• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 23:28

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Máte někdo připojen chránič před PC nebo ledničkou?

Started by JJoseff, 26.11.2008, 19:18

previous topic - next topic

Jaroslav Hasala

Ona ta poznámka v ČSN 33 2000 - 4 - 41 (Ed. 2) je taková trochu problematická. U zásuvek 230V obvykle není tak zcela jisté, co z nich bude kdy připojováno. Např. u lednice zabudované do kuchyňské linky je to asi jasné, tam těžko bude někdy připojené něco jiného. Ale třeba zásuvka pro PC v RD, to už není tak jasné ... Může se změnit dispozice místnosti, PC se může přestěhovat do jiného pokoje, nebo se pořídí druhé, třetí PC ... a rázem může být problém. Navíc u laiků není tak úplně jisté, že budou zásuvku vyhrazenou pro PC používat jen pro PC (i když je třeba barevně odlišená).
Osobně tuto vyjímku pro PC u RD vůbec nepoužívám. Jednak PC v domácnostech obvykle neuchovávají žádná zvlášť důležitá data a dále, podle mého soudu, pokud chce někdo mít "jistotu", měl by používat UPS.
Smysluplné využití vyjimky pro PC bych viděl spíše v nějakých admistrativních budovách apod.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Kamil Novák

Quote from: Jaroslav Hasala on 27.11.2008, 09:26
Osobně tuto vyjímku pro PC u RD vůbec nepoužívám. Jednak PC v domácnostech obvykle neuchovávají žádná zvlášť důležitá data a dále, podle mého soudu, pokud chce někdo mít "jistotu", měl by používat UPS.
Smysluplné využití vyjimky pro PC bych viděl spíše v nějakých admistrativních budovách apod.

Naprosto přesné a správné (podle mého soudu).  (jednicka)

Jestliže nejsou v novostavbě všechny zásuvky 230V přes RCD a v projektu nebyly uvedeny žádné konkrétní vyjímky, píši to jako závadu.
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Michal Kolesa

Quote from: Jaroslav Hasala on 27.11.2008, 09:26
Jednak PC v domácnostech obvykle neuchovávají žádná zvlášť důležitá data a dále

Já mám v PC videa jak ženy plavou ! A ty jsou pro mě smrtelně důležité !

viz ukázka: http://cz.youtube.com/watch?v=hFB5IRl58F0&feature=related

Kamil Novák

Quote from: Michal Kolesa on 27.11.2008, 10:12
Já mám v PC videa jak ženy plavou ! A ty jsou pro mě smrtelně důležité !

viz ukázka: http://cz.youtube.com/watch?v=hFB5IRl58F0&feature=related

To chápu, to je vyložený unikát !  :D
Pane Koleso - neměl jste v úmyslu sbírat vědomosti a informace ohledně řemesla ?  (zliskat)   ;)
Nebo nás zde hodláte opustit a vaše pozornost se úpírá k potápění ?  o:-)
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Michal Kolesa

Každý považuje za nejduležitější něco jiného. Pro vás jsou to revizní zprávy a normy

Kamil Novák

Quote from: Michal Kolesa on 27.11.2008, 10:27
Každý považuje za nejduležitější něco jiného. Pro vás jsou to revizní zprávy a normy

To rozhodně ne !  (no)  ;)

Zdenek Rajmont

S chronickym nasazovanim proudovych chranicu je to jako s antibiotiky. Pomalu aby se dnes clovek bal neco strcit do zasuvky s obavou ze bude po tme. Nasazujeme jen tam kde to normy prikazuji a jsme v pohode zivi.
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Jaroslav Hasala

Co se týká připojení nebo nepřipojení lednice přes chránič, toto rozhodnutí bych ponechal plně na majiteli (provozovateli).
V zásadě jsou tyto možnosti :
1) Nepřipojovat lednici přes chránič vůbec. Je zde určité riziko poruchy lednice, která může skončit požárem, zejména u zabudovaných lednic. Není to až tak vyjímečné. Osobně jsem viděl jednu domácnost po takovémto požáru a nebylo to vůbec hezké ...
2) Připojit lednici na samostatný chránič, popř. "jističochránič". Samozřejmě jsou zde vyšší náklady, ovšem jde o nejbezpečnější a nejspolehlivější řešení.
3) Připojit lednici na chránič, společný pro více okruhů - třeba pro všechny kuchyňské spotřebiče. Praxe prokázala, že jde o relativně spolehlivé řešení.

V každém případě není od věci, mít od majitele k tomuto jasné stanovisko, aby se snad někdy necítil poškozený. Osobně obvykle o tomto píši nějakou poznámku do revizní zprávy, něco ve smyslu, že majitel byl poučen a seznámen ...  

Jaroslav Hasala

27.11.2008, 11:28 #26 Last Edit: 27.11.2008, 11:40 by Jaroslav Hasala
Quote from: Zdenek Rajmont on 27.11.2008, 10:57
S chronickym nasazovanim proudovych chranicu je to jako s antibiotiky. Pomalu aby se dnes clovek bal neco strcit do zasuvky s obavou ze bude po tme. Nasazujeme jen tam kde to normy prikazuji a jsme v pohode zivi.

Už jsem o tomto psal dříve, rozdělil jsem elektrotechnickou veřejnost na "ochranáře" a "ledničkáře"... :)
"Ochranáři" cpou chrániče úplně všude, i tam, kde by podle norem být nemusely.
Oproti tomu "ledničkáři", kteří mají noční můry v podobě vyteklé lednice, považují chrániče za "nutné zlo", používají je jen tam, kde je to vyloženě předepsáno.

Osobně se hrdě hlásím k "ochranářům" ... :)

Ale zcela vážně, vývoj v elektrotechnice směřuje k vyšší bezpečnosti a tedy k vyššímu používání chráničů. Konečně o tom je i nová edice ČSN 33 2000-4-41.

Jan Alin

Quote from: Jaroslav Hasala on 27.11.2008, 11:28
Ale zcela vážně, vývoj v elektrotechnice směřuje k vyšší bezpečnosti a tedy k vyššímu používání chráničů. Konečně o tom je i nová edice ČSN 33 2000-4-41.

Já bych viděl radši vývoj směrem k tomu že než něco vypne tak to chvíli signalizuje zhoršené podmínky a úroveň bezpečnosti si mohu zvolit. Pak bych na chrániči pro lednici nastavil 300mA a na chrániči pro PC zvukovou a optickou signalizaci zhoršeného stavu a nechal bych ho vypnout až při zkratu jako při klasickém jištění. Naopak v dětském pokoji by bylo nastaveno 10mA a ani kousek víc.

Nevím jestli jsem ledničkář nebo ochranář, chrániče mám rád a doporučuji je kde mohu ale nesmí způsobovat zbytečné problémy jako např centrální chránič 30mA kde jsem rovnou potmě. Mnohdy je u předpisů vidět spíš vliv určitých skupin než snaha o bezpečnost.

Kamil Novák

Quote from: Jan Alin on 27.11.2008, 13:17
Já bych viděl radši vývoj směrem k tomu že než něco vypne tak to chvíli signalizuje zhoršené podmínky a úroveň bezpečnosti si mohu zvolit. Pak bych na chrániči pro lednici nastavil 300mA a na chrániči pro PC zvukovou a optickou signalizaci zhoršeného stavu a nechal bych ho vypnout až při zkratu jako při klasickém jištění. Naopak v dětském pokoji by bylo nastaveno 10mA a ani kousek víc.

Tak to je pro vás izolovaná soustava s hlídačem izolačního stavu naprosto ideální !  (funny)  ;)

Jenom do bytu trochu nepraktické a drahé... :-\