• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jaké máte zkušenosti se zapojováním nulování do bezšroubových zásuvek?

Started by TOMÁŠ K, 08.11.2008, 16:27

previous topic - next topic

TOMÁŠ K

08.11.2008, 16:27 Last Edit: 05.12.2008, 22:05 by Administrátor fóra, čistič
Jaké máte zkušenosti se zapojováním bezšroubových zásuvek ve starém dvouvodičovém systému s klemováním PE a N svorek?

Miroslav Minařík

Quote from: TOMÁŠ K on 08.11.2008, 16:27
Jaké máte zkušenosti se zapojováním bezšroubových zásuvek ve starém dvouvodičovém systému s klemováním PE a N svorek?

To jsem ještě neviděl, že by se někdo na staré hliníkové nulování někdo snažil nasadit nové zásuvky. Trochu zoufalý pokus, ne? Asi se to s 2,5 hliníkem podaří.
A jakou máte zkušenost se spouštěním MS Office 2007 na Windows 3.11?
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Václav 3

Novou zásuvku se tam někdy dát musí podařit, ne vždy se může udělat okamžitě celková rekonstrukce, ale určitě ne bezšroubová provedení. vhodný je Klasik z Jablonce.

Pokud se Tomáš K. snaží provést update elektroinstalace tím, že se tam pokusí namontovat nové zásuvky všechny, koleduje si o velký průšvih, do starých instalací z hliníku je nejvhodnější zasahovat co nejméně a jen v nutných případech.

Jiří Schwarz

to Minařík

já znám dost lidí, kteří chtějí mít něco udělané tak, aby to dokonale vypadalo (nic proti tomu), aby to nějak fungovalo (to už bývá horší) a aby s tím nebylo moc práce, aby to "nic moc" nestálo,...

Asi jako ve filmu Slunce seno a pár facek - na opravu mlýna nejsou peníze ani čas, tak se to zamaskuje "kulisami"
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

sigmund jirka

Všechno jde nějak udělat ale je to otravná práce.Navíc hliník je měký a nedrží tam uplně ideálně.Já bych volil ABB Time nebo Element dájí se sehnat i šroubovací a dobře vypadají. ::)

zbyněk nowotný

Takže dnes poprvé.....
Je to humpolácké,ale snesitelné řešení.
V Krab. spojíš wago svorkami AL kabel+ Cu kabel-"vytáhneš" TNC+S (zelenož.,modrý,+fázový vodič) do zásuvky 230V a dáš záruku 12 let   :D.
Jinak se to nedělá Al +Cu-všichni víme o problému,nebo cupalových podložkách,že jsou ty vánoce!!! (zle :D
S pozdravem.

bu

Všichni odpovídající se opírají o hliníkové vedení, přičemž tázající nic takového neuvedl.Můj názor k původnímu dotazu - šroubek je pro tento účel vhodnější z hlediska montáže pro Al i Cu vodiče.

eboss

Quote from: bu on 29.12.2008, 20:00
... šroubek je pro tento účel vhodnější z hlediska montáže pro Al i Cu vodiče.

a v čem je vhodnější konkrétně?

Jirka Š. Svejkovský

Ani šroubek, ani klecovka není na hliník vhodnější. Hliník (ne ten z Humpolce) pod trvalým tlakem "teče". Na to je lepší klecovka, ta si udrží trvalý přítlak, ale už jsem viděl přestřihnutý Al vodič právě tou pružinou.
U starého Al (TN-C) rozvodu to neřeším. Namontuju co je a upozorním na krátkou životnost. Myslím tím výměnu zásuvky kus za kus.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

bu

Každý drátek, který byl už jednou použit, je oslaben a u Al to platí daleko více než u Cu.
Lze osadit "šroubkovou zásuvku" a drátky, vytažené ven připojit.
U zásuvky "bezšroubkové" musím tyto drátky připojit vně krabice a pak zásuvku s drátkama do krabice strčit.V této fázi se většinou drátek ulomí.
A v té krabici obvykle nemám 10cm rezervy.

eboss

Hliník je hliník.
Hliník bych do zásuvky dnes už nezapojoval vůbec.
Ovšem spojovat staré hliníkové vodiče je bezpečnější a trvanlivější v klecové svorce.
Spoj se nevyhřeje a je na něj stále stejný tlak.
U hliníku kontaktní vazelína zamezí korozi a hotovo.
O tom zde již bylo psáno dříve a ještě i bude.

Ale jak píše černoušek BU stejně jako v Africe (tam drátky)  i u nás (vodiče) lámou.
A jak bylo napsáno zkraje
zapojovat nové zásuvky na hliníkové nulování je masochismus.  (wall)

černoušek BU

Znovu připomínám, že tazatel neuvedl, v jakém drátku (Cu,Al,mm²) instalace je.
Pokuď by měla být instalace podle norem, tak ten drátek by měl být v Al 4mm² nebo Cu 2.5mm² při jištění 16A.
Dost dobře si neumím představit, jak bych Al 4mm² strkal do "bezšroubkové" zásuvky.

Kamil Novák

Quote from: černoušek BU on 29.12.2008, 23:56
Pokuď by měla být instalace podle norem, tak ten drátek by měl být v Al 4mm² ...

Vážený Afroameričánku BU, kdy jste naposledy viděl staré zásuvkové rozvody 230V provedené Al vodiči 4mm2 ?
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

černoušek BU

TO p.Kamil Novák
Máte pravdu.4mm² Al v zásuvce jsem nikdy neviděl.
Zato jsem viděl v zásuvce 2,5mm² Al i 1,5mm² Al jištěné 16A příp.15A.
Ale to jste viděl někdy asi také.

Jan Alin

Quote from: černoušek BU on 30.12.2008, 00:47
TO p.Kamil Novák
Máte pravdu.4mm² Al v zásuvce jsem nikdy neviděl.
Zato jsem viděl v zásuvce 2,5mm² Al i 1,5mm² Al jištěné 16A příp.15A.
Ale to jste viděl někdy asi také.

1,5mm² Al ? to jste asi měl dost štěstí, Al 1,5 někteří elektrikáři nepotkali celý život.

Zdenek Hejčl

Tak  4mm se dělal třeba například starý KNV v HK ale na Ulricháku už vše v mědi....rok 1974-5
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Václav 3

Hliníkové vodiče o průřezu 1.5qmm se u nás vyráběly snad jen v průběhu druhé světové války a ve velmi malém množství.