• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jaký byste mi doporučili přívodní kabel pro bytovou rozvodnici?

Started by Jan Jaroš, 09.01.2009, 19:22

previous topic - next topic

Sebastián Jedlička

Quote from: Milan Illek on 14.02.2009, 16:01
Pro: Sebastián Jedlička
V určitých případech může být před elektroměrem průřez PEN i 6 mm2.
Viz ČSN 33 2000-5-54 ed. 2,  čl. NA.19.2.
Děkuji, jdu studovat.

Miroš Jan

ČSN 33 2000-5-54, ed.2., NA.19.2
V neměřených částech pevných instalací připojených na sítě TN je přípustné použít vodič PEN za předpokladu, že:
a) průřezy všech vodičů odboček k elektroměru a od elektroměru jsou shodné a nejsou menší než 6mm2 CU nebo 10mm2 Al  tolik norma

Já osobně zastávám názor, a taky to při revizích vyžaduje, do bytové rozvodnice, minimálně CYKY 5 x 6mm2. Pokud je tam pouze  CYKY 4x6mm2 , nereviduji a odcházím.  (zle)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Pavel Plhal

Jednoznačně 5x10mm2. Jednak dodržíte požadavek na PEN, a máte rezervu do budoucna. Tady šetřit není na místě. TAké záleží na tom kolik bude délka.
Už jsem to tu někde pasal ale zopakuji:
Mám zahradu a od el.měru do boudy mám 35m, a mám tam 5x10.
A vůbec nelituji klidně by tam stačila 4mm2 na tu spoutřebu. Ale zkuste třeba svářet, k tomu prát a vařit kafe na jedné fázi, ještě přímotop na podzim,
a poznáte to u svářečky jak se bude lepit nepochopitelně....

Petr Doležal

Quote from: Miroš Jan on 14.02.2009, 22:20
......průřezy všech vodičů odboček k elektroměru  a od elektroměru jsou shodné a nejsou menší než 6mm2 CU nebo 10mm2 Al .....

Myslím, že zde je "zakopaný pes" věčných sporů, viz obdobné diskuse.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Pavel Plhal

Quote from: Petr Doležal on 15.02.2009, 12:02
Myslím, že zde je "zakopaný pes" věčných sporů, viz obdobné diskuse.

Když jsem vařil plot, tak se to leplilo jak hrom. Protože prodlužka tam byla, odpor cca 2 Ohmy.
Slončilo to tím, že jsem rozebral prodlužku na 3x400, zdvojil vodiče, namontoval koncovky 230V a bylo po problému.
Konečné řešení?
Na elektroměrném sloupku samostatný vývod 2x230 + 3x400, výměna vodičů k el.měrr [byla tam 2,5mm2 , nyní 6mm2, odchod 10mm2 (si taky pán co zapojoval el.měr popletl příchod a odchod podle průřezu a točili jsme kWh opačně) ] nová revize a plomby za 1000,-českých
A je klid.
Není mi jasno, na čem chtějí lidi ušetřit. Zapomínají přemýšlet dopředu.