• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 11:53

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Ako uzemnenie bodu rozpojenia TN-C na TS-S v byte?

Started by Martin Sarkozy, 21.11.2007, 22:16

previous topic - next topic

Otakar Dosbaba

Měl jsem zato, že rozvody v bytě jsou nové, tedy v TN-S, zatímco zbytek objektu, pivnice v 1. patře a pochopitelně RE je v TN-C. Nějak mi ta perličková vana ve staré, nerekonstruované koupelně nešla dohromady. Pokud to tedy lze, tak bych vodič HOP přivedl do krabice KO 100, kde bych na EPS (ekvipotenciální svorkovnici) provedl pospojování trubek a PEN vodičů v dosahu koupelny. Do EPS se CY 10 z HOP již dá zapojit. Krabici bych umístil někde skrytě, avšak přístupně - např. za pračku.

Miloslav Dunda

S tím průřezem co je zde diskuze se jedná se o záměnu hlavního pospojování a místního pospojování. Hlavní pospojování se provádí vodičem o stejném průřezu jako je přívod. nejméně však 6mm a max. 25mm. U místního pokud je chráněno proti mechanickému pospojení stačí 2,5. (Průšvih je, že u nových norem ed.2 mám pocit že to max. 25mm vypadlo. Ale nevím přesně, doma nemám normy, v práci nemám internet. nemohu to tedy normou a článkem doložit.

Jirka Š.

TO Štefan Beláň:
Nerad bych odváděl diskusi od tématu, ale tazatel může mít podobně provedenou elektroinstalaci jako v tomto případě:

Cihlový předválečný dům, hlavní přívod původně vzduchem. V 60. letech kabelem z druhé strany domu (nový plechový rozvaděč u paty domu), připojeno na původní stoupačky. Elektroměry přendány z dřevěných "budníků" ve zdi na dřevěné rozvodné desky umístěné na zdi (tyto desky později zaměněny za plastové). V každém patře dvoužilová odbočka ze stoupaček k elektroměru. Elektroměrové desky určitě nejsou s ničím jiným propojeny, tedy ani Vámi uvedeným páskem FeZn. Od elektroměrů opět dvouvodičově vedeno k bytovým rozvodnicím (uvnitř bytu) - původně se jednalo také o dřevěné desky, na kterých byly 2 - 3 jističe (60. léta). Při rekonstrukci bytu se tato deska vyměnila za standardní rozvodnici s jističi, kde se i rozdělila TN-C na TN-C-S (koupelna, kuchyň - nová instalace) a TN-C (ostatní místnosti - původní).

Tak, a teď mi prosímpěkně řekněte, pane Beláni, kde mám hledat to HOP a jestli by se k tomu měl vést další samostatný vodič z bytové rozvodnice......? Upozorňuji, že na elektroinstalaci bytu mám platnou revizní zprávu.

P.S. Opravdu mě zajímá názor odborníka(ů), nechci, aby to z mé strany vypadalo jako šťourání  :)