• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 18:22

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Proč chalupář zemřel zásahem blesku když byl v ochranné zóně hromosvodu?

Started by Anonym, 13.04.2008, 08:26

previous topic - next topic

Petr Holub

Podle mých zjištění se o kulový blesk nejednalo.  Lokalitu celkem znám, sám jsem v dotyčné místnosti několikrát seděl.  Podle očitých svědků to byl klasický jiskrový výboj, který vylétl z bronzové objímky staré secesní lampy, rozbil stínítko a zasáhl sedícího muže. Pod stolem průchod proudu způsobil deformaci dřevěné podlahy ze které povylezly hřebíky. Tato větev elektroinstalace je v místnosti vypálená, taktéž ovládací vypínač. Ve zbytku domu je elektroinstalace funkční.
Zatím nemám žádná fota, chalupa je nyní zapečetěna policií. Taktéž nyní neznám zemnící odpory bleskosvodu a elektroinstalace, ale snad je přizvaný odborník v pondělí změřil. Poblíž domu je v zemi čerstvá jamka. Nutno podotknout, že vedení je provedeno klasickým CYKY J 3x1,5, který je veden po dřevě a upevněn příchytkami. Jestli výboj běžel z podlahy nebo od lampy nelze zjistit, lidské oko na to nestačí. Klasický blesk udeří cca 5x ve stejném kanále, obvyklé jsou i zpětné údery.  Velká strmost dI/dt v případě úderu blesku indukuje do kovových součástí v blízkosti značná přepětí, také stačí malá induktance (záhyby, smyčky vedení) pro odraz vlny a výsledné přepětí (výboj) se chová "nelogicky". 

Kamil Novák

Tak a je tu další "nezpochybnitelný" kulový blesk !
http://www.novinky.cz/clanek/140080-kulovy-blesk-zapalil-dum-na-uherskohradistsku.html

Vypadá to, že letos na ně bude asi sezóna.  (surprice)

Ještě párkrát a chytnou se toho nějací aktivisté, ve snaze prokázat, že se jedná o důkaz globálního oteplování, Evropská komise vytvoří další strukturální fond a výzkumné týmy začnou nahánět ohnivé koule.
Čekají tě roky zvýšené aktivity, Honzo Hájku !  :D
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Jan Alin

Quote from: Kamil Novák on 16.05.2008, 16:00
Evropská komise vytvoří další strukturální fond a výzkumné týmy začnou nahánět ohnivé koule.

Pokud vznikne dobře financovaný tým tak se hlásím, jízda autem v dešti mě nevadí a bouřky mám rád a bouřkových dnů v roce zas tolik není.  ;D

Kamil Novák

Quote from: Jan Alin on 16.05.2008, 18:01
Pokud vznikne dobře financovaný tým tak se hlásím, jízda autem v dešti mě nevadí a bouřky mám rád a bouřkových dnů v roce zas tolik není.  ;D

Nehledě na to, že správně vybrané služební auto, k ruce vhodně zvolenou sekretářku a pro neomezené využití kvalitní noťák, patřičné nabitý mobil a diety v € by nebyly také k zahození.  (beach)
Takže Plha se také hlásí.... (drinks)
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Rozmahel Vladimír

Ano, to vše je pěkné, ale je pomíjen fakt, že objekt byl opatřen hromosvodem. Stav hromosvodu nám není znám, ale i tak si myslím, že by to metoda valivé koule nevyřešila o moc lépe.  :'(

Kamil Novák

Quote from: Rozmahel Vladimír on 16.05.2008, 22:28
Ano, to vše je pěkné, ale je pomíjen fakt, že objekt byl opatřen hromosvodem. Stav hromosvodu nám není znám, ale i tak si myslím, že by to metoda valivé koule nevyřešila o moc lépe.  :'(

NEBYL opatřen hromosvodem.  (norm)

Rozmahel Vladimír

Citace p. Doležal
Viděl jsem záběry na dvou TV. Na stavbě je hřebenová soustava ...
Tak nevím.

Kamil Novák

Quote from: Rozmahel Vladimír on 16.05.2008, 23:09
Citace ... Doležal
Viděl jsem záběry na dvou TV. Na stavbě je hřebenová soustava ...
Tak nevím.

Ale já už vím !  (doh)

Vy reagujete na původní příběh a já sem dnes hodil druhý, podobný - viz http://www.novinky.cz/clanek/140080-kulovy-blesk-zapalil-dum-na-uherskohradistsku.html

Rozmahel Vladimír

17.05.2008, 16:37 #45 Last Edit: 14.07.2008, 23:58 by Administrátor fóra, čistič
 (doh) (wall)

Jan Hájek

Ono to zas tak neobvyklé není, jak by se na první dojem zdálo.
http://www.youtube.com/watch?v=CpxKEGdfDxI
Tady zapracovalo krokové napětí, věc která je v ČSN EN 62305 řešena hlavně v oblasti svodů.
Je to kapitola v KníŠce 2.0 v kapitole 11. www.kniska.eu/kniska

PS: Letos mi toho příjde docela dost, mám pocit, že teď začnou zase lidi plašit, že nová norma je moc měkká.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Jiri Kutil

Quote from: Jan Hájek on 07.07.2008, 21:06
Letos mi toho příjde docela dost, mám pocit, že teď začnou zase lidi plašit, že nová norma je moc měkká.

Tady je aktuální:
http://zpravy.idnes.cz/boure-v-evrope-zabijely-na-slovensku-zrejme-zasahl-blesk-matku-s-ditetem-14s-/zahranicni.asp?c=A080713_225130_zahranicni_mia

Mně už to ale letos vadí. Totiž chodit na výlety, když jen včera za 24 h byla u nás 3 krát bouřka, přičemž každá trvala aspoň 2h, to je fakt šikana z nejvyšších míst  :-[

Mimochodem, četl jsem někde, že někteří lezci, někteří vysokohorští turisté, kteří přespávali v létě ve výškách, si s sebou nosili takovou skládací kovovou klec. Je to pravda, a fakt by je to ochránilo před bleskem? A jak taková klec musí být velká, aby člověk byl v bezpečí?

Jan Hájek

Tak pokud bude chtít chodit na výlety i za bouřky, tak se naučte rychle skládat  :D

http://www.kniska.eu/kniska/zajimavosti
www.kniska.eu

Tomáš. Fuk

Quote from: Jan Hájek on 14.07.2008, 21:43
Tak pokud bude chtít chodit na výlety i za bouřky, tak se naučte rychle skládat  :D

http://www.kniska.eu/kniska/zajimavosti

Pane Hájku, kniha Kníška je super! Mohu zásobovat zajímavostmi z Finska.
Anonymům není radno věřit. Někteří se rádi vydávají za jiné. Je to určitý druh schizofrenie. Takto postižení unikají před realitou a nahrazují si nedostatečné prožitky v diskuzích na různých serverech. I moje jméno je zneužíváno. Bohužel osobou, kterou osobně znám.

Jan Hájek

www.kniska.eu