• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Co je ekonomičtější? Bojler 230/400V nebo prutokový ohřívač?

Started by Josef Holub, 29.11.2008, 21:42

previous topic - next topic

Josef Holub

Takže v mém případě si nechat přikon do objektu 3x25A ,přičemž budu mít 8-10Kw elektrokotel na ohřev vody v podlahovem topení se spotřebou cca 13A na fázi.
K tomu zásobníkový ohřívač na 150-200L na 6KW ( cca 8A na fázi) a běžné spotřebiče, jako je myčka, konvice,lednice atd.
Když to tak spočítám, tak jsem docela na hraně častého vypadávání HL. jističe.
Popřípadě blokovat elektrokotel po dobu sepnutí 3 fázové spirály zásobníkového ohřívače.

Josef Holub

Po půlhodinovém hledání jsem na internetu nenašel 150-200L bojler KOMBINOVANÝ S RYCHLOOHŘEVEM. Vyrábí se něco takového, nebo pouze nekombinovaný?

Petr Doležal

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Josef Holub

děkuji, to je ale pouze rychloohřev bez kombinace,nebo se pletu? S rychloohřevem dělaji i 200,300L a více,ale nemohu to najit kombinované..

Fuk Tomáš

Quote from: Josef Holub on 30.11.2008, 16:07
Po půlhodinovém hledání jsem na internetu nenašel 150-200L bojler KOMBINOVANÝ S RYCHLOOHŘEVEM. Vyrábí se něco takového, nebo pouze nekombinovaný?

Když se obrátíte na tuhle firmu, tak vám do toho dají topení, jaké si dohodnete.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Aleš Hrabal

Já řeším podobný problém na svém RD,jen uvažuji o kombinaci plynový kotel + el.bojler nebo plynový kotel se zásobníkem vody,ale poslední možnost,která mne napadla je použít plynový kotel a samostatný výměník s předohřevem solárním systémem.Na jedné akci kde bylo použito soláro si majitel přes léto snad ani el.ohřev bojleru nezapínal,avšak zatím jsem nezjišťoval cenu/návratnost.
Jinak pro naši rodinu o dvou dospělích a dvou dětech tak na hraně stačí bojler 120l v 8h nt.
Průtokáč bych nechtěl ani za nic - pomalejší průtok a u nižších výkonů kolísající teplota.Větší výkon=větší nároky na instalaci a platby.

Milan Karvánek

Tomáš Jarovec

Quote from: Milan Karvánek on 30.11.2008, 20:32
Tak tohle http://www.stiebel-eltron.cz/?page=se_zov_shd ; už jsem 2x zapojoval u zákazníků, mě se to dost líbí.

Pěkná formulace: "Tepelná izolace ... má nepatrné tepelné ztráty." Kdyby byly jen o fous vyšší než nepatrné, tak už bych ho nechtěl :) Jinak to vypadá dobře a mohlo by splnit i požadavky tazatele.

kajmanovec

Pro: Hrabal

Švagr má kotel na TP a ohřev TUV vody řeší solárním systémem. 4 vakuované kolektory + zásobník 300l. Pořizovací cena včetně projektu a montáže cca 100.000,-Kč (z toho 50.000,- Kč dostal zpátky od našeho štědrého státu). Návratnost zatím nedokáže odhadnout, ale opravdu ještě nemusel v sezoně ohřívat jiným způsobem.

Josef Holub

Ten Stiebel je zajímavá věc.
Když jste ho dvakrát montoval, tak určitě víte jaké s tím mají zákazníci zkušenosti.
Má to jen 100L nádrž.

Jestli to dobře chápu tak když si napustím malou vanu nebo se osprchuju tak to bude čerpat jen ze zásobníku a když už to nebude stíhat tak se zapne 21KW spirála? Takže je možné tuto vodu někdy vyčerpat? Ten 3,5kw mohu zapojit na noční proud nízká sazba  a těch 21 na přímo.
Jen by mě dost zajímalo, jakej měli příkon do domu, vychází mí jištění cca 30A na fázy. Což bych potřeboval přikon do domu cca 40A. Což je docela dost.

Milan Karvánek

Zpětné zkušeností zákazníků neznám, ale nikdo se již neozval, takže to asi funguje a je to již několik roků. Myslím, že to je prostě 100l boiler s rychloohřevem, takže po vyplácání vody můžete použít rychloohřev, v návodu popisuje výrobce 3 varianty užití. Prostudujte návod a s dotazy se obraťe přímo na zastoupení výrobce, kdysi jsem s nimi probíral nějaké podrobnosti stran zapojení (instalatéři použili originální montážní návod zřejmě místo toal. papíru) a byli vcelku ochotní.

Jan Franěk

je otázkou co je ekonomičtější. Bude záležet asi i způsobu využívání teplé vody v domácnosti a počtu , možná i věku lidí v domácnosti. Pro někoho bude alternativou boiler a pro jiného průtokáč.
Jiná otázka je komfort. Za ten si ve většině případů musíme připlatit. To znamená přizpůsobit se podmínkám,(omezit se objemen boileru) nebo přispůsobit podmínky sobě (průtokáč nebo rychloohřev i v drahé sazbě).
Já zvolil boiler s kombinovaným ohřevem 200l. Mám kotel na tuhá paliva + akumulační nádoby . V budoucnu počítám se slunečním  kolektorem .

Jinak sleduji toto zajímavé téma. Asi bude stále více aktuální díky hladovosti některých firem.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

sniper76

Dobrý večer,
Jelikož budu mít ve svém domě kuchyň relativně vzdálenou od tech. místnosti a tedy i od bojleru, řeším zásobování kuchyně TUV s ohledem na co nejnižší ztráty v potrubí. Napadá mě několik řešení a byl bych rád za každou radu.
1/ Do kuchyně umístit průtokáč (nevýhodou je nutnost navýšit jistič)
2/ Cirkulace TUV v potrubí (nevýhoda - čerpadlo)
3/ Malý bojler pod dřezem (vyrábí se 30l? s dostatečným krytím?)
Děkuji za radu