• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak připojit staré 4 kolíkové 3f zásuvky na proudový chránič?

Started by jajka, 14.11.2007, 13:30

previous topic - next topic

Otakar Dosbaba

To Pavelka: Redukce z pětikolíku na čtyřkolík je možná, ba i běžně prodávaná. Ale není v ní totiž spojen vodič N s PE. Obsahuje 3L+N+PE, zatímco zásuvka na druhé straně má jen 3L+PE. N nikam nevede, je naslepo na straně vidlice. Pak stroje bez N fungují a chránič nic nevybavuje a uživatel snadno bez výměny vidlice stroj do 5P zásuvky připojí.

Jen ještě trochu zpět, k vaší včerejší odpovědi z 19:57: Nějak jí nerozumím, nepsal jsem náhodou něco o STARÉM (tedy 4B) přívodu?   >:(

Otakar Dosbaba

Jo, ještě nemusím snad zde již nějak obšírněji popisovat, že jakékoliv opětné spojení N a PE, či jejich záměna v síti TN-S je nepřípustná a tudíž chyba, kterou je nutno neprodleně odstranit. To k té brusce.  ;)

Pavelka Květoslav

To Dosbaba:
Ano psal jste na starý vývod , ale zároveň jste psal že je to levnější legální řešení , proč neosadit chránič na tento vývod a dále už 5x ? Odpovídal jsem že je to šetření na nesprávnym místě , ale nechci se hádat pane Dosbaba , nemyslel jsem to zle  (drinks) . Taky jste psal že je to jednoúčelové , takže pokud el.stroj vyžaduje vodič N , tak tato zásuvka bez N vodiče nemá smysl , že ?

Otakar Dosbaba

Pochopitelně, že  (drinks) , to dá rozum, že.  ;)
Ale když si to pořádně přečtete, tak nic z toho, v čem mi oponujete, jsem neuváděl. Možná je tu trochu renonc ve směru pohledu na "tok" proudu. Zásuvka "za chráničem", dle mého názoru, je míněna po směru instalace od zdroje ke spotřebiči, tj přívod - jištění - chránič - zásuvka. Navíc v kontextu, o kterém je tato diskuse, to asi jde opačně vyložit jen ztěží.
Ale na druhou stranu, nemá se cenu v tom sáhodlouze rýpat, obzvlášť když už je diskuse někde jinde. Ať nejsme ostatním k smíchu. Zdar a ještě jednou (drinks)

Pavelka Květoslav

Odborníkům v oboru nemá smysl oponovat  ;)

Ján Šebík

Ešte jedna otázka nebola zodpovedaná a to či na vstup prúdového chrániča treba priviesť vodič N aj keď vodič N za prúdovým chráničom nepokračuje. Napríklad pripojenie čerpadla na 3x400V štvoržilovým káblom 3L + PE. Tu je odpoveď jednoduchá. Vždy si treba pozrieť vnútorné zapojenie prúdového chrániča. Táto schéma býva uvedená na prúdovom chrániči. Ak testovacie tlačidlo prúdového chrániča je zapojené medzi svorkami L1 a L2, tak N vodič nemusí byť pripojený na svorku N prúdového chrániča. Ak je ale testovacie tlačidlo zapojené medzi svorky L1 a N chrániča, tak potom musí byť privedený N vodič na svorku prúdového chrániča a to len z dôvodu pravidelného testovania funkcie chrániča.