• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 11:42

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaký je největší povolený (vyráběný) průřez závěsného kabelu s Cu vodiči?

Started by Žvak Petr, 22.05.2018, 06:34

previous topic - next topic

Žvak Petr

Quote from: Pavel Horský on 23.05.2018, 10:31
A proto tak nějak nemohu pochopit o čem se tu stále debatuje.
Délka trasy je zanedbatelná (7m).
Použití lana s kabelovými příchytkami není zase až tak náročné a to jak na peníze, tak na montáž.

Naprosto souhlasím :)
Jen nevím proč mi neustále někdo nutí hliník. :'(

Jiří_Hrubý

Quote from: Žvak Petr on 23.05.2018, 10:31
I když už nechcete odpovídat, přesto všechno to zkuste a vysvětlete mi, prosím váš výraz "morálně". Technicky- konstrukčně (i když mi pořád podsouváte Al vodiče) chápu ale
význam morálka v tomto případě mi utekla. :'(

Dobrá tedy, někomu se hliník zkrátka ekluje z principu a považuje jej za přežitek. Možná to zní divně, ale setkávám se s takovými postoji.
V tomto případě možná investor, protože striktně požaduje měď.
A požaduje-li investor striktně měď, není důvod mu nevyhovět. On platí, on poroučí a není nejmenší důvod ho šetřit.
Můj pohled na věc vychází z praxe provizorek, které znám, tzn pro dobrovolné hasiče a podobné užitečné neziskovky, nebo jezedáky a tak. Tam se hodnotí poměr cena výkon a nějak jsem tím poznamenán...

Žvak Petr

I když tvrdí, že provizorka je na 1 rok, ze zákona musím dát záruku na 2 roky materiál a práci.
A teď už tuším, že se bude na sluníčku ohřívat několik let.
Stejně bude v zápisu, že šlo o požadavek na dobu jednoho roku.

Jakub Drbohlav

Quote from: Žvak Petr on 23.05.2018, 12:11
ze zákona musím dát záruku na 2 roky materiál a práci.

Ano, ale pouze pokud obchodujete B2C. Současná legislativní úprava záruky ve vztahu B2B neřeší a jen na vás, jak se s partnerem dohodnete.

Žvak Petr

Quote from: Jakub Drbohlav on 23.05.2018, 18:10
Ano, ale pouze pokud obchodujete B2C. Současná legislativní úprava záruky ve vztahu B2B neřeší a jen na vás, jak se s partnerem dohodnete.

mohu poprosit o vysvětlení těch zkratek?
Pokud namontuji někomu i obyčejný jistic a za pár dní bude zlobit, musim ho vymenit a reklamovat.
Vetsinou vám daji jiný a neřeší to.
Na vyrobek je ze zákona zaruka 24 měsíců.
Na práci dávat podle vás nemusím?

Pavel Ryšavý

B2C - vztah podnikatel -> ne-podnikající zákazník (na kterého se vztahují předpisy na ochranu spotřebitele)

B2B -  vztah podnikatel -> podnikatel (co si dohodnete to máte)
Smysl pro humor - znak ducha bystrého
.45 ACP; 7,62x39; 7,62x54R; 9x19; 12/70

Lukáš Rotrekl

B = business - byznys - obchodník
C = consumer - konzument - spotřebitel
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Žvak Petr

Quote from: Pavel Ryšavý on 24.05.2018, 11:56
B2C - vztah podnikatel -> ne-podnikající zákazník (na kterého se vztahují předpisy na ochranu spotřebitele)

B2B -  vztah podnikatel -> podnikatel (co si dohodnete to máte)

Dik za vysvětlení.  Zaruka na zboží je daná zarucnim listem.
Na práci je v obou případech 24 měsíců?
V případě B může být samozřejmě vyšší.
Ale na montáž treba halogenovych svitidel  musim dát min. těch 24 mes.

Žvak Petr

Musí se žlab při křižování se svodem pospojovat?

Vít Rotrekl

Mel by byt uzemneny, respektive pospojeny na stejny potencial jako je uzemneni svodu, ale od svodu hromosvodu v dostatecne vzdalenosti.
A pochopitelne v idealnim pripade na vstupech do obou budov osazeny svodice.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Žvak Petr

Quote from: Vít Rotrekl on 26.05.2018, 07:10
Mel by byt uzemneny, respektive pospojeny na stejny potencial jako je uzemneni svodu, ale od svodu hromosvodu v dostatecne vzdalenosti.
A pochopitelne v idealnim pripade na vstupech do obou budov osazeny svodice.

Když půjdu MARSEM okolo zdi ve stejné vzdálenosti (podpěry) a v cestě mě stojí svod - nevyhnu se mu. Mám stejně jednu možnost. Svod nastavit a buď v dostatečné vzdálenosti
obejít nebo ho spojit a konec ještě přidat na HOP.
Hlavně mi nepište" co na to projekt" - je na nic.
Znovu otvírám otázku - proč projektant s vyšším paragrafem nedělá zkoušky alespoň na úrovni
§ 9 - RT? Ubylo by těchto diskuzí.

Vít Rotrekl

Tomu připojení žlabu na svod bych se bránil zuby nehty :) Pokud je to jen trochu možné...
Ale nevíme co je to za kabely, co je v té budově, co je tam nainstalováno, nevíme nic. Pouze že řešíte křižování kabelového žlabu s hromosvodem.

Ještě je jedno řešení. A to použití na svod/část svodu vodič HVI. Dle mě asi nejsprávnější řešení a ve výsledku to bude i nejelegantněji vypadat. Nejjednodušší bude pravděpodobně oddálení svodu od žlabu pomocí GFK podpěr, ale pohledově to nebude žádná hitparáda.

Najděte si na panoramě od seznamu ulici Dačického v Brně a budovu vozovny dopravního podniku a mrkněte jak takové oddálení vypadá v praxi. Tady je typický přiklad kdy by to HVI vypadalo o poznání lépe.
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Žvak Petr

Quote from: Vít Rotrekl on 27.05.2018, 12:03
Tomu připojení žlabu na svod bych se bránil zuby nehty :) Pokud je to jen trochu možné...
Ale nevíme co je to za kabely, co je v té budově, co je tam nainstalováno, nevíme nic. Pouze že řešíte křižování kabelového žlabu s hromosvodem.
Je to budova, kde zadní část není vidět.Hromosvod je podle staré ČSN a přepěťovky nejsou.
Půjde asi 0,5 m pod okapem ve výšce 4m.
Logicky mě napadá od okapu MARS oddálit na vzdálenost "s" a MARS na jednom konci připojit
k HOP.

Vít Rotrekl

[white author=Žvak Petr link=topic=39782.msg311175#msg311175 date=1527416982]
Půjde asi 0,5 m pod okapem ve výšce 4m.
Logicky mě napadá od okapu MARS oddálit na vzdálenost "s" a MARS na jednom konci připojit
k HOP.
[/quote]

To by mohla by dobra varianta. Ale porad plati, ze by na obou vstupech do objektů mely byt osazeny svodice prepeti.

Lukáš Rotrekl

Dalo by se aplikovat řešení dle Obr. 3b z ČSN EN 62305-4.
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Žvak Petr

Quote from: Vít Rotrekl on 27.05.2018, 18:29
[white author=Žvak Petr link=topic=39782.msg311175#msg311175 date=1527416982]
To by mohla by dobra varianta. Ale porad plati, ze by na obou vstupech do objektů mely byt osazeny svodice prepeti.

Žvak Petr

Žvak Petr

Quote from: Žvak Petr on 28.05.2018, 12:06
Projekt absolutně nic neřeší

Protože přívod z HDS je menší než na schématu mám dvě možnosti.
Nový přívod z HDS do nového HRS2, nebo vyměnit stávající do HRS a dát tam už přepěťovky.
A zažalovat projektanta.
O připojení k RM1 a RM2 ani zmínka akorát telefonicky změna na průřez 35mm2. (zle)