• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 23:55

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Zase bude nové označení kabelů? Zruší se "A, B"?

Started by ... z davu semináře, 01.10.2005, 21:30

previous topic - next topic

Otakar Dosbaba

Tak se zatím nikdo z výrobců se svým stanoviskem nevyjádřil, na e-mail nikdo neodpověděl ani tuto diskusi nenavštívil. Poslední příspěvek pana Barty mě trochu nadzvedl, jestli to takhle bude následovat i v dalších velkoobchodech, které přestanou vytvářet poptávku a tlak na výrobce, tak ať žije Kocourkov. Možná by stálo za pokus spáchat nějakou reportáž elektriky. Myslíte pane Minařík, že by se to dalo nějak realizovat? :-)

Také jsem si uvědomil další nedostatek "harmonizovaného myšlení" v konstrukci kabelů, i když to je proti značení spíše prkotina. Např. ale kabel H05VV5-F 18Gx.. . 17 žil černých a osmnáctá z/ž. Proč? Proč se nedržet dřívější praxe, např. CMSM 19Cx.., kdy bylo možné kabelem napájet 9 okruhů L+N a ta PE žíla byla lichá a společná.  Uznávám, že je to poměrně vzácný požadavek (ale častý u osvětlovačů... :-)), kabel je jinak většinou použit jako ovládací (tam by ale modrý vodič N dle našich zvyklostí rovněž nebyl na škodu), takže je to asi fakt prkotina, i když možná zbytečná.

Jiří Erben

Pro O. Dosbabu - ale navštívil, jak se mi již doneslo :-) vyčkejte příznivé a pozitivní reakce firmy, která jde vstříc zákazníkům...

Libor Cr.

Tak pozitivní reakci na přání zákazníků tomu nevěřím, dnes mi ve velkoobchodě řekli, že přivezli posledních 1000m 2A a je konec, kabelovka přestala vyrábět :(,  žádost o 3D a 4C ani nekomentovali.

Jiří Erben

Tento týden se dělaly desítky kilometrů 4Cx1,5, 2Ax2,5, 2Ax1,5 i 2Bx1,5.
3D (M-Č-H)jsem už dlouho neviděl v plánu, není lepší použít -O (H-Č-Š)?
3C i 3A už kompletně nahrazeno -J a -O (ono to H-Č-Š je fakt příjemnější než Č-H-Č).
5C bylo naposledy v srpnu, od té doby také nahrazeno -J (ŽZ-M-H-Č-Š se mi taky lépe zapojuje než ŽZ-Č-M-H-Č)...
Mimochodem nechcete CXKE-R a CXKE-V? Taky vyrábíme! :-)

TO: Beláň
Tos tím přeznačováním snad nemůžete myslet vážně takovou prasárnu snad už nikdo nemusí dělat, když je všude dostatek materiálů, jen si řádně vybrat.

Štefan Beláň

TO: Pavel

Nechápu na který můj příspěvek reagujete. Asi nečtete celou diskusi. Doporučuji nejdřív číst - potom reagovat a v tomto případě doplnit i datum příspěvku na který reagujete.

Chránič chrání - jistič jistí.

Libor Cr.

To Jiří Erben , čas: 1.12.2005 11:55

Jestli jsem to správně pochopil tak jste pracovník nějaké kabelovny tak by mě
zajímalo jestli 4Cx1,5, 2Ax1,5 budete vyrábět i nadále? V tomto případě zde
zveřejněte odkaz a kontakt na vaši firmu u nás se ve velkoobchodě vmlouvají, že
2Ax1,5, 3Dx1.5 a 4Cx1,5 se již nikde nevyrábí. Pokud jde o barevné značení
hnědá-černá-šedá souhlasím, že to je dobrý krok, ale nemá nic společného s
novým značením v tomto barevném provedení (s šedou žílou) se pod značením 3A, 5C vyrábí u jiných kabeloven již
dávno pokud jde o nahrazení 3D (hnědá-černá-sv. modrá) 3A,3-O
(hnědá-černá-šedá) je to nouzové řešení plynoucí z chybějícího kabelu 3D (s
nutností  přeznačování).

Jiří Erben

Pro pana Libora Cr.:
Ano, pochopil jste to správně :-) 2A, 4C apod. se i nadále budou vyrábět, ale spíš jen na objednávku, protože jako standard už jsou kombinace -J, -O a ABCD jsou víceméně atypy. Nicméně naši firemní obchodníci mají povinnost tuto kombinaci nabízet. Zkuste info@kabloelektro.cz, konkrétní adresa na některého kolegu z obchodního mě teď nenapadá.

Mimochodem - velkoobchod se velmi rád bude vymlouvat zákazníkům, že se kabel nevyrábí - stejně jako se bude vymlouvat nám, že ho zákazníci nechtějí. Nejen v naší zemi totiž dávno není pánem zákazník ani výrobce, ale překupník: už příliš velkou část maloobchodu ovládají nadnárodní řetězce a tak je obtížné například koupit jogurt z přespolní mlékárny, protože řetězce raději nechají zavážet supermarkety zbožím ze zahraničí (a blbí spořiví Čecháčci to kupují, protože jim nedojde, že tím likvidují své výrobce a tím i své zaměstnavatele). Nechtějí si zatěžovat sklady a logistiku pár vodiči navíc, místo toho naskládají palety různých superlevných osvětlovacích těles a polských instalačních přístrojů.
Mimochodem jsem v libereckém OBI viděl vodiče SCY, CYKY, H03VV-F apod. za ceny bezmála dvojnásobné než v naší firemní prodejně...

Jan Franěk

Souhlasím s panem Kostkou. Nakupuji v Kolíně v menším velkoobchodu a nemám problém se sortimentem.Co potřebuji to mi dodají i dle katalogů a neni problém se starým a novým značením.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

kodl 3

mě teda nejvíc chybí 7C, přeznačování žíly č 1 na modro je krok o 20 let zpátky, měl by se nad tím někdo zamyslet, jak se asi dělá v "evropě" instalace se dvěna okruhy světel ovládanými z více míst? kabel 5j+3o? a jedna žíla navíc? Není lepší jeden 7c a nic nepřeznačovat? Zase vidím, že v některejch věcech jsme byli napřed.........