• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 08:50

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Kde si udělat vyhlášku 50/1978 Sb. §5v blízkosti Neratovic?

Started by Lukáš Kýbll, 28.08.2017, 16:00

previous topic - next topic

Miroslav Minařík

Quote from: Lukáš Kýbll on 28.08.2017, 22:29
Nemám mám pouze výuční list. Žádné osvědčení, známý mi říkají že paragraf 5 je výuční list z tohoto oboru ale podle mě je potřeba přezkoušení na tento paragraf, proto někoho hledám.

Za mne byl u EZ Brno kvalifikační průkaz. Tam byla všechna přezkoušení. §5 a §6 jsem měl tam. §7, §8 už soukromě. Dnes bych se zastavil u prvního revizáka ... a ...
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Zdeněk Mazač

Quote from: Miroslav Minařík on 28.08.2017, 22:37
Dnes bych se zastavil u prvního revizáka ... a ...

A jak bude vědět první revizák co bude tazatel dělat? Na co se má zaměřit při školení?
I pokud tazatel by měl §5 ze školy, tak stejně by ho měl zaměstnavatel z vlastního zájmu proškolit z místních provozních předpisů, zaměřit se na to, co bude tazatel dělat......to samé by měl udělat když ho přijme např. do výroby a třeba za měsíc převedeme na servis. Nikdo zvenčí neví, jakou činnost bude vykonávat, jaké jsou požadavky apod.

Miroslav Minařík

Quote from: Zdeněk Mazač on 28.08.2017, 22:58
I pokud tazatel by měl §5 ze školy, tak stejně by ho měl zaměstnavatel z vlastního zájmu proškolit z místních provozních předpisů, zaměřit se na to, co bude tazatel dělat......to samé by měl udělat když ho přijme např. do výroby a třeba za měsíc převedeme na servis. Nikdo zvenčí neví, jakou činnost bude vykonávat, jaké jsou požadavky apod.

Přesně tak.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

ACEOF ACES

Podle mého názoru platí §5 jen u organizace, která provedla zaškolení a zkoušku, tj. provedla-li zaškolení a zkoušku škola, platí §5 jen na té škole. Při nástupu do zaměstnání, by měl zaměstnavatel provést zaškolení a zkoušku na §5, který bude platit zase jen u něho. Zaměstnavatel/organizace se, ale také může rozhodnout, že zaškolení a zkouška na §5, kterou provedla škola nebo jiný zaměstnavatel stačí, ale to je na rozhodnutí zaměstnavatele.

Milan Hudec

Quote from: Jan Franěk on 28.08.2017, 21:08
PO vyučení v roce 1990, jsem po zkoušce odešel z učňáku s par 5. Dodnes jsem to bral jako standard po vyučení. Do roka jsem s dalšími dělal par 6, už s praxí z montáží.
Je možné "vykopnout" někoho ze školy bez možnosti alespon minimálního uplatnění?

Tedy na tuto novou praxi koukám jak vyoranej dráteník. Asi to jde všechno do zadele.

Mrkni schvlně na datum získání pětky, jestli je starší než vízo, tak byla neplatná.
Koukám že jsem to také v pořádku neměl, takže se po letech naplnily mé pochybnosti zda jsem vůbec elektrikář (dance) (dance) (dance)

Jiří Schwarz

Já jsem maturoval na elektrotechnické průmyslovce v roce 1981 a kromě vysvědčení jsme nic nedostali.
Pouze jsme měli jakési proškolení pro práci v dílnách a měření v laboratoři, možná to byl §3
"50-ku" jsem získal až když sem se rok pokoušel o VŠ, kde jsme měli jeden semestr zakončený zkouškou, ale tvrdili nám, že platí jen pro práce v laboratořích školy...
Asi také začnu jako Milan pochybovat, zda jsem právoplatný elektrikář  (dance)
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

MKON

Quote from: Jiří Schwarz on 29.08.2017, 08:33
Já jsem maturoval na elektrotechnické průmyslovce v roce 1981 a kromě vysvědčení jsme nic nedostali.
Pouze jsme měli jakési proškolení pro práci v dílnách a měření v laboratoři, možná to byl §3
"50-ku" jsem získal až když sem se rok pokoušel o VŠ, kde jsme měli jeden semestr zakončený zkouškou, ale tvrdili nám, že platí jen pro práce v laboratořích školy...
Asi také začnu jako Milan pochybovat, zda jsem právoplatný elektrikář  (dance)

Souhlasím, měl jsem to podobně. Na průmyslovce jsme měli § 4 pro měření, test stylem zaškrtejte tohle, tohle a tohle...
Poté na VŠ jsme měli § 5, který platil pouze v prostorách univerzity. Zkouška na 90 min. složitostí odpovídala téměř přípravě na RT. Když jsme se ptali (ti kdo měli potřebnou dobu praxe), proč nemůžeme rovnou zažádat o § 6, bylo nám sděleno, že to je stejně k ničemu a proč bychom to potřebovali... Takže asi takové je dnešní školství.
Projektant procesní instrumentace a řídicích systémů

Jiří_Hrubý

Co si pamatuju, tak §5 byl po výučáku. Tedy alespoň před lety v Plzni. Ale nevybavuju si, na základě čeho jsme jezdili na montáže a stavěli linky, byť jen nn.
Tazatele s maturitou někdo oblbuje, tam je vliv jen na zkrácení praxe, ne na vydání 50. po ukončení odborného vzdělání.
Stejně §5 byl jen o všeobecné bezpečnosti, proto nevidím důvod, proč by ho musel školit až zaměstnavatel na specifika místního provozu. To už je věc bezpečáka.
Jak říkal mistr, dokuď nebudete mít padesátku, jste pořád z toho drátenickýho ho..a jenom taková ta pára... A po výučáku a 50 opouštěly brány ústavu drátenická h...a, která se buď chtěla zlepšit a přestat jimi býti, nebo od oboru utekla (dance)
Čili tazatel musí své dotazy směrovat na školu, protože bez §5 má problém sehnat práci a školu tedy neopustil ani jako polotovar.

Patrik Adámik

Minulý rok jsem ukončil dálkové studium oboru Elektrikář - Silnoproud na SŠT Most.
Po složení závěrečných zkoušek a obdržení výučeního listu jsme měli možnost obdržet §5 po absolvování přeskoušení z vyhlášky 50. Získáním vyučního listu se nezískáva §5 automaticky.

ACEOF ACES

Provedl zaměstnavatel zaškolení a zkoušku na §5 podle svých požadavků nebo mu stačilo zaškolení a zkouška na §5 provedená školou?

Jan Bocek

Quote from: Jiří_Hrubý on 29.08.2017, 09:48
Čili tazatel musí své dotazy směrovat na školu, protože bez §5 má problém sehnat práci a školu tedy neopustil ani jako polotovar.

Zaměstnavatel má žádat výuční list, neboli doklad o elektrotechnickém vzdělání. Ostatní přiznání kvalifikace podle vyhlášky 50/78 Sb. Ostatní povinnost je již na něm ( provozovateli)

PS ten §5 je při nástupu k ničemu. Je jasně stanoveno, co tak asi může z hlediska pracovní činnosti provádět. Proto zaměstnavatele chtějí pracovníka aspoň s 1 roční praxi, kde mu mohou přiznat §6......
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz