• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 16:47

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak získat elektrotechnické vzdělání, značka: Rychle?

Started by Yarda, 03.03.2008, 10:06

previous topic - next topic

Radek Červený

Yarda:Je fakt že padesátka ještě neznamená, že dotyčný šmudla ty práce co by dělat mohl je dělat umí, ale pokud tu padesátku nemá tak je dělat nesmí.

Krátké, stručné, výstižné...
(jednicka) (jednicka) (jednicka)
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Yarda

Už jsem tu zase :)

Mám psát nějaký předpis co smí dělat maník bez elektrotechnického vzdělání, vykutal jsem nějaké podkolady pro nějaké školení a chtěl jsem se na ně odvolat, ale narazil jsem tam na tabulku ze které vypisuji co smí dělat osoba poučená:

obsluha zařízení mn, nn   smí sama
nad 1000V                        smí sama

Práce na zařízení nn
bez napětí                         smí podle pokynů
v blízkosti živých částí       smí podle pracovních postupů
pod napětím.                     smí podle pracovních postupů

Nějakm mi nesedí ten poslední řádek.
Nevloudila se chybička?

Jiří Rybnikář

Shodneme se, že elektrotechnické vzdělání se skládá z teorie a praxe. Samotná teorie a praxe je k ničemu viz. příspěvek pana Červeného. Přezkoušení z vyhlášky 50/78Sb je podle mého názoru, jen "ochrana" provozovatele, majitele, zaměstnavatele atd..., že člověk, který pracoval na "jeho"elektrickém zařízení v jakémkoliv pracovněprávním vztahu (dohoda ...), ví jak se k zařízení "postavit", jaké jsou "rizika" atd.  Proto si nedovedu si představit např. chemickou továrnu, která by si nechala dělat ve svém provozu zásah do el. instalace od firmy (pracovníka), která má pracovníky proškolené "jen" všeobecnou vyhl. 50, viz. příspěvek pana Kadlece. (jednicka)
Jinak se to v dnešní době dá říct, pokud se nic nestane, tak je vše dovoleno. Pokud ale dojde k mimořádné události, je rozsah školení (přezkoušení) z vyhl.50 velice důležitý. ;)