• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 18:23

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je možné převzít platnost paragrafu 5 který jsem dostat na konci střední školy?

Started by HejbiCZ, 25.10.2017, 14:45

previous topic - next topic

HejbiCZ

Je možné převzít platnost paragrafu 5 (který jsem dostat na konci střední školy s maturitou) v novém zaměstnání?
A jaké náležitosti musím udělat já a co má popřípadě udělat zaměstnavatel?

Lukas55555

Quote from: HejbiCZ on 25.10.2017, 14:45
Je možné převzít platnost paragrafu 5 (který jsem dostat na konci střední školy s maturitou) v novém zaměstnání?

Neviem ako je to v cr presne s lehotami, ale pokiap vam meprepadlo tak áno. Nepíšete koľko rokov dozadu ste ho robili, ci ste boli na preškolení.. atd. Ostatne stačí si prečítať danú vyhlášku.

Jirka Š. Svejkovský

Pětka na školách se zkouší jako devítka na TIČRu. Docela jsem koukal. Přesto je k ničemu. Stejně musíte mít elektrikáře za zadkem nejmíň rok. To není buzerace, to je ve vašem zájmu. Pak záleží na zaměstnavateli, jak se k tomu postaví. Deska je to trošku problém, máš papír, fajn, jdi zajistit rozvodnu. A pak ...

Vy nemusíte nic, všechno je na soudnosti zaměstnavatele.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jan Bocek

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 25.10.2017, 20:18
Pětka na školách se zkouší jako devítka na TIČRu. Docela jsem koukal. Přesto je k ničemu. Stejně musíte mít elektrikáře za zadkem nejmíň rok. To není buzerace, to je ve vašem zájmu. Pak záleží na zaměstnavateli, jak se k tomu postaví. Deska je to trošku problém, máš papír, fajn, jdi zajistit rozvodnu. A pak ...

Vy nemusíte nic, všechno je na soudnosti zaměstnavatele.

Je to fakt k ničemu. ( ten papír ze školy, kromě vysvědčení...)
Ten §5, což je osoba znalá v elektrotechnice musíte vybojovat.
Je to osoba s odpovídajícím vzděláním, znalostmi a zkušenostmi umožňující ji vyhodnotit rizika a vyvarovat se nebezpečím, která může elektrika způsobit.

Řečeno jinak a polopaticky. Jako osoba odpovědná za elektrické zařízení vám přidělím patrona s kterým budete pracovat pod dozorem. ten vás mnoho naučí a bude vás také chránit před mnohým nebezpečím. V některé fabrice je nebezpečí menší a v některé obrovské. Záleží na charakteru pracovní činnosti.

Po roce dostanu reference od patrona a vás si přezkouším. Pokud bude výsledek dobrý, dostanete §5 a po další praxi pak §6. Vyhláška 50/78 Sb. stále platí ale i ČSN EN 50110-1 ed.3 vyžaduje pro odbornou způsobilost kromě jiného znalost zařízení, na kterém budete pracovat a praktické zkušenosti s takovou prací. Doporučuji uvedenou normu pro práci na elektrickém zařízení prostudovat.
Roční lhůtu jsme nikdy nezkracovali, je to obrovský hazard pro obě strany.
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Jan Bocek

Převzít to osvědčení můžete, jenže platilo pouze pro školu, pro laboratoře v předmětu elektrické měření a dílny.

Zde na Elektrice na vedlejší liště, je ke stažení vyhláška 50/78 Sb. Tam si prostudujte co to je §5 a za jakých podmínek se přiznává elektrotechnická kvalifikace a co vše vůbec může osoba s osvědčením §5 dělat.

Ostatní je opravdu na straně zaměstnavatele, který by měl znát a vědět za jakých podmínek vás bude zaměstnávat. Ale nedělejte si velké iluze. Mnozí si myslí, že vyhláška 50/78 Sb. neplatí. PLATÍ  a přijdou obvykle na to až při maléru.....

František Šohajda

Je to možné,jak kolegové píší, v celku je §5 k ničemu.
Správně , její platnost je taková, že by si ji měl přezkoušet každý další zaměstnavatel !
Praxe je ale taková, přezkouší jen velký zaměstnavatel typu ŠKODA....
Malý zaměstnavatel se s tím nezabývá, max. ji potvrdí na další dobu .
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jan Bocek

Quote from: František Šohajda on 26.10.2017, 09:18

Malý zaměstnavatel se s tím nezabývá, max. ji potvrdí na další dobu .

A při maléru má problém "špatného plnění povinnosti dle zákona"...
ale riziko je tak lákavé ( pro mnohé)

František Šohajda

Quote from: Jan Bocek on 26.10.2017, 09:44
A při maléru má problém "špatného plnění povinnosti dle zákona"...
ale riziko je tak lákavé ( pro mnohé)

Přezkoušení z Vyhl.50 vidím jako "malý" přestupek...u "50" od jiné firmy....
U několika malých firem (zejména stavebních) jsem narazil na to, že měli elektrikáři i 6 let propadlou Vyhl.50 !!!To je daleko větší prohřešek!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jan Bocek

Quote from: František Šohajda on 26.10.2017, 10:11
Přezkoušení z Vyhl.50 vidím jako "malý" přestupek...u "50" od jiné firmy....
U několika malých firem (zejména stavebních) jsem narazil na to, že měli elektrikáři i 6 let propadlou Vyhl.50 !!To je daleko větší prohřešek!

Nejde o to přezkoušení, které může být formální, ale o dobu praxe.
Pojišťovna žádala vyjádření k případu, kdy mladý vyučenec po třech
měsících pracoval samostatně na noční směně a způsobil velkou škodu.
Pak se těžko prokazuje, že byla znalost nebezpečí, která se mohu vyskytnout
v průběhu práce. Zdá byla osoba způsobilá, znalá a hlavně poučená nebo seznámená.
Měl také jen výuční list a papír na §5 ze školy.....pojišťovna plnění neuznala. Poučení se neprokázalo.
A to byl ten lepší případ bez zranění.

Propadlé osvědčení je jako propadlý řidičák....pokud se nic nestane a nikdo
nekontroluje, nic se neděje.