• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 10:28

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Co musí škola tech. hled. vyžadovat po žácích, aby mohli používat své laptopy?

Started by Tonda1953, 03.09.2008, 10:08

previous topic - next topic

Tonda1953

Žáci často nosí na výuku přenosné počítače.
Co musí vyžadovat od uživatelů organizace z technického hlediska , aby je mohli používat?

Michal Kolesa

Revizní zprávu

Odpor ochranného vodiče (jeli), izolační odpor, náhradní unikající proudy, zda nejsou nějaké části ulomené a hrozí nebezpečí při dotyku, či jiné mechanické či elektrické poškození (nařízlá šňůra, ze sástrčky do zásuvky koukají vodiče)

Aleš Dobrovolný

Na twitter.com jako alesd, na G+ https://plus.google.com/113064284193761258953/posts -  můžete mě sledovat... . Elektronická  vizitka - hcard.ivancice.net

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Michal Kolesa on 03.09.2008, 12:15
Revizní zprávu

Odpor ochranného vodiče (jeli), izolační odpor, náhradní unikající proudy, zda nejsou nějaké části ulomené a hrozí nebezpečí při dotyku, či jiné mechanické či elektrické poškození (nařízlá šňůra, ze sástrčky do zásuvky koukají vodiče)

Pan Kolesa opět nepochopil otázku.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Michal Kolesa

Nedávno jsem četl weby "kolejí" a "domovů mládeže" (hledal jsem něco pro jednu internetovou známost - Umí plavat a každý den se sprchuje)

A tam revizní zprávu požadují

Já osobně bych to řešil tak, že by ten domoc mládeže koupil revizní měřák a student by si spotřebič zmeřil (budete se divit, ale když jsem byl v učňáku ve 3ku ve firmě tak jsem se svým "mistrem" revize spotřebičů dělal)

Jirka Š. Svejkovský

No dobrá.
Já osobně jsem přesvědčen, že stav takovéhoto zařízení je plně v zodpovědnosti jeho uživatele, popřípadě jeho zákonného zástupce. Nutit žáky aby doložili revizi přenosného zařízení resp. spotřebiče je blbost (není to blbost u počítačů patřících škole). To byste musel regulovat i třeba použití nabíječky na mobilní telefon.
Pokud vám nejde o omezení spotřeby el. energie, asi bych věc řešil maximálně čestným prohlášením, že je přístroj v pořádku a že se na pevném disku nenalézají nelegální kopie děl chráněné autorským zákonem  8).

Michal Kolesa

Jen pro zajímavost:

Kolik stojí  ORIENTAČNĚ "revizní" měák pro revize spotřebičů ?

Sice mám knihu "Montáž,připojování, kontroly a revize elektrických spotřebičů (druhé - aktualizované vydání) (rok vydání 2007)" (In-El), ale zatím nebyla nálada se do ní začíst

Jan Franěk

Ceny revizních přístrojů si můžete najít na internetu.

např.

www.illko.cz
www.bluepanther.cz
www.metra.cz

A tak dále. Na netu jich je celá řada.
Stačí se jen trochu namáhat.

Také si myslím, že revize v těchto případech jsou celkem zbytečné, ale co si myslím a co říkají předpisy je docela rozdíl. Podle předpisů by měli být revidovány, protože mohou být zdrojen nebezpečí u dané organizace, v tomto případě školy. Ta nese odpovědnost na své půdě. Nechal bych to asi na ní, jak se k tomu postaví. A s tou nabíječkou mobilu je to sice absurdní, ale v podstatě totéž. Je to prostě elektrické zařízení.

A teď mě asi roznesou jako vydřiducha a tak podobně. Jen do toho. Jen předkládám názory z několika školení na revize. Také mi to příjde moc "papežské". Nechal bych to opravdu na té organizaci jestli převezme odpovědnost nebo ne.Ale předpisy by se měli dodržovat.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Jirka Š. Svejkovský

Důležité je, kdo je majitelem zařízení. Je-li to škola, ravidovat musí. Je-li to žák, revidovat nemusí.
Můj názor.
Co je skutečně pravda prověří až první malér, bohužel.

Michal Kolesa

Když jsem byl v Dobřanech tak jsme NESMĚLI mít u sebe nabíječku (nabíječky byli uloženy v sesterně) a telefóny se nabíjeli rovněž v sesterne

Štefan Beláň

Trochu si rejpnu. ;)

Může zde někdo vysvětlit, co se dá měřit na notebooku (přenosném počítači), jaká bezpečnost se kontroluje a podle jakého předpisu.  :o

Fakt by mne to moc zajímalo. (!)

Chránič chrání - jistič jistí.

Jirka Š. Svejkovský

Mohl by se třeba ověřit izolační stav napětím 500V na konektorech USB/Video/Audio. Myslím, že by se problém s laptopy velmi rychle vyřešil  (whist)

Rozmahel Vladimír

Laptop jedině jako sestava s nabíječkou. Proud ochranným vodičem, spojitost ochranného obvodu.

Petr Doležal

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Jan Franěk

Přímo na noteboku bych nic neměřil, ale na jeho zdroji ano. Ale možná se mýlím.  :-\

Ukáže asi čas.   ;)
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

akademik.richard

Quote from: Michal Kolesa on 03.09.2008, 14:22
Když jsem byl v Dobřanech tak jsme NESMĚLI mít u sebe nabíječku (nabíječky byli uloženy v sesterně) a telefóny se nabíjeli rovněž v sesterne

To Koleso:
Oni vám ty nabíječky brali, aby jste si to tam neházeli. Aby jste vydrželi do civilu, aby jste tady mohli lidem radit s elektrikou.

Josef Drda

Setkal jsem se  s tímto požadavkem na kontrolu laptopů od jedné VŠ
po doložení  (norm) , že laptop a jeho adaptér (nabíječka) jsou v záruce , škola od požadavku ustoupila .

(zle) Příklad   : přijedete do hotelu či penzionu a budete předkládat  revize na el. zařízení     ( nabíječka k mobilu a adaptér k laptopu atd.) že jsou po revizi ....   nikde po evropě jsem se stím nesetkal  (zle)
Revize, kontroly a servis strojů, přístrojů, elektrických i elektronických zařízení a elektroinstalací. 
Specializace na servis vstřikovacích lisů a vytlačovací strojů na plasty včetně jejich periferií.
Neočekávej , že budeš osvícen , vstoupí-li do tebe elektřina ...

Michal Kolesa

Quote from: akademik.richard on 03.09.2008, 15:18
To Koleso:
Oni vám ty nabíječky brali, aby jste si to tam neházeli. Aby jste vydrželi do civilu, aby jste tady mohli lidem radit s elektrikou.

Jak neházeli ?
Každý mobil má trochu jinou nabíječku