• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 23:28

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Proč při sepnutí a vypnutí nízkého tarifu stykač hlasitě drnčí?

Started by Tomáš Kaděra, 13.12.2008, 16:20

previous topic - next topic

Tomáš Kaděra

13.12.2008, 16:20 Last Edit: 02.01.2009, 19:56 by Administrátor fóra, čistič
Mám ve venkovním rozvaděči mechanické spínací hodiny na nízký tarif (tedy ne pomocí HDO). Tyto jsou za plombovaným krytem. Tyto hodiny spínají stykač umístěný v domovním podružném rozvaděči. Při sepnutí nebo častěji při vypnutí nízkého tarifu  (dříve tzv. noční proud nízká sazba) dochází k několikavteřinovému hlasitému drnčení stykače. Stykač ovládá nahřívání bojleru (topné těleso 1,5 kW). Podle kontrolky na bojleru, která signalizuje nahřívání to na první pohled vypadá, že spínání a vypínání stykače funguje správně, problém mám "pouze" s hlasitým drnčením stykače.

Je vadný stykač nebo termostat bojleru? Usuzoval bych na problém se stykačem, bojler nahřívá normálně, takže na vadný termostat to laicky nevypadá.

Mám stykač Merlin-Gerin CT 25A 4 zapínací kontakty, cívka 230V, katalogové číslo 15962.

Petr Moravec

Je to skoro na 100 % stykačem, může to být nečistota na dosedové ploše magnetického obvodu.
Myslím že Merlina jsem už také vracel, kupte kvalitnější stykač.

Kamil Novák

Protože je s nějvětší pravděpodobností vadný.  ;)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Ivan Polínek

Toto spíš vypadá na vadný kontakt spínacích hodin, pokud by byly špinavé dosedací plochy stykače, drnčel by tento je při sepnutí, ale ne při vypínání. A dále, nemáte tam náhodou dva stykače, které spínáte jedním kontaktem spínacích hodin?
RT - E1/B; pro laiky: revizní technik bez omezení napětí i v prostředí s nebezpečím výbuchu

Tomáš Kaděra

Dva stykače nemám, je však ještě relé přímo v bojleru, které vypíná termostat bojleru.
Od doby funkčnosti nebyl do el. instalace proveden zásah.

Vše bylo stále takto stejně zapojeno a fungovalo to tiše a časem se "něco" unavilo a tím drnčením se závada projevuje.

František Šohajda

RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jirka Š.

Tipuji ty hodiny. Nezapomeňte, že se tam cosi velmi pomalu točí a musí to přitom mžikově sepnout kontakt. Dost obtížný úkol. Asi to po čase přestaně fungovat.

Tomáš Kaděra

Bude to jak píše Jirka Š.
Stykač jsem vyměnil za jiný zapůjčený, ale dělá to stále. Navíc se závada za 2 dny projevila více. Začíná stykač vypínat i v době, kdy by měl být sepnutý nízký tarif - zapne nízký tarif, pak po cca 15 min. vypne, pak se po nějaké době zase zapne, po 15 min. opět vypne. Hodiny hlavním rozvaděči přitom signalizují, že je zapnutý nízký tarif, ale není to pravda, je v tuto dobu i vypnutý.

Takže problém je v hodinách na spínání nízkého tarifu.

Uvidíme, co na to distributorelektřiny...

Petr Moravec

No tak to vidíte, byl jsem rychlý a špatně. Měl jsem pořádně číst, ale přišlo mi to jako jasná věc.
Znovu se ukazuje že šetřením na místě je to teprve na 100%. Pozvěte schopného elektrikáře.

pech alois

ve stykači jsou nečistoty -prach,koroze způsobená vlhkostí
-jádro cívky nedosedá -proto drnčí

je to 100% odpovědˇ a rada(kdyby byl vadný tak ani nedrnčí)