• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Poradite mi zapojeni dvou svitidel do jedne cokolady?

Started by Mojmir, 16.10.2007, 12:00

previous topic - next topic

Mojmir

16.10.2007, 12:00 Last Edit: 29.04.2008, 18:02 by Administrátor fóra, čistič
Koupil jsem si flexi snuru zapojil do zastrcky (az nakonec samozrejme :) a pres cokoladu zapojil dve lampicky (proste spojil oba hnede a oba modre a dal to do te cokolady). Lampicky sviti, ale dostal jsem trochu strach, aby od te bastlirny nevyhorel.
Kdyby nastal zkrat v te cokolade (rucne jsem oholil draty), je mozne, ze by to nevychytaly pojistky, ale zacalo by to horet?
Hrozi jeste nejake jine nebezpeci?

Mojmir

Ok, tak jsem zjistil, ze spis nez zkrat by mohlo vadit preruseni kontaktu. a jeste bych se rad zeptal, bude stacit pocinovani a utahnuti dratu v cokolade?
Diky.

Michal Dráb

ked uz tak ,tak bez tej cokolady,pocinovat vodice spolu,L na L a PEN na PEN a zaizolovat, ale pozor faza musi byt v objimke ziarovky na spodnom kontakte nie na zavite.

Mojmir

Diky za odpoved. No asi tam dam radsi tu svorku typu WAGA, z ruznych zdroju zjistuju, ze je nejlepsi a samotnymu cinu moc neverim (aby se mi ty draty pak tahem neprerusily a byt mi nevyhorel). Jinac to napojeni na objimku je uz od vyrobce, v tom svitidlu, co jsem koupil uz to je komplet, akorat na konci je prave ta coko..

Jaroslav Hasala

Cín nebrat ... :)

Při zkratu (přepálení žárovky) může dojít k tomu, že se cím prostě vypaří. Cínované konce se také lehce ulomí. Cín má své opodstanění ve slaboproudé elektrotechnice, ale v silnoproudu nemá co dělat.

Svorky WAGO jsou určitě správná volba. Jen použijte správný typ, pro slaněné vodiče je vhodné třeba toto :  http://elektrika.cz/obrazek/newwg1.jpg
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Mojmir

Konecne se toho chytil nejaky odbornik:) rad si necham poradit.. chybi mi ten konec vety, coco?

Jaroslav Hasala

Mojmir

aaa, tak uz to tam pribylo:) no tak tohle je presne vec pro muj ucel. hned to du shanet. dik!

Jaroslav Hasala

To Dráb :

S tím cínování jsem to zavrhnul v předchozím příspěvku - v silnoproudu cinování NE, bez ohledu na zkušenosti našich otců a dědů :)
Dále, mluvíte o PEN, což je u spotřebiče, který se strká do zásuvky určitě špatně. V žádné zásuvce není kontakt PEN, vždy je tam PE a N. Do zásuvky sice může být připojen vodič PEN (u starších instalací), ovšem ze zásuvky už musí odcházet oddělený N a PE.
U spotřebičů by bylo dobré si zapamatovat, že spíše než L, N a PE , má  spotřebič pracovní vodiče a ochranný vodič (tř. I) nebo jen pracovní vodiče (tř. II).
BTW u těch svítidel z kontextu vyplývá, že jde o spotřebič tř. II, tedy bez ochranného vodiče.
Co se týká poučky "fáze na střed objímky", ta zde ztrácí smysl.
U spotřebiče připojovaného ze zásuvky není zajištěna pozice fázového vodiče.
Dvojnásob to platí u spotřebičů tř. II, které jsou opatřené plochou šestihranou vidlicí - tu můžete zastrčit do zásuvky pokaždé jinak.
Ale ani u spotřebičů tř. I není pozice fázového vodiče jistá - vzpomeňme na sáhodlouhé diskuze o tom, jestli je nutné, aby byla fáze v zásuvkách vlevo.
Dále některé rozbočky nebo i prodlužovací šňůry toto nerespektují. 
Bezpochyby bude někde v návodu ke svítidlům uvedené, že při výměně žárovky je nutné vytáhnout vidlici ze zásuvky, toho bych se držel ...

Mojmír

Tak pro info: v bauhausu ani tu WAGINU s packama nemaji a ja uz mam oholeny draty. Nechci si to nechat posilat s +100kc za postovny.. nevite nekde o nejakem elektru v Praze, kde by to meli? google je na to kratkej. dik.

František Leopold

Zkuste nejlbližší elektroobchod, pokud ani tam ne, tak urcite v KV Elektro, viz www.kvelektro.cz, tam urcite bude. nebo treba elfetex.cz, tam ji budou mit urcite taky. Zalezi, co budete mit bliz, oboji ma prodejny v Praze.

Mojmir

skoda, ze mi to tady cenzuruje slova diku.. Uz jsem si waginy opatril a vypada to vazne profi!
cokoladu uz nechci videt:)

Lubomír Roubal

Quote from: Mojmir on 17.10.2007, 13:08
cokoladu uz nechci videt:)

Vezměte pořádnou originální WAGO svorku a pořádnou čokoládu přiměřené velikosti, která má plíšek mezi šroubkem a drátem. Udělejte spoj jednou a druhou technologií a zkuste za ně pořádně zatáhnout (trhnout). Třeba jako kdybyste o drát zakopnul. U čokolády pravděpodobně utrhnete drát, takže ten obnažený zůstane v čokoládě a u WAGA nejspíš vytáhnete drát celý a holý. A teď co je bezpečnější? Samozřejmě nejlepší je opatřit konce drátů lisovacími dutinkami a pak teprve vkládat do WAGA nebo do čokolády.

Milan Karvánek

TO: Mojmír> je bezva, že se vám svorky typu wago líbí, mě také. Jen si dovolím upozornit, že celé Vaše snažení je od základu špatně! Dělat na šnůrovém pořívodu jakékoli rozdvojení na 2 samostatné lampičky je naprosto neprofesionální bastl, který vám nedoporučuji. Korektní řešení je mít každou lampičku s vlastní originální šňůrou s vidlicí zapojenou do své zásuvky nebo do rozbočky (v případě lampiček II.třídy s plochou vidlicí jsou k dispozici i malé elegantní rozbočky) .

Vladimír Daňko

Přeji hezký večer,
doporučuji zapojení přenechat odborníkovi (slaněné vodiče ukončit dutinkami, do svorek a odpovídající ochrany krytem) .... :)
S úsměvem jde všechno líp.

Michal Dráb

pre pana Hasalu:

prekvapuje ma vaša odpoď pre mňa,ja som sa nič od vás nepýtal,odpovedal som na dotaz.Pán ktorý sa pýtal je zrejme laikp,preto sa spravne pýtal tu na tejto stránke,ale vy ako odborník ste ho mali upozorniť ,že wago sú síce dobrá vec ,ale pre toto použitie nevhodné.
Neviem si predstaviť ,že si spojí vodiče tak ako ste mu poradil a hodí to na zem ,alebo to bude visieť len tak. trebalo by to predsa len niekde skryť a zabezpečiť proti takým veciam ako spomynali ďalší prispievatelia,no a keď sa dá wago do krabice stráca zmysel,že?
Chcem vás uistiť,že toto je môj posledný prispevok,ostanem naďalej fandom tejto stranky a ďakujem všetkým prispievateľom,ktorý sú ochotný sa podeliť so svojími vedomosťami a skúsenosťami.

Jaroslav Hasala

To Dráb :

Pravda, sice jste se na nic neptal, ale reagoval jsem na váš příspěvěk. O tom přece jsou diskuze, někdou něco řekne a někdo jiný s tím nesouhlasí, doplní to, opraví ... To, že má někdo na něco jiný názor, nemusí nutně znamenat, že je to můj nepřítel ...
Rozhodně to nebylo míněno jako osobní útok. Jestli jste to takhle pochopil, potom se omlouvám.

Fuk Tomáš

To Hasala:
Musím se pana Drába trochu zastat. Nejsem žádný expert na slovenštinu, ale z kontextu mi vyplývá, že slovy "pocinovat vodice spolu" měl na mysli spojení dvou slaněných vodičů pájením (cínovou pájkou).
To je podle mne úplně v pořádku. vám se sice cín v silnoproudé elektrotechnice nelíbí, ale zdalipak víte, že se hromadně vyrábějí, a u nás na trhu prodávají, spínací součástky pro 230V/15A konstruované pro připojení výhradně cínovou pájkou?