• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

05.01.2026, 12:48

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Musí se použit proudový chránič pro 1F kalové čerpadlo v jímce?

Started by Aleš Marek, 23.10.2007, 15:46

previous topic - next topic

Jaroslav Naar

Ano to byl překlep, před chráničem  odpory připojuji na  N. Musím si dát příště pozor na překlepy :-)  Jinak chránič 10mA by byl asi trošku lepčí. Apsoň by stačily méně výkonné odpory. Ale je to asi jedno protože těch pár Watů(necelých 5W) na několik hodin měsíčně není největší zlo co se energie týče a navíc v zimě stejně se dům vytápí :-) Mám to nastavené tak, že když udělám na mžik svod kolem 2mA tak to bezpečně vypne.    
Myslím si že se lidé se proudových chrániču bojí aby nevypadávali, ale podle mě jsou velice spolehlivé a rozhodně je doporučuji používat u nových domků. Kvůli bezpečí co se týče dotyku a požární bezpečnosti. Osobně doporučuji 2-3 3fázové chrániče na běžný nový rodinný domek a všechny obvody chráněné. Rozumně rozdělit části v domku pro jednotlivé chrániče. Chrániče nebudou vyhazovat pokud spotřebiče a vedení budou v pořádku a o to jde, ne snad. Měřil jsem izolační odpory kvalitním  přítrojem všech možných spotřebiču nových či ne příliš starých, irzolační odpor větví  rozvodů u nových domků a svodový proudy buď byli zcela neměřitelné a nebo naprosto zanedbatelné.
Jarda Naar

Aleš Marek

Diskuze se vrhla poněkud jiným směrem. Nepochybuji o tom, že je lepší chránič instalovat, ale já se ptám zda je to někde dané povinně, nebo pouze doporučeně  :)
jímka bude vypadat nějak takto

http://www.sineko.cz/?cil=produkty&kategorie=cerpaci-stanice&pg=domovni-cp

a ovládání bude přes automat který fyzicky bude umístěn v technické místnosti (cca max 10m od jímky) Jedná se o to, že při kolaudaci bude třeba revize el. zařízení tak aby nenastal nějaký  problém.

Jaroslav Hasala

Podle mě to povinné není, alespoň si nejsem vědom žádné ČSN, která by to přímo nařizovala.
Proudový chránič si ovšem může vymínit výrobce nebo dodavatel toho zařízení. Mělo by to být uvedené v dokumentaci k zařízení. To by jste byl povinen respektovat.
Ať už je to tak či tak, stejně bych chránič použil.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Rozmahel Vladimír

Pokud tam bude zásuvka nelze vyloučit že může být např. při opravě nebo údržbě použita jako zdroj napětí pro nějaké nářadí, atd... Čerpací stanice je stísněný prostor ve které je el.zařízení, může tam být vlhko, vlivem různých úkapů korozní agresivta, při opravách a údržbě tam někdo vleze při zapnutém přívodu...  Chránič na přívodu by vzhledem k ceně jímky byl zanedbatelná investice.
Své by měl říci výrobce.

Výtah:
Technologické vystrojení je závislé na zvoleném typu ACS-D. Standardní varianta typů ACS-D1 a ACS-D2 obsahuje 1 ks ponorného kalového čerpadla, výtlačné potrubí a propojovací elektrokrabici.

Z té krabice bych rozuměl přípravu na pevnou montáž bez zásuvky.