• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

03.01.2026, 13:38

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Už jste někdy čůrali na přímotop?

Started by Anonym, 28.09.2007, 10:24

previous topic - next topic

Michal Kolesa

Když jsem byl v učňáku (4 roky zpět - 4 roky jsem nepracoval v oboru, protože jsem nedobrovolně studoval na strojní průmyslovce - Třídní učitelka z učňáku mě přinutila) tak nám říkali, že když budeme něco dělat, tak si musíme sehnat normu

Kdo mi nevěří, že mám učňák, zde je důkaz: http://michalkolesa.webzdarma.cz/galerie.html

Podle mého názoru, je lepší některé věci NEUSTÁLE A NONSTOP připomínat pro nováčky

-George

Ajajaj, už vim, proč po nás chtěli na tech. kreslení šablonky...

Milan Karvánek

29.09.2007, 16:14 #20 Last Edit: 29.09.2007, 19:06 by Jaroslav Hasala
TO: George> Hahahah, šablonky, tak ty nám zakazovali používat už v roce 1985, při mé krátké exkurzi na strojní fakultě  ::)
TO: Kolesa> Pokud se hodláte živit v oboru elektro a možná dokonce i samostatně, nezbude, než se podřídit zavedeným principům (ač s nimi nemusíte jako mnozí z nás souhlasit) stran získávání ČSN a znalostí v oboru vůbec.
Naznačenou problematiku hygieny na WC a exhibicionismu, bych zde prosím dále nerozebíral  (zle)

J. Urbanec

:D já jbych to ještě neuzavíral - mě spíš vadí se koupat ve vonném olejíčku a čmuchat vedle kakajícího, i když z rodiny ;D

Jaroslav Hasala

No  hygiena versus soukomí ...
V některých zemích jsou rozšířené tzv. turecké záchody, což je v podstatě díra v zemi a dvě šlapky ... Jistě je to velmi hygienické, ale například veřejné záchodky, kde jsou takovéto záchody vedle sebe bez jakýchkoliv přepážek mi nepřipadly zrovna cool ... Navíc je to kombinované s tím, že toaletní papír se neodkládá do odpadu, ale do odpadkových košů ...
Abych se přiznal, chodil jsem raději do přírody ...
Osobně rozhodně nejsem příznivcem záchodu v koupelně. Snad jen v případě hodně malých bytů, kde bydlí max. dva lidé ...
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Čističův mladší brácha.

29.09.2007, 20:58 #23 Last Edit: 01.10.2007, 14:12 by Administrátor fóra, čistič
Vážení diskutující, držte se původního tématu, nebo si snad přejete téma rozdělit a v samostatné diskusi se zabývat ... tématem separátně?
Bráchu jste poslali na dovolenou. Sice nemám tolik zkušeností a tak kvalitní výbavu, ale také si umím poradit!

eboss

Přesně tak! Držte se tématu, za čtrnact dnů vyjde článek na toto téma v rubrice Kuriozit!

Miloslav Janoušek

29.09.2007, 23:46 #25 Last Edit: 01.10.2007, 14:10 by Administrátor fóra, čistič
.... téma je věčné.   :)   ;D

Miloslav Dunda

30.09.2007, 22:19 #26 Last Edit: 01.10.2007, 14:11 by Administrátor fóra, čistič
To: Hasala
U přímotopů je to pěkn ..., mají na štítku IP 44, ale spirály jsou z vrchiu vidět. Asi ne nu všech, ale u některých ano. Čili je nutné mít plný proud a skutečně raději čurat do mušle. 

Karel Brich

Spodobným problémemjsem se setkal na WCna jednom pražském staveništi. Z oplachování pisoáru byl napojen přívod vody pro kávový automat a na elektriku byl automat připojen prodlužovačkou vedenou těsně nad pisoáry (viz obrázek). Kafe jsem si z tohoto automatu nedal a šel čůrat do jiné mušle.

Pavelka Květoslav

No ten zámek je tam dokonalej  ;D

zdenekl

Pro toalety nemusí existovat žádná zvláštní norma. Umístění a provedení el. spotřebičů se odvíjí od vnějších vlivů (prostředí), které jsou pro daný prostor projektantem stanoveny. Nebo by alespoň měly být.

Aleš Dobrovolný

Quote from: zdenekl on 14.10.2008, 21:46
Pro toalety nemusí existovat žádná zvláštní norma. Umístění a provedení el. spotřebičů se odvíjí od vnějších vlivů (prostředí), které jsou pro daný prostor projektantem stanoveny. Nebo by alespoň měly být.

Proč si všichni myslí, že stanovení vnějších vlivů je povinností projektanta (elektro)? V ČSN 332000-3 příloha NK je jasně napsáno, že protokol o určení vnějších vlivů vypracovaný odbornou komisí. Členem komise může být a je to i vhodné i projektant elektro. Samozřejmě pokud se jedná o nenáročné stavby třeba RD, tak se to nějak dá udělat.

Mimochodem, pro spojení koupelny a záchodu do jednoho celku jsem někde pochytil novotvar kojzl.
Na twitter.com jako alesd, na G+ https://plus.google.com/113064284193761258953/posts -  můžete mě sledovat... . Elektronická  vizitka - hcard.ivancice.net

Rozmahel Vladimír

Quote from: Aleš Dobrovolný on 15.10.2008, 08:58Proč si všichni myslí, že stanovení vnějších vlivů je povinností projektanta (elektro)?

Jedná se asi o přežitek ze staré zrušené ČSN 33 030.
2.2.2.   Prostředí určuje u zařízení v provozu provozovatel, u projektovaných zařízení projektová organizace (zpravidla  generální projektant), vnitřního prostředí zařízení nebo stroje a jeho vlivy na vnější   prostředí určuje výrobce zařízení, u zařízení a strojů z dovozu dovážející organizace.
Poznámky:
1.  Doporučuje se, aby prostředí v organizaci posuzovala odborná komise  složená z kvalifikovaných pracovníků. Jsou to obvykle zástupce provozu  (ve stadiu projektu zodpovědný projektant) technolog výroby bezpečnostní technik, požární technik, elektrotechnik, případě odborníci dalších profesí.  Pro objekty a zařízení podléhající pravomoci orgánů ČBÚ a SBÚ platí pro určování prostředí předpisy vydané těmito orgány.
2. U typových  objektů a zařízení se protokol  prostředí zpracovává jako součást projektové dokumentace typového podkladu.[/left]

Jinak ten kojzl mně pobavil.  :D

Jan Alin

Quote from: Rozmahel Vladimír on 15.10.2008, 09:10
Jedná se asi o přežitek ze staré zrušené ČSN 33 030.
2.2.2.   Prostředí určuje u zařízení v provozu provozovatel, u projektovaných zařízení projektová organizace (zpravidla  generální projektant), vnitřního prostředí zařízení nebo stroje a jeho vlivy na vnější   prostředí určuje výrobce zařízení, u zařízení a strojů z dovozu dovážející organizace.

Nebude to jen přežitek. Ono je to logické. U stávajících zařízení má komise provozovatele co stanovovat a hodnotit ale u nového zařízení si komise nemá ani co prohlédnout protože to je pouze v hlavě projektanta (u větších projektů i několika projekčních kanceláří). Pak je jen logické že u projektu nového zařízení jsou vnější vlivy stanoveny v projektu a podle tohoto stanovení je i naprojektovaná např.elektroinstalace. Vnější vlivy u strojních zařízení ať už vnitřní nebo ty které šíří do okolí stanovuje výrobce a obdobně je to i se stavbou. Opravdu mě nenapadá nikdo kdo by mě jako projektantovi dal protokol o určení vnějších vlivů na objekt který mám teprve vyprojektovat.  ;)

Rozmahel Vladimír

Projektant by měl projektovat již objekt s určitým zaměřením na plánované činnosti v něm a musí vědět jaké tam budou vnější vlivy. Požadavek na projekt zadává investor který by měl mít představu o tom, co bude dělat a jaké budou v daných prostorách vnější vlivy.
Jistě je to na projektantovi, ale nové normy chtějí komisi. Je ale klidně možné, aby byla komise jednosedadlová, je li daný člověk schopen tyto vlivy určit.

Aleš Dobrovolný

Quote from: Jan Alin on 15.10.2008, 14:33

Ano, může to být komise složená z projektantů, ale jak již bylo řečeno:
investor ví co hodlá v daném prostoru dělat, jaké tam budou provozní teploty, vlhkost, s jakými látkami se tam bude pracovat (Ex, korozovita), strojař určí rázy a vibrace od použitých technologií, stavař řekne, jak je to postavené, hasič určí požární vlivy. Já nevím kdo řekne třeba vliv AP - sezmicita, ale měl by to být člověk problematiky znalý. Atd. A na projektanta elektro zas tak moc nezbyde.

A tahle komise vydá protokol o určení vnějších vlivů, který slouží jako jeden z nejdůležitějších podkladů pro práci projektanta elektro pro určení požadovaných IP, EMC, EEx a dalších vlastností jím projektovaného zařízení.

Takže kdybych projektoval RD, je to snadné:všude prostředí normální mimo koupelny, bazény apod, které řeší spešl normy. Takže protokol jako projekant elektro ani nepotřebuji.

Cokoliv jiného (např. zde na fóru zmiňovaná truhlárna) bez protokolu o prostředí podle mého skromného názoru nelze seriózně vyprojektovat.
Na twitter.com jako alesd, na G+ https://plus.google.com/113064284193761258953/posts -  můžete mě sledovat... . Elektronická  vizitka - hcard.ivancice.net