• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 06:37

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak zapojit časový spínač CS3-1B?

Started by Romanek, 09.01.2009, 11:13

previous topic - next topic

Romanek

09.01.2009, 11:13 Last Edit: 15.02.2009, 17:04 by Miroslav Minařík
Jak zapojit časový spínač CS3-1B?

Vše jsem dle přiloženého schématu

http://www.unishop.cz/ishop/galerie/pdf/cs3-1b.pdf?PHPSESSID=7bb14540b8f2c1b5aac13b82f634ac37

zapojil, ale ventilátor nefunguje jak má. Na přímo bez spínače však funguje perfektne. Spínač jsem zapojoval přímo v krabičce rozvodu. I po vypnutí spínače se mi na ventilátoru objevuje "nějake"napětí . V domě je rozvod TNC. Lze ho vůbec použít v rozvodu TNC?

Jirka Š. Svejkovský

Pokud máte doma TNC, místo modrého N tam zapojte zelenožlutý PEN. Fungovat by to mělo stejně.

Projděte si ještě jednou vaše zapojení (co to znamená "bez spínače"? Jak jste to zkoušel?). Určitě jste někde pozapomněl nebo prohodil vodič.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Romanek

na přímo jsem myslel, že jsem do ventilátoru přímo zapojil L a N. - - regulace pomoci potenciometru na ventilátoru plne funkčni

v připadě zapojení přes časový spínač ---- pomocí potenciometru na ventilátoru jsem schopen ho pouze vypnout a nebo běží na plné otáčky... 

tato věc je mi zahadou ... z tohoto jsem usoudil že bude zapojení časového spínače asi chybné...

několikrát jsem zapojení kontroloval a je opravdu dle schematu..

Jirka Š. Svejkovský

váš typ má zapnout ventilátor po vypnutí světla. Do časáku musí jít tyto dráty:
1) výstup: fáze do ventilátoru
2) vstup: přímá fáze před spínačem
3) vstup: fáze za spínačem (od světla)
4) PEN

Pokud je vše jak má, je chyba jinde. Naměříte mezi svorkami 2 (rozsvíceno) a 3 proti 4 nějaké napětí?

Jirka Š. Svejkovský

Opravuju funkci: 1. čas zpoždění při rozsvícení (1s - 5min), 2. čas zpoždění při zhasnutí (1s - 1,5h).

Mimochodem, jak máte nastaveno zpoždění při rozsvícení? Jestli tam máte 5 minut, může se zdát, že to nefunguje.

Romanek

jdu to znovu zapojit a prinesu nove informace zatim dekuji

Romanek

misto vetráku jsem zapojil žárovku---- spínač funguje perfektně dle nastaveného času
poté jsem zapojil větrák----vše funguje dle nastaveného času
problém je však že nejdou regulovat otáčky větráku. potenciometrem nastavim bud plné otáčky nebo ho uplně vypnu.... (větrák jsem právě zapojoval i na přímo jak jsem psal a otáčky šly nastavovat..)

na větráku jsou pouze svorky L a N . Možná zkusit prohodit?

Romanek

ještě jedna zajímavost.
i přesto, že je vše vypnuté mi přes časový spínač leze zhruba 8V do ventilátoru 

Jirka Š. Svejkovský

Těch 8V může být indukce, pokud to měříte digitálním multimetrem.
Proč to vyřadilo regulaci otáček fakt nevím. Kdybyste napsal typ ventilátoru nebo toho regulátoru, možná by to pomohlo.

Romanek

jde o ventilátor  elicent SR 110

Jaroslav Klinský

Tak jsem ten typ ventilátoru nenašel a tím ani zapojení. Podle mne budete mít zapojení špatně. Nevím, zda jste elektrikář, ale možná asi ne. Proto by bylo lepší se s někým domluvit, kdo tomu rozumí více než Vy. Pokud to má samostatnou regulaci - myslím ventilátor, musí být přívod z čas. spínače na tu regulaci a potom teprve k ventilátoru. Ale to je jen úvaha. Potom by to mělo podle mne fungovat.
revize E2/B, montáže
www.klinsky-elektro.cz
www.jardak.cz - moje fotky, ale ne s tematikou elektro

Jirka Š. Svejkovský

SR100 jsem taky nenašel. Na jejich webu jsou jiné typy + typ regulátoru.
Zkuste nakreslit, jak máte zapojený časák, regulátor a ventilátor. V tom bude asi problém.

Otakar Dosbaba

Romanek: Co je myšleno slovy: "regulovat otáčky"? Pokud jde o počet otáček za minutu, tak to je asi něco špatně, jelikož časový spínač plní zcela jinou funkci. Pokud jste to jen špatně vyjádřil a máte na mysli regulaci časového intervalu, pak koukněte na ventilátor a jeho příkon. Jestliže má méně než v návodu spínače uvedených 20W (nebo je to na hranici), pak nemusí elektronika časáku fungovat správně. Zkuste na zkoušku k větráku paralelně připojit čtyřicítku žárovku.

Otakar Dosbaba

09.01.2009, 21:59 #13 Last Edit: 09.01.2009, 22:29 by Otakar Dosbaba
 :-\  Jo, beru zpět, regulátor je na větráku... nějak jsem to mezi řádky ztratil. Dejte vědět po prohození L a N - tedy zde by opravdu správné dodržení nulového potenciálu na příslušné svorce mohlo hrát důležitou roli. Pak mě ještě napadá zkouška s vřazením odrušovacího prvku mezi časák a větrák. Jeví se mi však velmi nepravděpodobně, že by nepatrná složka vyšších harmonických z časáku takto mohla negativně ovlivňovat regulátor. Když vyloučím chybné zapojení, tak mne zatím nic dalšího nenapadá.