• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Před jaké přístroje se používá proudový chránič typu G ?

Started by Miloš Klíma, 08.02.2007, 18:48

previous topic - next topic

Otakar Dosbaba

A v čem ujela projektantovi ruka? Nebyla u něho objednána pouze stručná PD pro stavební povolení, za kterou dostal odpovídajícím způsobem zaplaceno? Ne že bych se jej chtěl zastávat, ale je dnes běžné v rámci šetření financí zadat jen velmi přibližný, pro vlastní instalaci téměř nepoužitelný nákres (to je ta PD pro stavební povolení, říkající úředníkům v podstatě jen to, že tam elektrika nějaká bude...). Podrobná PD realizační zabere mnohonásobně více času a práce, proto je také dražší, úředníci ji nevyžadují a RT se zde nedávno na toto téma také sáhodlouze vyjádřili. Měla by si ji zajistit montážní firma a nebo přímo vy, co by investor - dle vzájemné dohody, nicméně zaplatíte to stejně. Podle realizační PD by se již mělo elektrifikovat snadno a efektivně a hlavně bez nadávek montážníků. Ale o tom zde bylo na tomto portále také mnohokráte pojednáváno.

Milan Karvánek

TO: Bartoš > Člověče na co to reagujete?  (eek) Vždyť já se v téhle diskusi vůbec nevyskytuju.  (surprice)

Jiří Bartoš

To Karvánek: Teď jste mě zmátl. Ale skutečně se to vztahuje k tomuto tématu. Současně jsem vzal v úvahu též obsah jiné diskuse, kde jste psal něco v tom smyslu, že husí krky vlastně jsou ve většině případů nadbytečné (nebo něco v tom smyslu, nechci to tvrdit na sto procent, nerad bych váš názor překroutil).

Jiří Bartoš

Mám pocit, že reaguju v zásadě na toto:

Quote from: Miloš Klíma on 12.02.2007, 18:03Poznatky získanými v rámci této diskuse bych rád předešel "bourání" až bude vše vystavěno a já odmítnu převzít byt.... Mimochodem díky tomu, že se snažím vše zavčas kontrolovat, se mi již podařilo "odchytit" několik perliček (např. posun okna a balkonu o cca 40-50 cm oproti dokumentaci - zavčas bylo vybouráno a stěna znovu postavena nebo návrh zářivkového tělesa s IP20 přímo nad dřezem - viz diskuse v jiném tématu apod....)

Jiří Bartoš

To Karvánek: Tak vidíte, už se tady vyskytujete! :) :D

A ohledně těch husích krků už jsem to našel:

http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,3889.msg25968.html#msg25968

A omlouvám se, že jsem odbočil od tématu. Už mlčím.

Miloš Klíma

Omluva moderátorovi: Omlouvám se, pokud používám nesprávný termín, nejsem z oboru elektro, ale jen blízkého - fyzika. Rád bych tedy věděl jaký je správný termín, který lze použít - přepěťová ochrana x přepěťový chránič? Pro laika je ochrana a chránič významově identické.

Vysvětlení pro pana Dosbabu:
S největší pravděpodobností projektant skutečně vytvářel stručnou PD pro stavební povolení (nejsem objednatel, ale pouze ten, který kupuje nový byt od firmy, která si zadává výstavbu...). Nicméně to jej neopravňuje, aby stěny pokujů "vyklouzly" doprostřed bytu nebo k sousedům a elektroinstalace rovněž (např. zásuvky a vypínače se ocitly ve vaně nebo u souseda apod.). Ve vzniklé změti čar se nikdo nevyzná a vy máte do tohoto výkresu zanést případné změny nebo další požadavky... Takže pokud chci s tím něco udělat a neodsouhlasit neznámý stav (stručná PD?), musím se naučit být projektantem elektroinstalace a navrhnout si ji sám (používané symboly jsem se již naučil...., konzultuji s odborníky u vás na fóru i mezi blízkými).

Myslím však, že jsme již značně odbočili od původního tématu. Ještě jednou všem děkuji za odpovědi.

Milan Karvánek

TO: Klíma > Nemám k dispozici ČSN "mezinárodní elektrotechnický slovník" kde jsou naprosto přesně definované pojmy, ale dle zažité praxe je smysl přibližně takto:
Jistič / pojistka - http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektrick%C3%BD_jisti%C4%8D
proudový chránič - http://cs.wikipedia.org/wiki/Proudov%C3%BD_chr%C3%A1ni%C4%8D
přepěťová ochrana - http://www.dehn.cz/cz/index.html
Každý z výše uvedených přístrojů slouží k jinému účelu, všechny jsou však v instalaci potřebné  :).

Miloš Klíma

Děkuji za vysvětlení a uvedení odborné terminologie na správnou míru.