jednodenní využití jističe s navíšenou hodnotou, 500Kč/A, je podle mne vyděračstvím, zneužitím postavení a nezákonným obohacením EONu.

Radim Strycharski

Quote from: František Šohajda on 16.02.2017, 16:57
Asi chtějí "zaplatit" práci technika a dopravu na toto krátkobodé zvýšení......jsou to určitě náklady....I když mají platby za provoz určitě hodně!! >:D

(no) 500 Kč/A nejsou náklady na technika ani dopravu, ale poplatek přímo podle § 12, který se nemá hradit. Technik i s dopravou jsou v režii. Muselo by se jednat o nějakou úpravu distribuční soustavy.

Quote from: Jan Franěk on 16.02.2017, 17:07
Udělejte to jaká já a ostatní a zkuste s tímto požadavkem kontakovat distributora EON. Budete se divit, stejně jako já a další. Viz můj předešlý příspěvek

Jo jo, věřím. S ČEZem mám za loňský podzim celkem katastrofální zkušenosti, ale to nešlo o prozatímní zařízení. To by ani nemělo cenu, protože lhůta na vyřízení překračovala dobu potřebnou na připojení.  :)

Jan P

Vzpomněl jsem si na tento můj dotaz. Situace se vyvinula následovně - cca. před týdnem mi volala paní z eonu a jako řešení mi nabídla 2 varianty - buď vyplnit žádost o smlouvu (omlouvám se, pokud to není přesně, moc si to nepamatuji, protože jako řešení to bylo velmi dlouhé a nezajímavé), kde bych uvedl krátkodobé navýšení hlavního jističe, pokud by mi to schválili, tak bych ho mohl nechat vyměnit, dodal jim revizní zprávu, oni by to omrkli a do dvou měsíců by bylo hotovo.
Druhou možností bylo vytvoření dalšího, krátkodobého, odběrného místa s dalšími hodinami a požadovaným jističem.

Obě řešení na moc dlouho a docela peněz za tu "chvíli radosti" s větším jističem.

Celkový problém se vyřešil tak nějak sám - našel jsem dobrou firmu, která normálně fungovala s jističem B25, bez jediného výpadku a to jeli jako fretky.
Mám spíše pocit, že zedníci vidí na zástrčce stroje 32A, tak chtějí hned 32A jistič.  Stroj, kterým to dělali, měl na štítkách 6kW 400V pro samotný míchač se šnekem a 1kW pro kompresor.

Ján Garaj

Quote from: Jan P on 17.02.2017, 08:32
Vzpomněl jsem si na tento můj dotaz. Situace se vyvinula následovně - cca. před týdnem mi volala paní z eonu a jako řešení mi nabídla 2 varianty - buď vyplnit žádost o smlouvu (omlouvám se, pokud to není přesně, moc si to nepamatuji, protože jako řešení to bylo velmi dlouhé a nezajímavé), kde bych uvedl krátkodobé navýšení hlavního jističe, pokud by mi to schválili, tak bych ho mohl nechat vyměnit, dodal jim revizní zprávu, oni by to omrkli a do dvou měsíců by bylo hotovo.
Druhou možností bylo vytvoření dalšího, krátkodobého, odběrného místa s dalšími hodinami a požadovaným jističem.

Obě řešení na moc dlouho a docela peněz za tu "chvíli radosti" s větším jističem.

Celkový problém se vyřešil tak nějak sám - našel jsem dobrou firmu, která normálně fungovala s jističem B25, bez jediného výpadku a to jeli jako fretky.
Mám spíše pocit, že zedníci vidí na zástrčce stroje 32A, tak chtějí hned 32A jistič.  Stroj, kterým to dělali, měl na štítkách 6kW 400V pro samotný míchač se šnekem a 1kW pro kompresor.
tiež som mal podobný prípad.Opýtal som sa asi šéfa firmy,kde žijú a povedal som mu,že mám dalšie dve ponuky.Trafačku mám na rohu pozemku.Stačilo im velkoryso aj mojich 3*25A.Ale aj tak som ich vyhodil.Boli to odborníci na podlahové kúrenie a ku tomu mala byt liata podlaha.Občas pomože aj taká hrozba.