• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 11:50

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je možné změnit sled "barev" fázových vodičů v pojistkové skříni?

Started by Ivan Vicen, 06.06.2017, 11:21

previous topic - next topic

Ivan Vicen

Včera po otevření pojistkové skříně (ČEZ) jsem zjistil, že jsou fáze zapojeny ve sledu šedá/hnědá/černá.
Mohu na výstupu z pojistkové skříně přehodit barvy na hnědá/černá/šedá?
Pokud ne, kde to mohu udělat?

Miroš Jan

Osobně, bych ty barvy neměnil. Je to pojistková skříň ČEZU, tak tam nemedituj, a zapoj dle ČEZU.
Proč se pořád snažíme, udělat něco jinak?
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Ivan Vicen

Proč? To je jednoduché - elektroměrový rozvaděč mám zapojený "správně" - tedy hnědá/černá/šedá. Proto by mě zajímalo, jestli mě opravdu může ČEZ něco říct na to, že si to na "své straně" udělám tak, jak to má být.

Miroš Jan

Quote from: Ivan Vicen on 06.06.2017, 12:51
Proč? To je jednoduché - elektroměrový rozvaděč mám zapojený "správně" - tedy hnědá/černá/šedá. Proto by mě zajímalo, jestli mě opravdu může ČEZ něco říct na to, že si to na "své straně" udělám tak, jak to má být.

A jak to výš, že máš elektroměrový rozvaděč zapojen správně?
Ono to barevné pořadí jednotlivých fázových vodičů, není úplně striktně stanoveno. Stačí se podívat do připojovacích podmínek ČEZU, platných od 1.6.2015.
Je to hlavní domovní vedení, tudíž do toho má co mluvit ČEZ.
HDV, není tvoje.

Ivan Vicen

"Vým" to tak, že podle mě je to správně. A protože jste sám uvedl, že pořadí není striktně dáno, pak si za správné pořadí mohu ve svém EM rozvaděči považovat jakékoliv pořadí. Proto zpátky k mému dotazu - zajímá mě, jestli s tím skutečně může mít někdo problém ve smyslu, že mě prostě nezapojí.
A mimochodem, HDV je ve vlastnictví odběratele ;-)

Miroš Jan

HDV je neměřená část. Proto se k tomu vyjadřuje dodavatel el. energie.
Apropo, dotaz stran barevného pořadí, vznes na dodavatele.

Milan Illek

Quote from: Ivan Vicen on 06.06.2017, 11:21
Včera po otevření pojistkové skříně (ČEZ) jsem zjistil, že jsou fáze zapojeny ve sledu šedá/hnědá/černá.
Mohu na výstupu z pojistkové skříně přehodit barvy na hnědá/černá/šedá?
Pokud ne, kde to mohu udělat?

Uváděný sled fází je shodný.

Ivan Vicen

Fuk Tomáš

Quote from: Ivan Vicen on 06.06.2017, 13:19
Nerozumím Vašemu příspěvku
Tož si to namalujte do trojúhelníku a pak s ním točte.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Ivan Vicen

Quote from: Fuk Tomáš on 06.06.2017, 13:23
Tož si to namalujte do trojúhelníku a pak s ním točte.

Tomu samozřejmě rozumím, ale já se ptám na to, jestli mi technik ČEZ může říct, že nemůžu mít zapojeny na výtupu jiné barvy, než na vstupu do pojistkové skříně.

Miroš Jan

Ivan Vicen

Čekám na jeho telefonát, protože na lince mi akorát řeknou, že dotaz předají a technik se mi ozve. Čekal jsem, že tady budou odborníci rychlejší. Evidentně ne.

Miroš Jan

Milan Hudec

Ivan Vicen

Ivan Vicen

Quote from: Miroš Jan on 06.06.2017, 13:45
Ale tady nejseš na infolince ČEZU  ;)

Jak přesně jste mi hodlal pomoci, když jste reagoval na můj příspěvek?

Miroš Jan

V rámci svého omezeného času  ;)
Tady seš na odborném fóru, kam přispívají odborníci, bez nároku na odměnu. Rada, je komodita, jako jakákoliv jiná služba. Takže pokud se ti to nelíbí, zaplať si konzultace jako placenou službu.

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Ivan Vicen on 06.06.2017, 13:41
Čekám na jeho telefonát, protože na lince mi akorát řeknou, že dotaz předají a technik se mi ozve. Čekal jsem, že tady budou odborníci rychlejší. Evidentně ne.

Je úplně šumafuk, jaké mají fáze barvy. Trošku mi to připomíná dceru. Když jsem se jí zeptal, jaký by se jí líbilo auto, odpověděla modrý. Pokud je správný sled fází na straně ČEZ, tak při vašem zapojení bude správný taky.

Důležité je, jaký je sled fází. Tedy jestli máte doma L1, L2, L3 nebo třeba L1, L3, L2. Jestli tam technika vytáhnete zbytečně, zaplatíte výjezd.

Jinou odpověď od odborníků nečekejte.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B