• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 13:24

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaká je vhodná signalizace poruchy přepěťové ochrany v zásuvce?

Started by Redakce portálu Elektrika.cz, 08.08.2017, 16:09

previous topic - next topic

František Šohajda

QuoteOsobně se mi líbí spíše udělat pravidelnou kontrolu celého stavu elektroinstala ce, než mít desítky signalizací různých systémů.

Nedovedu si představit, že denně kontroluji světelnou signalizaci v zásuvce, ať je to soukromé obydlí nebo komerční kancelář. :-\
Při revizi je to samozdřejmost, ale v co meziobdobí ?
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

ACEOF ACES

Doma je signalizace vidět, když jde člověk kolem zásuvky, připojuje spotřebič nebo na zásuvku vidí třeba od stolu, ostatní zásuvky mě stačí zkontrolovat příležitostně, a na těžko přístupná místa zásuvky s přepěťovou ochrannou nedávám. Podívat se na signalizaci pár zásuvek to pro mě není problém.

Fuk Tomáš

Quote from: František Šohajda on 09.11.2017, 08:46
Nedovedu si představit, že denně kontroluji světelnou signalizaci v zásuvce, ať je to soukromé obydlí nebo komerční kancelář. :-\
Já si zase nedovedu představit, že trávím pohodový večer při svíčkách, nebo se chystám jít spát, a začne na mne vřeštět nějaká neodbytná věc kvůli něčemu, co by klidně sneslo několik dní odkladu.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

František Šohajda

Quote from: Fuk Tomáš on 09.11.2017, 11:31
Já si zase nedovedu představit, že trávím pohodový večer při svíčkách, nebo se chystám jít spát, a začne na mne vřeštět nějaká neodbytná věc kvůli něčemu, co by klidně sneslo několik dní odkladu.

A to je takový problém jít a vypnout jistič od zásuvek? Jednoho pokoje? Stejně nemůžou být přepěťovky jedny nacelý byt. ;D
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Martin Branšovský

Quote from: Fuk Tomáš on 09.11.2017, 11:31

Ruku na srdce, jak často se lidem stává, že odejde přepěťová ochrana 3. stupně od renomovaného výrobce. Stejně jde v 99% o varistor tvořený PN přechodem, kde nemá co vyschnout jako elektrolitické kondenzátory atd. Větší proudovou nebo napěťovou špičku by měl pobrat 2. stupeň/kombinovaný 1. a 2. stupeň. Ty 3. stupně je výrobci doporučováno osazovat co nejblíže spotřebiči pokud je od 2. stupně vedení delší nez 10 m. Pak jsou tam jako ochrana pro případ naindukovaného přepětí při přímém úderu blesku do objektu. Pokud přijde špička po vedení v důsledku například úderu do vedení na druhé straně obce, vedlejších domů a pod. měl by se o to postarat 2. stupeň nebo kombinace 1. a 2.

Takže pokud mi udeří do domu, bude případné proražení varistorů a tím aktivace zvukové signalizace (pískání) slabé kafe v porovnání se zvukovým dobrovodem takového přímého úderu blesku. Myslím že je to skoro na kontrolu spodního prádla, takže o romantickém večeru a jeho pokračování asi nemůže být řeč :)

Fuk Tomáš

Quote from: Martin Branšovský on 09.11.2017, 18:35
Ruku na srdce, jak často se lidem stává, že odejde přepěťová ochrana 3. stupně od renomovaného výrobce. Stejně jde v 99% o varistor tvořený PN přechodem, kde nemá co vyschnout jako elektrolitické kondenzátory atd.
To je právě těžký omyl. Energetické špičky, které ten varistor pochytává, ho postupně degradují, až stoupne jeho svodový proud tak, že se začne hřát a spustí se signalizace. K tomu může dojít kdykoli, nejen při bouřce.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

ACEOF ACES

Quote from: Václav Třetí on 08.11.2017, 09:39
Jo, ale na hloupý lidi musí být nějaký bič.

Dneska jsem se s hrůzou přistihl, že se mi ta věta začíná líbit. Ale já to rozdejchám. Smích
Quote from: ACEOF ACES on 08.11.2017, 10:06
Já vám nebráním, aby jste měl doma zásuvky s akustickou signalizací poruchy přepěťové ochrany. Smích