• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 23:30

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak zapojit el. instalaci v koupelně?

Started by Jan Volný, 29.09.2007, 19:09

previous topic - next topic

Jan Volný

no, tak jsem se právě dočetl, že pokud nebudu mít na elektroinstalaci v koupelně revizi, nebudu mít uznanou záruku na hydromasážní vanu a předpokládám, že tomu tak bude stejně i s bojlerem, ikdyž o ten ani tak nejde, to není tak jako vana hračka za 50.000,-  :-[

holt si fakt budu muset najmout nějakou firmu..

Když už jsou tu na fóru lidé kteří do toho dělaj, mohl bych se zeptat:

- mám něco nějak připravit, koupit materiál, jak se elektrikáři platí, od hodiny nebo za práci, revize se provádí jen na konkrétní místnost, nebo i na ostatní instalace?

Děkuji za odpovědi...

Michal Slabý

Nemusíte připravovat vůbec nic, firma vše zařídí sama. Platba za práci a revizi je vždy na dohodě. Dohodněte se dopředu na detailech abyste předešel následným dohadům. :)
Revize E1B

Mařík Pavel

Pane Volný, když chcete ušetřit, napadlo mě, co to udělat jako ve filmu Na samotě u lesa? Dělal bych vám takového elektrikáře pana Lorence. Ráno by jste mě na stavbu přivezl, jídla dost, piva dost, já bych si sednul na židli a radil a radil. Doba je trochu jiná, dejme tomu za pade na hodinu. Za tu srandu by to stálo. Berete?
A teď vážně, pozvěte si firmu, myslím, že při uváděné ceně vany je to pro vás pakatel. Z Vašich otázek je již od začátku patrné, že si to chcete spíchnout sám. Nestojí to za následky, dejte na radu kolegů.

Přeji šťastnou ruku při výběru firmy.

Jan Volný

máte pravdu..

ještě maličkost, kabel který mi doporučoval pan Fuksa zde v diskuzi, nemá to být náhodou CYKY 3C 2,5mm ?

Pan Fuksa psal CYKY 3J  ?? ??

Petr Doležal

Je to totožné. "C" dle staré ČSN, "J" dle nové ČSN EN.
Pro vaši informaci jedná se o barevné provedení žil
zelenožlutá
modrá
hnědá (nebo i černá. prostě fázová)
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Jan Volný

aha, dobře.. děkuji za vysvětlení..

CHtěl bych se ještě zeptat, jaký kabel mám použít pro světla ?

A také, jaký kabel použít pro "noční proud nízká sazba" ? Předpokládám, že stejný jako na denní, že?

Pavelka Květoslav

Líbí se mě že pan Volný píše že si pozve firmu , ale pořád se ptá jaký kabel kam a jak , takže si myslím že si to nakonec všechno udělá sám . Pokud není odborník a zapojí si tu vanu sám a ještě blbě a něco si tam odpálí , reklamaci neuznaj a škoda veliká .

Jan Volný

Quote from: Jan Volný on 02.10.2007, 16:46
aha, dobře..  vysvětlení..

CHtěl bych se ještě zeptat, jaký kabel mám použít pro světla ?

A také, jaký kabel použít pro "noční proud nízká sazba" ? Předpokládám, že stejný jako na denní, že?

ono zapojit a připravit je něco jiného.. nerad bych jen koupil špatný kabel..

Pavelka Květoslav

Ano , je to něco jiného , ale jak psali kolegové , tak elektrikář si vše zajistí sám . Pro mě je lepší když si vše udělám sám než když je to připravené od laika . Jako např. nedostatečné rezervy atp atp....jinak na světla si připravte cyky J/C 3x1,5. Světla máte 12V ? Trafo tam už někde je ? Počet světel , respektive velikost VA nesmí překročit hodnotu trafa ... 

Miloslav Dunda

03.10.2007, 23:55 #27 Last Edit: 04.05.2013, 23:10 by Miroslav Minařík
Pane Volný,
tento dotaz nebo nejlépe svěřít práci odborníkovi jste měl před tím než jste koupelnu začal dělat. nyní nezbývá než sekat nebo to zkurvit.
   A pro pana Kořínka, on drátky umí možná natáhnout každý hňup, ale kdyby pan Volný alespoň ty drátky natáhnul. On tam, ale natáhl vlastně jenom drátek (tedy jeden kabel) a to je průser. jinak máte 100% pravdu.