• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 11:42

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je nutné připojovat rozvaděč na základový zemnič, neudělá pak škodu blesk?

Started by David xcvcx, 02.05.2018, 12:38

previous topic - next topic

Zdeněk Friedrich

Vždy se vyplatí ušetřit za každou cenu. Vodič H07V-K/CYA 185 zelenožlutý cca 600,-Kč/m. Nechci tu slevu zadarmo. :D

Maroš Klein

Obrázok z #11 vo svojej všeobecnosti poskytuje priestor na úvahy, kde je každá reálna i vyvrátiteľná zároveň.

Milan Hudec

Quote from: Zdeněk Friedrich on 04.05.2018, 12:26
Vždy se vyplatí ušetřit za každou cenu. Vodič H07V-K/CYA 185 zelenožlutý cca 600,-Kč/m. Nechci tu slevu zadarmo. :D

+vrtání, kopání, svorky na velký průřez.....
Takže v reálu tak 7000/100kč

Jan Franěk

Toto je ukázkový případ toho, že mnohem více škod udělá ten co se vydává za odborníka, a přitom slovo norma (přístup k normám), školení a podobně, je pro něj sprosté slovo.
Nejsmutnější pak je, když pak uhodí do podobně zmršeného domu, tam dojde k mnoha velkým škodám a ten bastlíř řekne něco v tom smyslu, že tyto ochrany jsou stejně na nic. Ještě to bere jako potvrzení svého přesvědčení aniž si uvědomuje že nejslabším článkem tam byl právě on a tyto škody jdou na jeho vrub.

Z mého pohledu je to obecné ohrožení, škoda na majetku, pokus podvodu a totální ostuda konkrétního člověka (nebudu psát odborníka)
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Radim Strycharski

Quote from: Milan Hudec on 04.05.2018, 09:17
V ideálním případě se připravují vývody dva, připojené v základech tak aby každý "obsluhoval" cca.polovinu zemniče.

Co se připojí na ten druhý vývod?

Tomáš Hradecký

Quote from: Pavel Horský on 04.05.2018, 07:14
Součástí stavební dokumentace nebyla elektroinstalace?
To se mi zdá velice nepravděpodobné.
Musela být alespoň PD v rozsahu pro stavební řízení, kde je vypsáno souhrnné řešení elektroinstalace včetně zemnící soustavy.
Pokud jste dostal dokumentaci bez PD elektroinstalace, nechal jste se okrást na samém začátku a stavební úřad porušil vše, co porušit může :-(

to je přesně kámen urazu " projekt elektroisntalace PRO STAVEBNÍ ŘÍZENÍ" vetšinou je to s prominutím cár papíru aby v deskách bylo něco co se týká elekroinstalace .
Stejně se podel toho instalace nikdy nedělá , protože to prostě nejde . je to jen rámcový návrh , takže vedno světlo jedna zásuvka v každé místnosti . Opravdový projekt elektro řeší stavbu od základů až po hromosvod .
projekty , elektroinstalace , hromosvody , revize E2/A , slaboproud , silnoproud ,
Liberecký , Královehradecký , Středočeský kraj
www.elektrohradecky.cz , tel :739643901

Milan Hudec

Quote from: Radim Strycharski on 04.05.2018, 18:04
Co se připojí na ten druhý vývod?

Dva vývody paralelně z přepony obvodového zemniče a mezi jejich napojením svorka, i když osobně by se mě více líbil 0,5 Ohm odpor, ale kde ho vzít.

Radim Strycharski

Quote from: Milan Hudec on 04.05.2018, 19:31
Dva vývody paralelně z přepony obvodového zemniče a mezi jejich napojením svorka, i když osobně by se mě více líbil 0,5 Ohm odpor, ale kde ho vzít.

Nevím sice, co je to přepona obvodového zemniče, ale myslíš to nějak takto?

Jan Franěk

Quote from: Milan Hudec on 04.05.2018, 09:17
I na Třebíčsku jsem již pár stop zanechal..... (dance)

Jestli je to z jeho strany nabídka, vřele doporučím využít jeho služeb, pro váš klidný spánek a naplnění nejen požadavků norem a zákonů, ale především kvůli bezpečnosti  vaší i zbytku rodiny.

Zdeněk Friedrich

Quote from: Radim Strycharski on 04.05.2018, 20:27
Nevím sice, co je to přepona obvodového zemniče, ale myslíš to nějak takto?

Nebo, takto?

Milan Hudec

Nene, přesně jak uvádí Radim, u vašeho řešení vznikají moc dlouhé vzdálenosti v rozích.
Vycházejme z prakticky nereálného požadavku minulé edice 0,5m na přívod mezi zemničem a MET.
Věřím ovšem autorům že teoretický výpočet správný byl  jen jim ujel vlak v možnosti praktického naplnění.
Nicméně nic nám nebrání použít průřez Cu min 50 a tímto jakoby prodloužit přípojnici, samozřejmè v délkách kolem 1m.
Normově tedy sice momentálně  vychází přívod provedený hromosvodným drátem či páskem, nicméně takové řešení při jisté úrovni znalosti problematiky dosti degraduje schopnosti svodiče bleskových proudů, který přijde bratru na 10-15, takže je dle mého názoru nanejvýš rozumné si přidat pár stokorun za "silný" CYA + pár nerez svorek.

Jiří Schwarz

Quote from: Pavel Horský on 04.05.2018, 07:14
... a stavební úřad porušil vše, co porušit může :-(

Už jsem několikrát přemýšlel o tom, jestli je víc případů, když úředník stavebního úřadu něco poruší, protože je hlupák, nebo jestli je víc případů, kdy jej někdo nezákonně motivuje aby "neviděl problém"...
a ve finále poctivý revizák vypadá v očích laiků jako škodič  (zle)
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Pavel Horský

Quote from: Tomáš Hradecký on 04.05.2018, 19:27
to je přesně kámen urazu " projekt elektroisntalace PRO STAVEBNÍ ŘÍZENÍ" vetšinou je to s prominutím cár papíru aby v deskách bylo něco co se týká elekroinstalace .
Stejně se podel toho instalace nikdy nedělá , protože to prostě nejde . je to jen rámcový návrh , takže vedno světlo jedna zásuvka v každé místnosti . Opravdový projekt elektro řeší stavbu od základů až po hromosvod .

Tomáši, vždy záleží na rozhodnutí zákazníka.
Mám zákazníky, kteří si nechají udělat prováděčku, ale také ty, co se kroutí dát pár peněz i za stavebko. To je těžké a mě je to vlastně vždy úplně jedno. Každý jest strůjcem svého osudu. Já jen vždy říkám, "Nestavíte stan na dva týdny dovolené. Stavíte dům, který se může dědit po dlouhá pokolení a vy ho odfláknete již v samých začátcích plánování". A pa k odcházím se slovy "Je to na vás".
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Radim Strycharski

Quote from: Milan Hudec on 04.05.2018, 19:31
i když osobně by se mě více líbil 0,5 Ohm odpor, ale kde ho vzít.

Milane, ještě mi prosím vysvětli ten odpor 0,5 Ohm.

Milan Hudec

Quote from: Radim Strycharski on 05.05.2018, 09:54
Milane, ještě mi prosím vysvětli ten odpor 0,5 Ohm.

Rovnoměrnější využití obvodového zemniče v rámci vyrovnání při zpracovávání bleskového proudu "ze svodiče", obzvlášt důležité při napojení objektu na nadzemní vedení, a zároveň podstatné nezhoršení běžného vyrovnávání potenciálu.

Jan Franěk

Z několika hledisek je rozumné a žádoucí mít co nejkratší cestu k zemniči. O tom není určitě pochyb. Díky nevhodné přípravě už na začátku chápu i snahu Milana vyřešit to co nejlépe a s ohledem na vzniklé problémy.

David xcvcx

Děkuji Všem za rozsáhlou diskuzi k mému tématu. Určitě je potřeba pozvat si schopného RT.
Napadla mě ještě možnost "prokopat" se k patě základu a poté se pokusit "proklepat k zákl. zemniči a odtud vyvést přes svorku drát k rozvaděči. Pokud by to tedy bylo z hlediska funkčnosti lepší řešení než natažení ZŽ kabelu do rohu objektu. Nákres vedení je přiložen.

Jan Franěk

Pokud je zemnič skutečně v základech (betonu, což silně pochybuji), nebude to jednoduché. Osobně bych asi doporučil doplnění o obvodový zemnič s připojením k tomu základovému (ale i to má svá pravidla). Z něj pak připravit jak vývod pro MET, tak vývody k jednotlivým svodům z hromosvodu. Přijde mi to jako cesta nejmenšího odporu.
Určitě bych doporučil to směřovat k okapovým svodům, pokud je ta možnost a ty k tomuto účelu využít. Samozřejmě bych ale začal projektem.

Nebo má někdo z kolegů jiný názor?