• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 06:48

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak měřit impedanci v síti IT?

Started by Radim Cienciala, 10.11.2017, 08:55

previous topic - next topic

Radim Cienciala

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 13.11.2017, 08:26
Ano, to je první porucha.

Já osobně to ale nedělám. Vykopnout půlku elektrárny by mě asi stálo pojistnou událost.

To je přesně to čeho se obávám ;). Takže do revizní zprávy uvádíte pouze přechodové odpory a izol. stavy?

Jaroslav Hasala

Podle mého názoru není v sítích IT nutné měřit "impedanci poruchové smyčky", ale spíše "vnitřní odpor sítě" (L - N) a dále "spojitost" PE vodiče.  
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Radim Strycharski

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 13.11.2017, 07:05
Legrace nastane, pokud se vám ukáže "symetrická" porucha. Co potom s tím?

Co to je?

Jan Bocek

Quote from: Jaroslav Hasala on 13.11.2017, 08:32
Podle mého názoru není v sítích IT nutné měřit "impedanci poruchové smyčky", ale spíše "vnitřní odpor sítě" (L - N) a dále "spojitost" PE vodiče.  

U většiny sítí IT není N vyvedený.
Měříme " vnitřní odpor sítě L1-L2" k posouzení jištění.

Proto jsem se ptal, kde je v normách uvedeno, že musíme měiít v sítí IT "impedanci poruchové smyčky"? Nemáme při revizích ověřovat elektrickou bezpečnost elektrického zařízení?
Pokud ze sítě IT udělám pro měření síť TN a měřím pro simulaci "druhé poruchy", tak je to z hlediska obvodové techniky to samé, jako když měřím vnitřní odpor sítě.

Jeden inšpektor mi dávno říkal, chlapi opatrně a neblbněte moc....

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Rozmahel Vladimír

Quote from: Jan Bocek on 13.11.2017, 08:48
Pokud ze sítě IT udělám pro měření síť TN a měřím pro simulaci "druhé poruchy", tak je to z hlediska obvodové techniky to samé, jako když měřím vnitřní odpor sítě.

Ne tak docela. Vnitřní odpor je obvod obou pracovních vodičů. Impedance druhé poruchy se uzavírá přes PE. A v tom je ten smysl.

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Radim Strycharski on 13.11.2017, 08:41
Co to je?

Zdroj zajištěného napájení 220V DC. Oba póly mají proti zemi stejně snížený izolační stav na 30 kOhm.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jan Bocek

Quote from: Rozmahel Vladimír on 13.11.2017, 09:00
Ne tak docela. Vnitřní odpor je obvod obou pracovních vodičů. Impedance druhé poruchy se uzavírá přes PE. A v tom je ten smysl.

Určitě si rozumíme, že to zjednodušujeme.
K vnitřnímu odporu zdroje přibude přechodový odpor spojení fáze z PE, to je ta simulace první poruchy. A také přibude další přechodový odpor při spojení další fáze s PE při měření. Tyto přechodové odpory mohu zanedbat.

Moudřejší je v sítí IT  měření pospojování a přechodových odporů PE v rozsahu dosahu, anebo v oblasti celého pracoviště.

Při měření impedance poruchové smyčky mohou vzniknout značné problémy.
Máte to někde v normách takto exaktně specifikováno?
Prostě psáno jest?

Jiří Schwarz

Quote from: Rozmahel Vladimír on 13.11.2017, 09:00
... Impedance druhé poruchy se uzavírá přes PE. A v tom je ten smysl.

Jenže vše nemusí být na "jednom PE"... A v tom je ten problém
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

František Šohajda

V určitých IT sítích je ještě nutné monitorování přetížení a vysoké teploty trafa.

QuoteMoudřejší je v sítí IT  měření pospojování a přechodových odporů PE v rozsahu dosahu, anebo v oblasti celého pracoviště.

Proto se např,ve zdravotnictví je přímo určen odpor 0,7 a 0,2 Ohmu (dle skupin) pro odpor
ochranných vodičů,odporu pospojení.A to by se mělo měřit v RZ.
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Rozmahel Vladimír

Quote from: Jiří Schwarz on 13.11.2017, 09:24
Jenže vše nemusí být na "jednom PE"... A v tom je ten problém

To ano, ale my přece napřed simulujeme první poruchu - vznikne síť TN a druhou poruchu simulujeme už měřícím přístrojem.
Pokud budu muset měřit v nějakém bodě sítě, tak tu první poruchu musím simulovat na daném PE v místě měření. Jinak to ztrácí logiku.

Jan Bocek

Tak mi to nedalo a vzal jsem starou ČSN 341010 a ČSN 33 2000-4-41 ed. 2
a srovnával jsem články ve staré normě  86 až 90 a v nové 411.6 až 415.2.2

V případě, že není vyvedený nulový bod u zdroje, platí dvě možnosti při ověření
funkce ochrany automatického odpojení.

1. je cesta zoufala a trnitá podle článku 411.6.4, kdy chci mermomocí změřit hodnotu Zs
    impedanci poruchové smyčky obsahující vodič vedení a ochranný vodič v ohmech. Tuto
    zjištěnou hodnotu násobím 2x hodnotou vypínacího prvku v amperéch, aby to vyšlo méně
    než jmenovité napětí mezi fázemi

2. Jenže je zde cesta daleko jednodušší podle článku 411.6.2, který říká, že neživé části
    musí být uzemněny a to individuálně nebo po skupinách nebo společně. Je zde ale
    problematická hodnota Id...a máme pochybnosti, tak použijeme článek 415.2.2, kde  pak
    ověřujeme rezistanci a spojitost ochranných vodičů

"musí se ověřit, že odpor R mezi neživými částmi současně přístupnými dotyku a cizími
     vodivými částmi splňuje podmínku 50V/ Ia - vypínací proud ochranného prvku"

pro pospojování stačí vodič 4 mm2 do hodnoty jištění 100A. Hodnota odporu vodiče 4 mm2 o délce 10 m je  0,045 ohmů. Proto stačí tuto hodnotu zanedbat a měřit přechodové odpory, aby nebyly větší než 0,1 ohmů. Spojitost vodičů pospojování se má kontrolovat při prohlídce.

Poznámka.
Je vidět, že i normo tvůrci měli se soustavou IT trochu problémy a vysvětlit polopaticky revizním technikům, jak mají ověřovat elektrickou bezpečnost. Proto není dobré vytrhávat z norem jen jednu možnost, když je nabízená lepší cesta. Jaksi chápu, že "impedance smyčky" nás může hodně strašit. Přitom inspektoři v DE nějakou Zs nevyžadovali, ale zajímal je jen zkratový proud.

Radim Cienciala

Jsem rád že se toto téma zde rozvinulo, né každý v tom má jasno.

Miroš Jan

No musím se přiznat, že když jsem prováděl periodickou revizi na uhelné elektrárně, tak u sítí ,,IT 220 DC", jsem teda impedanci, neměřil.
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Radim Cienciala

Quote from: Miroš Jan on 13.11.2017, 12:29
No musím se přiznat, že když jsem prováděl periodickou revizi na uhelné elektrárně, tak u sítí ,,IT 220 DC", jsem teda impedanci, neměřil.

dělám právě revizi krokové pece(zhruba 15 rozvaděčů, to nemluvě o počtu koncových prvků) a tam je IT všude.

Miroš Jan

Zapoměl jsem dodat, že ta elektrárna je v provozu od roku 1958! ;)
V tomto roce se spouštěly do provozu celkem 3 uhelky. Hodonín, Opatovice nad/Labem a Poříčí u Trutnova.

Quote from: Radim Cienciala on 13.11.2017, 13:05
dělám právě revizi krokové pece(zhruba 15 rozvaděčů, to nemluvě o počtu koncových prvků) a tam je IT všude.

To je ale strojní zařízení že :)

Jan Bocek

Quote from: Miroš Jan on 13.11.2017, 12:29

U IT DC sítí se dobré nejdříve se podívat do dokumentace, jak je to s M a PE, případně s PEM. Variant DC sítě je více dle ČSN 33 2000-1 ed. 2
Důležité je také jaka varianta k ochraně sítě dle 411.6.3 je použitá

V mnoha případech Honzo, proč bys asi měřil nějakou impedanci, když stačí prověřit pospojování. Občas se mi stalo při výchozí revizi, že bylo sice pospojování, ale scházelo uzemnění sítě.....

To: RC
V průmyslových aplikacích dříve IT sít byla použitá v 90% a to  jak AC, tak DC.
Při revizích takových rozsáhlejších celku je obvyklá závada scházející jednopólové schéma rozvodu. To při orientaci hodně pomůže. NV 176/2008 Sb., jej vyžaduje a tak jej chci při revizích také. Americké normy dokonce vyžaduji při každé změně do měsíce upravit jednopólové schéma napájení. A také kinematické schéma s navěšenou elektrikou.

Radim Cienciala

Quote from: Miroš Jan on 13.11.2017, 13:17
Zapoměl jsem dodat, že ta elektrárna je v provozu od roku 1958! ;)
V tomto roce se spouštěly do provozu celkem 3 uhelky. Hodonín, Opatovice nad/Labem a Poříčí u Trutnova.

To je ale strojní zařízení že :)

ANO MĚLO BY BÝT. :)

Miroš Jan