• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

03.01.2026, 13:38

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaká má být barva signálek, které signalizují stav hlavního vypínače?

Started by Libor Studený, 17.03.2008, 18:00

previous topic - next topic

H

Quote from: Georgis Fasulis on 20.03.2008, 11:59
Za 20 let mé praxe - projektuji tyto barvy:

Tlačítka motor:
Start = zelené
Stop = bílé

Vidíte to, taky to nepoužíváte úplně košer.
ČSN EN 60073 ed.2 - Zásady kódování sdělovačů a ovládačů
strana 22, kapitola 5.2.1 Neprosvětlené ovládače

5.2.1.2 STOP/VYP ovládače
Doporučenými barvami pro STOP/VYP ovládače jsou BÍLÁ, ŠEDÁ a ČERNÁ, přednostně ČERNÁ. Přípustná je i ČERVENÁ. Nesmí být použita ZELENÁ.

5.2.1.3 START/ZAP ovládače
Doporučenými barvami pro START/ZAP ovládače, které způsobují sepnutí spínačů a spuštění zařízení, jsou BÍLÁ, ŠEDÁ a ČERNÁ, přednostně BÍLÁ. Přípustná je též ZELENÁ. Nesmí být použita ČERVENÁ.

Georgis Fasulis

To : To já vím, že to není zcela košér, ale je to přípustné.
Ty mé barvy tlačítek START/STOP = ZELENÁ/BÍLÁ vychází z normy z konce 80. let, která tehdy zakázala používat červené tlačítko na STOP a zavedla místo něj právě BÍLÉ. Zelené na START ponechala zelené.

Pak přišly evropské změny, které v tom udělaly "hokej".
Pro mě je důležíté, že má varianta není proti normě a vizuálně je pro mě logičtější a rozlišitelnější než doporučení nové normy.
BÍLÁ/ČERNÁ mi přijde pro tak důležitou funkci jako je START/STOP naprosto zavádějíci a NEVHODNÁ. Černá s bílou je funkčně velmi zaměnitelná - je to jen inverzní tedy i v mozku lehce přehoditelné, jestli mi rozumíte.

Proto nedám dopustit na řešení z konce 80. let - ZELENÁ/BÍLÁ - navíc, jak říkám, většinou jsem se v provozech setkal právě s touto kombinací.
Ale uznávám, že je v tom hokej a že vyhrazená a tedy TABU je jen barva červená.
G.F

Otakar Dosbaba

Nějak jsme přešli k tlačítkům. ... Tak znovu, kdo z vás zmáčkl to červené tlačítko!!?!  :)

Souhlasím naprosto s názorem kolegy Fasulise. Barvy světelných návěští z hlediska funkce a provozu zařízení mi připadají též naprosto logické.
Zařízení (kromě požárně technických) normálně běží, pracuje - svítí zelená. Na činnost mimo běžných mezí upozorňuje žlutá, havarijní či nebezpečný stav indikuje červená.
Zařízení či rozvaděče systémů ale bývají často pracovně vypínány a tak klidový stav indikuje bílá kontrolka. Tak má obsluha přehled, že je zařízení vypnuto, avšak na hlavním přívodu je stále napětí.

Georgis Fasulis

G.F