• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

03.01.2026, 04:44

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Musí se použít na prodlužovačky k zakončení vodiče dutinek?

Started by Jarmil K., 15.03.2007, 23:28

previous topic - next topic

Zdenek Hejčl

Naši milí bratři ze Slovenska cínování stále používají - Tesla Stropkov.
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Pavel Ryšavý

Proč se na to nepodívat z druhé strany, kabel neřešit...
Řešit svorku do které to budete zapojovat, pokud výrobce zástrčky nebo opačného konce - zásuvky - výslovně připouští slaněný vodič bez dutinky pak má pravdu šéf. (celkem pochybuju, že tam bude třmenová svorka)
Pokud je v návodu předepsána dutinka jste povinen požadavek výrobce.
Smysl pro humor - znak ducha bystrého
.45 ACP; 7,62x39; 7,62x54R; 9x19; 12/70

Radim Strycharski

Teplota tání cínu je 232 st. Takže ani při zkratu by se neměl spoj roztavit. Problém je v mechanické pevnosti přechodu mezi pájenou a nepájenou částí. Toto místo je křehké a může se ulomit. Pájený spoj by se měl zabezpečit proti ohýbání.

Otakar Dosbaba

Pavel Ryšavý to vystihl přesně a nemá cenu to dále pitvat. Ne v každém případě jsou potřeba. Např. u 230/400V vidlic a spojek Bals u tzv. Quick connect by dutinky velkým přínosem nebyly, ba naopak.
Pokud jde o cínování, je rozdíl mezi pocínováním konce oholené licny v délce 1 až 2mm proti třepení a pocínováním celé obnažené délky. To první ulehčí montáž, to druhé samozřejmě neprovádět.

Jan Šlosárek

Páni kolegové,velice zajímavá debata - dutinky ano- dutinky ne. Počítám že mně dost kolegů za tento příspěvek znectí až už slovně nebo zde.

Souhlasím plně s příspěvky těch kteří nehledají oporu v normě,nebo nevymýšlejí pasti na šéfa "Hrpagona" jak ho donutit koupin za několik korun dutinky.

Jen tajový dotaz: To "Jarmilk":  Kolik těch prodlužováků vyrábíte za měsíc? Jedná se snad o seriovou výrobu? Určitě ne to by jste to tady neřešil.

Dost diskutujících se zde vyjádřila ve smyslu : řemeslník používá dutinky/

Kdybych byl na vašem místě tak už jen z pocitu kvalitně udělané práce,investoval bych s klidným svědomím těch pár korun do těch dutinek ze svého.

Asi si mnozí řeknete je to cvok ale myslím to vážně.

A specielně pro kolegu K.Nováka: teď máte o důvod víc k té střelbě  :D  :D jen na vysvětleno ve své 40 leté praxi jsem nebyl jen st.zaměstnanec a RT ele živil jsem se dost dlouho jako řadový elektrikář. Nestřílet prosím   :D  ::)   o:-)     
Když venku prší, dají se dělat jen dvě věci a já karty nehraji...

Miloslav Chlumský

Pakliže to konstrukce montované vydlice či zásuvky dovolí,jsem jednoznačně pro lisovat dutinky.
Otázka další-  na našem trhu se objevují výrobky,u kterých není tak snadné vodič s nalisovanou dutinkou spolehlivě utáhnout (u některých je to zhola nemožné).Při pokusu o namontování vodičů bez dutinek je zřejmé,že tento způsob je v rozporu s ČSN 34 0350-třepí se,min.plocha vodiče v kontaktu se svorkou.Jak je tedy možné,že se takovéto výrobky prodávají?

Jarmil K.

Pánové děkuji za vyčerpávající odpovědi a vubec jsem nečekal že se strhne taková velká diskuze o použití dutinek.

Už se mi to podařilo vyřešit a tím musím hlavně poděkovat i vám všem. 
Takže s pozdravem  JarmilK

Rudolf Parisch

Přidám svůj názor do debaty ... nějak si ani neumím představit prodlužovák (či jiné zakončení laněného vodiče) bez dutinek či lisovacích ok ... jen by mě zajímalo:jak je tedy zakončujete?

Zdenek Hejčl

Kdysi dávno ještě za učení jsme dělali na koncích očka. To se trochu víc zkroutí licny a pěkně podle kleští / očkovek / udělá očičko dle potřebného průměru a u začátku očka / na konci izolace / se konec omotá tak, aby se nerozplétal.
Jo tenkrát dutinky nebyli ani na západě a cínovalo se... ;) a někdy nebyl cín ...
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU