• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 15:10

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Poradíte vhodné lepidlo či tmel pro upevnění instalačních krabic do dřeva?

Started by Milan Hudec, 01.03.2017, 18:10

previous topic - next topic

František Šohajda

QuoteAni moc nevidím reálné riziko, že by hrozilo nějaké nebezpečí. Zajímavá by byla situace v případě zahoření. Jak by se na způsob montáže díval soudní znalec, když nebyl dodržen montážní postup a ještě byl vnitřek krabice tepelně spojen z hořlavým podkladem.

I kdyby byl méně vhodný šroubek nebo nevhodná krabice....
Dnes je nějaké zahožení v krabici v roubence skoro žádné!!
Dám tam AFDD s chráničem a můžete klidně spát . ;)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jan Franěk

Asi se k tomuto tématu vrátím ještě jednou.  o:-)

Dříve se používalo sádrové lože, právě jako ochrana před požárem, tedy k oddělení rizikového místa od snadno hořlavého materiálu (nic jiného nebylo). Dodnes to potkávám třeba u Okálů, kdy je klasická instalační krabice určená do zdi, uložena právě v tom sádrovém loži. Dnešní plastové krabičky již mají jiné (lepší) garantované vlastnosti, co se hoření týká. Ovšem stále není na trhu (tedy neznám osobně, nebo není běžná) krabice, která by byla přímo určena třeba právě do roubenky, nebo srubu. Teď přímo nemluvím o jejich vlastnostech co se požáru týká, ale především o možnostech jejich upevnění v plném materiálu. Tedy si každý pomáhá jak umí  ;)

Když jsem připravoval instalaci do srubu a tesaři mi připravili otvory, byl jsem postaven před několik otázek, se kterými jsem se vypořádal taky po svém. Jednak jsem krabice pevně uchytil do otvoru (opravdu to drží velmi dobře) který jsem nejprve vyčistil vysavačem a ještě jsem trochu podpořil protipožární vlastnosti krabice nehořlavou pěnou.  Osobně bych se asi nebál nechat tam šroubky použité k vycentrování a přidržení krabice během zapěňování, ale nějak jsem se nesmířil se šroubkem zkrz izolaci, byť jsem tam mnoho rizik taky nevyděl.

Navíc jak už bylo zmíněno, ochranné prvky jakými jsou chrániče a AFDD, posunuly bezpečnost opět o velký kus jinam.

Takové dobré shrnutí ohledně materiálů a jejich vlastností, má na svých stránkách třeba Kolínský KOPOS

http://www.kopos.cz/cs/tridy-horlavosti.php

http://www.kopos.cz/cs/tridy-reakce-na-ohen

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Oldřich Morávek

Před šesti lety jsem dělal roubenku z kanadského cedru.
Díry pro krabice byly vyfrézované o 4mm větsí, než krabice.
Použil jsem "nehořlavou" pěnu Den Braven bez vrutu.
Takhle tenká vrstva drží bez problémů.
K probarvení dřeva nedošlo.
S majitelem jsem stále v kontaktu a občas mu dodělávám další práce, takže zpětná vazba funguje