• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Může poškodit přijímač HDO ovládání cívky z jiné fáze, než L1?

Started by J_Bartak, 25.01.2009, 10:03

previous topic - next topic

J_Bartak

Měl bych dotaz. Máme stykač boileru ovládaný HDO. Elektrikář omylem zapojil obvod cívky stykače boileru místo na fázi L1 na fázi L2. Po chvíli si toho všiml (cca po 1 hod) a zapojil ho správně (tedy na jedné straně modrý vodič N od přijimače HDO a na druhé straně hnědý vodič fáze L1).

Přikládám obrázek schéma zapojení, kde je červeně označeno co bylo zapojeno špatně.

Můj dotaz zní, zda se tímto chybným zapojením mohl poškodit přijímač HDO ? Ptal jsem se na to elektrikáře, ale ten říkal, že je to vyloučené, ale nevím zda to mám brát za bernou minci.

Boiler sice topí v době kdy elektroměr ukazuje nízký tarif, ale máme pocit, že nízký tarif teď "běží" mnohem častěji než předepsaných 8 hod.

Předem díky za vaše názory.

Miroš Jan

TO : J Bartak

Moje odpověď je : ano mohlo se poškodit relé HDO. (plc)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Lubomír Jindra

Ne, nemohlo dojít k poškození HDO.  :)

Často opakovaná chyba bývá, že jedno HDO ovládá více stykačů, které jsou napájené z různých fází. V tom případě dojde časem k poškození stykačů, ne však HDO.

Pokud se vám zdá že, HDO nepracuje tak jak má, můžete to nahlásit distributorovi (nebo také nemusíte  ;) )
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Hynek Bureš

Odpověď: Nikoliv. Při ovládání pouze jednoho relé v PR nezáleží na tom, z jaké fáze je napájeno.

To Jindra - byl jste rychlejší, je to přesně tak. Při zapojení dvou stykačů z různých fází se tyto možná ani nepoškodí, ale zůstanou stále sepnuty (dvě cívky v sérii napájené sdruženým napětím)
Jednoduchá zadání mívají často komplikovaná řešení. Jednoduchá se zdají být jen proto, že komplikace si žádný zadavatel nechce připustit. Řečeno česky: vyřeš to jednoduše norma nenorma, hlavně ať je to skoro zadarmo.

Zdeněk Vaněk

Taky si myslím, že ne. POdle zapojení se druhá strana stykače připojuje na sběrnici N, takže nedochází k připojení na sdružené napětí.

Jirka Š. Svejkovský

Také bych poprosil kolegu Miroše, aby rozvedl svoje tvrzení. Ať na to koukám, jak koukám, nenapadá mě důvod, proč by to mělo u jednoho stykače vadit. A navíc, proč by měl odejít přijímač HDO, kde je v tomto obvodu pouze kontakt.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Kamil Novák

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Fuk Tomáš

Quote from: J_Bartak on 25.01.2009, 10:03
Boiler sice topí v době kdy elektroměr ukazuje nízký tarif, ale máme pocit, že nízký tarif teď "běží" mnohem častěji než předepsaných 8 hod.

Distributor může u tarifu AKU8 (D25d, D26d) rozdělit pásmo 8h nt až na tři úseky, a v součtu to nesmí dělat méně než 8h, ale může to dělat i více. Podrobnosti o aktuálním časovém plánu získáte u svého distributora (např. u PRE je to tady:
http://www.predistribuce.cz/distribuce/sluzby-a-ceny/sluzby/hdo/vysilani-hdo-na-uzemi-prahy-a-roztok.html?list=11&cas=1232878462 )
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Milan Illek

1. Podle Vašeho schéma nezáleží na kterou fázi se připojí jistič TUV.
2. Problém by mohl nastat u více stykačů spínaných přes N.
3. Dle kódu na vašem HDO (např. A1B8P1) si dle distributora na internetu zjistěte doby spínání a proveďte si kontrolu.

Miroš Jan

Pánové omlouvám se.  (doh)
To je tak když moc rychle píšu.
Takže znova. Připojením cívky stykače na L2, nemohlo dojít k poškození HDO.
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

J_Bartak

Děkuji za rychlé odpovědi. Podle všech to tedy nakonec vypadá, že HDO přijímač poškozen nemohl být.

Kontroloval jsem kód, který máme k sazbě D25d přidělen (A1B4DP5) a díval jsem se na časy spínaní. Výsledek je tento Po-Pá: 0:30-6:15, 14:35-16:55; So-Ne: 0:55-6:10, 12:50-15:50 (to jsou časy pro ČEZ střed.kraj). Takže teď ve 12:05 by neměl boiler topit, ale topí  ;) Na elektroměru rovněž svítí nízký tarif.

Mohl byste někdo u sebe ověřit, že ČEZ teď aktivuje nt i mimo stanovené časy (což samozřejmě může). Pokud tomu tak je, tak možná dochází k nadvýrobě elektřiny a ČEZ ji potřebuje "někde spotřebovat"...

Zdenek Hejčl

Ano je to tak, ČEZ aktivuje nt podle potřeby i mimo stanovená pásma.
Má přebytek a tak reguluje spotřebu.  ;)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

František Šohajda

TO:J_Bartak
HDO ovládáte vodič N -a k němu můžete dát ca cívku L1,L2 nebo L3!!To je jedno!
Poute pokud by byly kontakty u HDO moc blízko ud sebe tak by mohlo dojít při přepínání k natažení oblouku, ale to je jen teorie....../viz třeba po staru přepínání dvou spínačů č.6-úspora
jednoho drátu,u otočných č.6 to šlo roky a u č.6 páčkového to někdy se připeklo/....
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: František Šohajda on 25.01.2009, 14:05
HDO ovládáte vodič N -a k němu můžete dát ca cívku L1,L2 nebo L3!!

Důležité je to slovíčko nebo! Všechny stykače musí být ovládány stejnou fází. Pokud by byly ovládány různými fázemi, při odepnutí vodiče N byste na cívkách dostal napětí až 200V a to by způsobilo sepnutí těchto stykačů a neoprávněný odběr. Zkuste si to nakreslit.

František Šohajda

TO:Jirka Š. Svejkovský
TO by byla porucha a ne provozní "normální" stav......Jsem si toho vědom!!
Tady se nemluví o poruše vodiče N .....Pokud je vše jak má být tak by se nemělo nic stát....
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jirka Š. Svejkovský

Vypínání vodiče N je u HDO normální provozní stav. Ne porucha.

František Šohajda

Asi jsem se špatně vyjádřil.....přerušení N na můstku.....
Pokud má relé kontakty dost daleko od sebe tak by se nic němělo stát...jak píše tazatel....

Milan Illek

Je to tak, jak uvádí Jirka Š. Svejkovský. Mám to vyzkoušeno. Pokud mám 2 stykače spínané přes N musím je mít na stejné fázi. Jinak při  rozepnutí N mám na 2 cívkách v sérii 400 V.
Může se to lehce stát např. při dvou rozvodnicích v domě. Problém by nenastal, pokud by u každého stykače byl na straně N samostatný kontakt.