• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 12:10

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Už jste také naměřili na stejném uzemnění jinými přístroji rozdílné hodnoty?

Started by Jan Franěk, 27.07.2017, 08:02

previous topic - next topic

Jan Bocek

První měření s klešťákem na měření zemního odporu.
Změřil jsem dva objekty, které měly samostatné svody a uzemnění ve velké vzdálenosti od sebe. Porovnal s 4 vodičovou metodou a bylo to skoro stejné...tak si říkám "senzace".

Následně jsem měřil hromosvod na jednom obchodním centru. Všude v okolí beton a asfalt...ve VRZ byly uvedené velice malé odpory. Ještě mi to nedošlo. Všechny hodnoty pod jeden ohm.
Až doma mi to došlo, že jsem měřil jen smyčky a ne odpor uzemnění.

Proto klešťák je výborným pomocníkem na přechodové odpory svorek v jednotlivých větvích složitější zemnící soustavy. Obvykle vždy najdete vadný spoj a vygenerujete práci pro opravu.
Ale až se naučíme dobře používat klešťák d mnohými měřícími metodami, tak je to skvělý pomocník. jenže to chce také znát schéma zapojení celé soustavy a umět používat různé kombinace.

Viděl jsem hodně revizních zpráv, kde je uváděn zemní odpor 0,3 ohmy......ale i 0,03 ohmy
a přitom může být, jak píše kolega Morávek, celá soustavu uložená isolovaně a zemnící odpor bude na příklad 160 ohmů......hmmmm.
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz