• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak určitě nedělat hromosvod?

Started by petr mrazek 2, 11.05.2008, 22:20

previous topic - next topic

Jiri Kutil

No, ono to někdy k s míchu je, někdy není. Úmyslně jsem nenapsal tu nejdůležitější věc, kterou mi udělali odborníci a která mi totálně zkomplikovala život. V roce 2001 jsem byl v jednom nejmenovaném očním středisku na laserové operaci. Měli mi odstranit krátkozrakost, jelikož jsem tehdy dost sportoval a potřeboval být bez brýlí. Jedno oko mi odoperoval doktor tak, že odlaseroval oblast na rohovce 2,5 mm mimo centrum. Jste tu všichni přes fyziku, a elektriku, tak určitě chápete i optiku. Prostě mi vyrobili další ohnisko, na kterém se láme světlo, takže jsem od té doby viděl na to oko dvojitě. Lékař se vymlouval, že prý mám špatné hojení. Zašel jsem jinam a tam mi řekli pane, to máte decentraci (posun) ablační zony. Ptám se, ja to vzniklo? Asi vám to špatně zaměřil, nebo laser chyboval, nebo jste cuknul okem a pulsy šly mimo. Oko nemám dodnes dobré, byl jsem s ním 4x na dalších reoperacích, lékař (jiný a jinde) nemůže najít vhodný profil, není na to program, aberace zůstávají. Oko prakticky nepoužívám. To jsou ti odborníci. Když mu vysvětluji, co by měl udělat, tak mě nechápe, není technický typ, spíše humanitně zaměřený. Nemá na to buňky, ale dělá to. Omlouvám se, je to mimo téma, ale když mě vaše příspěvky k tomu přímo vyzývaly, abych to napsal. Nestěžuji si, jsou lidi, kterým "odborníci" vyměnili zdravou ledvinu za nemocnou a vyoperovali ji. Už nejsou mezi námi. Já mám malý problém, jenom nevidím na jendo oko. S tím se žít dá. Žižka i s jedním okem ještě vyhrával bitvy a války. Já se taky nevzdávám. 

Jaroslav Hasala

To Kutil :

Vzhledem k velikosti objektu, který chcete chránit a také kvůli vašim obavám o bezpečnost (které považuji za přehnané, ale to je vaše věc), by pro vás byl asi nejvhodnější oddálený hromosvod.
Je to nejbezpečnější způsob ochrany před bleskem, používá se například u muničních skladů.
Budete tedy muset vybudovat nějakou konstrukci kolem objektu (stožáry).
Konkrétní řešení záleží na místních podmínkách, ale měl by si s tím poradit každý projektant elektro.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Jan Franěk

Také jsem se dost pobavil a jen chvílema přemýšlel jestli to není spíše k pláči. Bohužel se nikdo nevyhne setkání s těmito problémy ohledně profesí. Jsou dobří s špatní řemeslníci. Bohužel i ti dobří se občas nevyvarují chyb.

A teď k Vašemu dotazu . Jak přednesli kolegové, ochrana před bleskem podle nové normy se dělá podle projektu. Bere se v potaz mnoho faktorů, které posoudí někdo na místě nebo podle projektu od stavby. Pak vám doporučí nejvhodnější řešení a firma to provede podle projektu. Bez něj je problém udělat revizní zprávu. Jen doporučení. Ať si budete dělat hromosvod sám nebo jej bude dělat firma, tak před zaházením spojů na uzemění to nechte shlédnout revizního technika jestli je to v pořádku. Pokud si pozvete nezávislého tak se nebude bát v případě nějakého problému se ozvat.Pak bude firma povinna to opravit, nebo Vy to upravit podle norem.
Pokud chcete aby to opravdu fungovalo jak má vyhledejte projektanta.
Vzhledem k rozsahu by to nemělo být drahé.

Hodně zdaru.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Jan Hájek

Ty zemnící soustavy spojte. Chtělo by to vidět okolí, jak moc to vypadá na ohrožení bleskem pro Vaší chatu. Rozhodně v takto malé aplikaci bude nejdůležitější kvalitní pospojení plechu, vícero svodů a kvalitní uzemění.  Na střechu, nebo hřeben dejte ještě jímač.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!