• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 11:53

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Musí proudový chránič odepínat vodič N?

Started by Milan Hudec, 15.05.2017, 23:13

previous topic - next topic

Milan Hudec

Na základě námitky k.Šohajdy z jiného vlákna ohledně odpínání všech pracovních vodičů jsem trochu znejistěl a poprosil bych  o vaše názory.

Patrik Dedík

Elektrotechnik na riadenie činnosti, alebo na riadenie prevádzky E1/A
Projektovanie E2/A
El. inštalácie domov a bytov vrátane bleskozvodov

pdedik@centrum.sk

Tomáš Žabka

Je otázka jak si vyložit normu. Zatím jsem to detailněji nestudoval jen přikládám. Mimo to má 61008-1 ed.3 ještě tři doplňky A1 A2 A11, ty jsem zatím nezkoukl.
Vše se dá nějak vyřešit, vždy jde jen o to najít optimální řešení daného problému.

Projektant a revizní technik E1A, E1B.

Jirka Š. Svejkovský

Promiňte, pane kolego, ale podle vás (a ani podle mě) se elektrotechnika řídit nebude. Nějaký odkaz na předpis?

Jediné, co mám, je ČSN EN 61008-1 ed. 3, kde se v článku 8.1.2 hovoří o vypínání spínaného nulového pólu u čtyřpólových cháničů (požadavek FI-LO).

Jinou zmínku o nutnosti vodič N vypínat jsem nenašel.

Odpínání nulového vodiče má velkou výhodu při identifikaci vadného okruhu. Moc by se mi líbily dvojpólové jističe za chráničem, pak nemusíte složitě v chumlu hledat příslušný nulový vodič namačkaný s ostatními na svorkovničce. To je ale jenom u jednofázového provedení. U třífázového přístroje nebezpečí poškození spotřebičů tuto výhodu přebije.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Rozmahel Vladimír

Vodič N je pracovní vodič, tzn. je třeba na něj pohlížet jako na živý vodič.
Při poruše v síti TNC se může stát, že se po přerušeném vodiči PEN  / podle konfigurace sítě / zavleče nebezpečné napětí přes bod rozdělení PENu i na vodič N.
Z tohoto důvodu bych to viděl jednoznačně na možnost vypínání i vodiče N.

Jirka Š. Svejkovský

Na to myslí i ČSN 33 2000-4-46 ed. 3.

Rozmahel Vladimír

Ano, článek znám. Je to ale dosti komické. PEN se může přerušit i za měřením. Potom distributor může prohlašovat co chce...
Nicmémě, je zde skryta nevyslovená myšlenka.
V distribuční síti se vodič N spínat nemusí. Ano, to je pravda a neděje se to.
Není zde řešeno nic o tom, že totéž platí i o obyčejných odběratelských instalacích.
Celý článek je myšlen jako OPNDN. Neřeší úskalí 400V tam, kde nemá být...

David Frýba

Nikdy jsem neviděl chránič, který by vodič N neodpínal. Z praxe mám před vodiči N respekt.Stačí odpojený N vodič a přivedená fáze a umí to pěkně bolet.

Radim Strycharski

Není o tom něco v ČSN 332000-5-53 ed.2?

Milan Hudec

Quote from: Radim Strycharski on 16.05.2017, 12:26
Není o tom něco v ČSN 332000-5-53 ed.2?

Je tam uvedeno "odepínat živé vodiče", což je s ohledem na zavedený pojem vodiče pracovní takový trochu překladatelský oříšek (dance)

Radim Strycharski

Vodič PEN je taky vodič pracovní, ale není živý. Vodič N ovšem živý je, takže není co řešit. Musí být odpojen.

Jirka Š. Svejkovský

Normy jsou plné nepřesností, nad kterými i začínající právník musí jásat nadšením.

Milan Hudec

Quote from: Radim Strycharski on 16.05.2017, 18:30
Vodič PEN je taky vodič pracovní, ale není živý. Vodič N ovšem živý je, takže není co řešit. Musí být odpojen.

Mrkni na In-el, p.Kříž tam někde uvádí dle slovníku nějakou výjimku z živosti právě pro N.

František Šohajda

Quote from: Milan Hudec on 16.05.2017, 18:40
Mrkni na In-el, p.Kříž tam někde uvádí dle slovníku nějakou výjimku z živosti právě pro N.

Dnes jsem s ním mluvil dopoledne v Brně..(Ing. Michlam Křížem) škoda, mohl jsem se ho zeptat. :-\
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Radim Strycharski

Živá část je vodič nebo vodivá část určená k tomu, aby při normálním provozu byla pod napětím, včetně nulového vodiče, ale podle úmluvy nezahrnuje vodič PEN, vodič  PEM nebo vodič PEL. (čl. 826-12-08 ČSN IEC 60050-826).

Myslím, že je rozumné pokládat vodič N za vodič živý. A to hlavně z důvodu možnosti jeho odpínání spínacím prvkem, čímž se právě zásadně odlišuje od vodiče PEN se srovnatelným potenciálem.

Rozmahel Vladimír

J Lhava

Quote from: David Frýba on 16.05.2017, 11:07
Nikdy jsem neviděl chránič, který by vodič N neodpínal.

Stačí se podívat např. na Vigi moduly Schneideru, které se dají nacvaknout i na 3P jističe, anebo samostatná chráničová relé s průvlekovým trafem, ta taky mohou působit třeba jen na 3P jistič/stykač.

O povinnosti spínat i N vodič co vím hovoří akorát ČSN 33 2000-4-444, čl. 444.4.7, ale to je v jiné souvislosti. Podle mě pak proudový chránič nutně N vodič odpínat nemusí?

Zdenek Gec

Dovolím si pouze doplnit výše uvedené:

ČSN 33 2000-5-53 ed. 2
531.3 Proudové chrániče (RCD)
531.3.1 Obecně
Proudový chránič musí zajistit odpojení všech živých vodičů chráněného obvodu.
Senzorem proudového chrániče (RCD) nesmí procházet ochranný vodič s výjimkou případů, kdy je vedení
ochranného vodiče tímto senzorem nevyhnutelné, např. v případě pancéřovaných kabelů. V takových výjimečných
případech musí ochranný vodič procházet senzorem znovu, ale v opačném směru. Ochranný vodič musí
být izolovaný a nesmí být uzemněný ani u prvého ani u druhého průchodu senzorem.
Proud ochranným vodičem nesmí přispívat k měření reziduálního proudu.

ČSN 33 2000 -1 ed. 2
312.1 Uspořádání vodičů a uzemnění sítí
POZNÁMKA Popsané uspořádání vodičů v této kapitole není úplné. Zde jsou obsaženy příklady typického uspořádání. Doporučuje
se, aby CENELEC vypracoval popisy možných uspořádání vodičů.
V této normě jsou popsána následující uspořádání živých vodičů v normálních provozních podmínkách:
312.1.1 Vodiče vedoucí proud v obvodech

A komentovat neustálé změny v názvosloví norem? Raději ne!  (zle)