• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 23:43

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak odjistit výkonovými pojistkami zemní kabel v distribuční síti energetiky?

Started by Jakoubek, 08.12.2008, 12:31

previous topic - next topic

Jakoubek

Jak odjistit výkonovými pojistkami zemní kabel v distribuční síti energetiky v městské zástavbě? Jištění je umístěno v rozvaděči trafostanice, kabel je smyčkován v jednotlivých pojistkových skříních bez dalšího jištění.

a) 1-AYKY 3x120+70 - délka kabelu 170 m;
b) 1-AYKY 3x240+120 - délka kabelu 250 m.

Prosím o udání maximálních hodnot pojistky v trafostanici a impedance vypínací smyčky na konci vedení.

Petr Doležal

Pokud se vám toho někdo ujme, tak mu ještě zadejte údaje o napájecím transformátoru a uložení kabelu. Než kabel skončí v zemi ( a to v chráničce přes vozovku nebo v chodníku bez chráničky) může vést třeba 6 m v nevětraném kabelovém kanálu a to třeba v souběhu s jinými kabely. Čas předpokládám 5 sec.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Miroslav Revús

Na takéto vedenie potrebujete projekt. Na to je projektant, ktorý spôsob istenia navrhne a pravdepodobne aj odkontroluje impedancie v nejakom PC programe, napr Sichr. S dôverou sa na nejakého obráťte, rád si zarobí ...

Jakoubek

To: Doležal
Trafo stávající ELIN 400 kVA, 35/042 kV, uložení kabelů v chodníku bez chráničky, tj. bez přejezdů, kabel klasicky zapískován, bez seskupení. Distribuční síť - čas tedy do 5 s.

To: Revús
Otázka je určena odborníkům tohoto portálu kteří jsou ochotni kvalifikovaně poradit. Nepožaduji zpracování projektové dokumentace, chci si ověřit praxi.

Štefan Beláň

Pro distribuční sítě platí podnikové normy energetiky (PNE).
Podle PNE je možné používat vypínací čas až 30s  :o a tím se výrazně mění jmenovité hodnoty jištění v distribučních sítích proti jištění instalací v budovách.  ::)
Chránič chrání - jistič jistí.

Jakoubek

Uvádím skutečné hodnoty zjištěné při revizi:

1. AYKY 3x120+70 - délka 170 m, jištění v trafostanici pojistkami PHN2 350 A gG, naměřená impadance vypínací smyčky na konci vedení 0,31 ohmů.

2. AYKY 3x240+120 - délka 250 m, jištění v trafostanici pojistkami PHN3 400 A gG, naměřená impadance vypínací smyčky na konci vedení 0,17 ohmů.

Prosím revizní techniky a projektanty tohoto portálu o posouzení uvedených hodnot. Jsou v povolených mezích?

akademik.richard

Provozovatel používá kabely asi jako topné kabely. Mají tam vyhřívaný chodník. Toť praxe. Nevydrží jedna pojistka, provozák dá větší. A takhle to jde až k té 400A pojistce na 240-ce. Na té stodvacítce to vychází na 125A a na dvěstěčtyřicítce na 224A. Já vím, je to málo, ale je to v písku.

Miroš Jan

TO : Jakoubek

Nejsem projektant, ale můj elektrikářský cit mi říká že je to špatně.

Trochu jsem si to spočítal v SICHRU, a vyšli mi tyto údaje :

Osadil jsem jištění na priméru 10 A. Trafo 35/0,42kV/400kVA, má In = 550A. Jištění na secundéru, jistič 400A. Vyšlo mi na tu AYKY 3x240+120, pojistky PHN2/200A
Na tu AYKY 3x120+70, pojistky 125A
Nepíšete co je na konci těch kabelů ?

TO : akademik. Richard

Těch 224A, na té AYKY 3x240+120, je trochu moc. Nevychází hodnota ,,tm = 130 oC", max.  teplota vedení při vypínání přetížení.
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace