• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 16:48

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Vyplývá z ČSN 33 1600 povinost vydávat výchozí revizi elektrického spotřebiče?

Started by Martin_Dvořák_13, 17.10.2017, 12:49

previous topic - next topic

Zdeněk Friedrich

... třeba tak.

František Šohajda

Quoteovádět je nechci, ale ,,MUSÍM". Vzhledem k bezpečnostním a pojišťovacím auditům na tuto problematiku chci být připraven dříve, než se objeví ve zprávě pánů auditorů.

Auditoři tomu nerozumí...Proč pak chtějí na každém spotřebiči nálepku, kdy bude příští revize dělat, a kdo to dělá?
To není nikde v normě uvedeno ! A pokud to není,je to velká závada auditu!!
BEZ NÁLEPKY jak by revize nebyla, i když je vše na tiskopisu o revizi napsáno.
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jan Bocek

Quote from: František Šohajda on 19.10.2017, 06:12
Auditoři tomu nerozumí...Proč pak chtějí na každém spotřebiči nálepku, kdy bude příští revize dělat, a kdo to dělá?
To není nikde v normě uvedeno ! A pokud to není,je to velká závada auditu!!
BEZ NÁLEPKY jak by revize nebyla, i když je vše na tiskopisu o revizi napsáno.

Myslel jsem, že to téma již uzavřeme, ale téma ŠTÍTKY je stále živé......a těch diskusi co zde již bylo.

NÁLEPKY.....
auditor má kontrolovat a vytvářet auditorské otázky na základě toho, co provozovatel má ve směrnicích. Pokud nemá směrnice má se řídit platnými zákony a předpisy pro daný kontrolovaný segment. Pokud ale jsou v QP a QI hovadiny, tak se při auditu kontroluji ty hovadiny. Často se ve firmách při auditu na ISO divili požadavkům auditorů, ale jsem říkal, kontroluji jen to, co jste si do směrnic dali. ( A prý který vůl to tam napsal...)

Pokud si provozovatel dává do bezpečnostních předpisů, nebo do MPBP požadavek, že zaměstnanec je povinen používat jen takový spotřebič, který má platnou revizi. Pozná to na štítku, kde je vyznačen datum poslední revize, datum příští periodické revize...jméno revizního technika, včetně telefonu a kontaktu i adresy a čísla Oprávnění.

Prosím vás, pracovnící mají jiné starostí jak splnit úkol a normu....to je snad povinnost někoho jiného

Vidím takové štítky 10 x 4 cm s možnosti štípání kleštěmi jak rok další revize, tak i kulatá nálepka s vyznačením roku a měsíce jak provedené kontroly, tak termínu příští kontroly. ještě se ručně dopisuje výrobní číslo a rok výroby spotřebiče. To nemá ani STK na auta...

D O K O N A L É .....
opravdu dokonalý inženýring. Takové nálepky jsme dávali na hasící přístroje, kdy kromě elektriky a spotřebičů jsme  museli dělat i revize hasičáku. Také roční kontrolu NO...vše v jednom balíčku. Ta nálepka na žlutém podkladě byla dokonalá. Stála také 25 korun...nejhorší bylo strhnout starý štítek. Cena za revizi hasičáku byla ale 3 x vyšší než za spotřebič.

Prošel jsem stovky firem a viděl jsem oblepené spotřebiče štítky jak na kolotoči. Každým rokem jiný RT a každý tam lepí svoji reklamu. Navíc mnohé spotřebiče se reviduji dublovaně. Jednou je to v seznamu IT techniky a jindy zase v ostatních spotřebičích.

Norma živitelka říká, že spotřebič má být označený tak, aby byla jeho identifikace k dokladu o revizi. Jestliže jsou spotřebiče v jednom prostoru a v malém množství, stačí uvádět název spotřebiče. Pokud je více prostoru osvědčilo se identifikační číslo ID. Stačí malá nálepka ID XXXX. Tam, kde není možné dávat nálepku tak se osvědčuje označení fixem. Není to proti ničemu. Na PP, které jsou černé stačí stříbrný fix. Používáme od firmy Sharpie - Silver. Na bíle PP zase černý.

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Jan Bocek

pokračování ( 3000 znaků...)

Opravdu, někdy se blbne na kvadrát. Nedávno jsem se účastnil výběrového řízení na revize spotřebičů ve velké firmě. Trvali na nálepkách se všemi těmi idiotismy. Jenže výběrovku vylepšili o prezentaci účastníku, kde se muselo ukázat jakými přístroji a metodami měříme spotřebiče a jak je označujeme a jak bude vypadat závěrečný protokol.
(Dostali tak zadarmo hezké školení, chytré...)Na zrušení požadavku označování velkými štítky reagoval hlavní bezpečák, že by se musela změnit bezpečnostní směrnice, kde to mají pracovníci v povinnostech kontrolovat. Tak jsem mu navrhoval, aby ten článek zrušil a proškolil vedoucí pracovníky, aby dodržovali zákoník práce a 309/2006. .....když to nejde tak to nejde, ale tím bude cena za spotřebič o 100% vyšší. Oni ti bezpečáci jsou prima kluci, obvykle absolventi FBI, kde i elektriky je dosti. Ale časem s OHSAS ( Occupational Healt and SAFETY) je vidět profesní deformace. To je záměna prostředku s cílem. Absence štítku je nepřekročitelnou vadou v oblasti BOZP.

Ještě, že pro externí dodavatele je tato činnost dobrovolná.
Ve velkých firmách by měl mít ale hlavní slovo hlavní elektrikář, neboli osoba odpovědná za elektrické zařízení a ne bezpečnostní technik, nebo perzonalista, případně obchoďák.

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

František Šohajda

QuoteNÁLEPKY.....
auditor má kontrolovat a vytvářet auditorské otázky na základě toho, co provozovatel má ve směrnicích. Pokud nemá směrnice má se řídit platnými zákony a předpisy pro daný kontrolovaný segment.

Právě proto, to píši. Nikde to v MPBP není,je tam jen uvedeno dle normy ČSN XXXXXXXX
Nedávno jsem se s kontrolorem dohadoval " do krve" , že to je podle normy provedeno i zapsáno. Byl neoblomný měl to v auditorských dokmentech napsáno tak a tak! Pomalu to bylo závažné porušení bezpečnosti - dle něho že nejsou přístroje polepeny !
Podle jeho jména jsem pátral co je zač, byl to nějaký technik stavař odněkud z nemocnice v čechách!
Je to sice omýlané pořád, ale zkutečnost je jiná!Auditora ČSN nezajímala, jak je to v ní napsáno!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jan Alin

Quote from: Jan Bocek on 19.10.2017, 09:30
Pokud si provozovatel dává do bezpečnostních předpisů, nebo do MPBP požadavek, že zaměstnanec je povinen používat jen takový spotřebič, který má platnou revizi. Pozná to na štítku, kde je vyznačen datum poslední revize, datum příští periodické revize...jméno revizního technika, včetně telefonu a kontaktu i adresy a čísla Oprávnění.

Do takového štítku by se dala mnohá nabíječka k telefonu i zabalit.  ;)

Radislav Pražák

Nevyplývá - jak správně píšete norma řeší až první pravidelnou revizi od uvedení do provozu, která se provádí ve lhůtě dle tabulky 1.
V době od uvedení do provozu do první pravidelné revize je podle mne odpovědnost na výrobci = jeho prohlášení o shodě.