• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Musí být nepoužité žíly vícežilových kabelů v rozvaděčích v pevně uchycených svorkách?

Started by václav fábera, 07.04.2006, 11:47

previous topic - next topic

Hynek Bureš

S posledním příspěvkem p. Slabého se ztotožňuji - obchodním vztahem ser nesmíme nechat ponižovat a buzerovat ...to platí např. i telefonáty o víkendu kvůli záležitostem, které počkají do pondělí jen proto, že zákazníka něco osvítilo a chce nám sdělit nějaký upřesňující požadavek :). Podnikatel by měl mít svůj styl i svojí hrdost a nějaká "minima" za která neustoupí a raději zakázku nevezme
Jednoduchá zadání mívají často komplikovaná řešení. Jednoduchá se zdají být jen proto, že komplikace si žádný zadavatel nechce připustit. Řečeno česky: vyřeš to jednoduše norma nenorma, hlavně ať je to skoro zadarmo.

Pavel Horský

Souhlas s tím, že ze sebe nesmí člověk nechat dělat blbce. Když se montér se zákazníkem domluví v rámci platných ČSN a náročný investor zaplatí bohatě všechny jeho požadavky, tak proč bych mu nevyhověl.
Určitě bych mu sundal kryt rozvaděče ať se jukne na tu nádheru. V 99% tomu stejně nerozumí, ale bude spokojenej.
Spokojenej zákazník + doporučení dál = další zákazník............atd.
A telefonáty o víkendech? Na to mám svůj názor, vcelku mi to nevadí. Většinou volá někdo kvůli tomu, že nemá byt nebo jeho část pod napětim a to jdu prostě pomoci.
Stalo se mi, že přišel borec 24.12, že chce opravit svíčky na stromek, který zakoupil u vietnamců. To sem byl fakt vzteklej a poslal jsem ho do pr......

To Slabý: tím co jste napsal tedy vlastně říkáte, že jste dřív zákazníkovi přistoupil na cokoli. Co se stalo, že jste najednou jiný?

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Stanislav Pavézka

Sleduji se zájmem tuto diskusi a nestačím se divit,větší volovinu jako vystřÍhat rezervní dráty jsem za 37 roků neslyšel,je to na vyšetření na příslušných místech.Po dlouhá léta se v rozvaděčích,ve kterých bylo i na 2 stovky svorek ,rezervy z vícežilových kabelů se omotaly izolačkou a schovaly za svorkovnici. Pokud se však vyskytne RT šťoural,potom bych doporučil rezervy vždy připojit v rozvaděči na PE,PEN.

Petr Moravec

To Pavézka
Tedy to připojení rezerv na PE, PEN ?? To by se mi vůbec nelíbilo.
Hnědé, černé vodiče, zapojené na sběrnici PE nebo PEN by mi vadilo i když to budou rezervy.
Označení, zaizolování a uložení resp. uvázání do volného prostoru, to je způsob který ničemu neodporuje.

Jiří Sedlmajer

To: Pavézka
S tím vyšetřením ještě chvilku počkám :))
Představte si plastový rozvaděč, nacpaný vývody!!
Tam ani nevidíte, jestli je některý volný. Tam ,kde to místo je, tak samozřejmně nevyštipuji. No,jak jsem to blbě napsal, tak jsem sklidil. Dík.

Jaroslav Hasala

Mám prakticky ověřeno, že při trochu systematickém skládání se vejde do rozvodnice opravdu hodně vodičů...

Pokud by to ovšem přesahovalo únosnou mez, je z mnoha důvodů lepší vyměnit rozvodnici za jinou, větší.

Otakar Dosbaba

Částečně lze i vycházet z toho, že čím větší počet volných zbývajících vodičů, tím také bývá rozsáhlejší systém instalace, v kterém bývají navrženy a instalovány větší rozvaděče.

Otakar Dosbaba

Částečně lze i vycházet z toho, ...

Od té doby, co Telecom zvýšil rychlosti ADSL, mi připojení k síti v některých dnech často padá. O víkendech všichni okolo stahují asi filmy apod., v pondělí dopoledne firmy vyřizují a meilují...
Odeslal jsem příspěvek, v tu chvíli to padlo, takže se to objevilo dvakrát.

Michal Slabý

TO Horský:
Nic takového v mém příspěvku není, jestli jste to tak pochopil omlouvám se za nejednoznačnost.

Revize E1B

Pavel Horský

TO Slabý: " Náš zákazník, náš pán je vztah, který DNES UŽ TAK NEPLATÍ" Jsem teda asi blbej, ale já tu čtu, že to vlastně dříve platilo !! A co z toho vyplývá? Že jste tedy ze sebe dříve dělal "blbce" a dnes již to nemáte zapotřebí, neboť jste "povýšil" na OSVČ. Omlouvat se nemusíte, já to beru jako jednoznačnou odpověď, protože z toho, co jste napsal, já opravdu nic jiného nevyčtu. Ale o tom vlastně diskuse nebyla. Na to podstatné tu bylo již odpovězeno, tak co řešit dál?
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Stanislav Pavézka

TO:Moravec ,

myslím tím,že použiji větší svorku,do té spojím rezervy a jednim zž vodičem napojím na sběrnu.Vodiče samozřejmě úhledně stočím ,schovám za svorkovnici nebo v ranžírovacím kanále.Je pravdou,že s tímto případem,kdy to někdo požadoval jsem se setkal v roce 1983 na ND Praha u EZ P. Řešení se svorkami, které propojím je také možné,pokud to ovšem někdo zaplatí. Jinak  to co uvádím,je bezbolestný způsob,jak vyhovět  ustanovení 33 3210 .kap.3.

TO:Sedlmajer,

Po léta jse uváděl do provozu různá strojní zařízení ,výtahy a pod.,kde se v rozvaděčích scházely i desítky vícežilových kabelů.Nevím,jaké kdo má zkušenosti s výkresovou dokumentací obdobných zařízení,mohu však říci,že než jsem zařízení rozchodil,tak jsem mnohdy na místě musel rozvaděč demontovat,nově osadit přístroje, vydrátovat,mnohdy použít všechny rezervy než se zařízení rozběhlo.Rezervy ,se také používaly na dorozumívání,prozvánění apod.Kdybych vždy vodiče vystříhal,to už bych tady asi nebyl .

Proto se volným vodičům také říká rezerva,ve vašem případě by se takovým vodičům říkalo asi vystřihva.

Jiří Sedlmajer

To: Pavézka
Ano, vtomto případě, který uvádíte, není žil nikdy dost.. Jestli mne tady budete ještě dál vláčet asi začnu rezervním vodičům říkat "pavézky" :))

Stanislav Pavézka

TO Sedlmajer:
Že by se ten název ujal a byl dokonce frekventovaný se nebojím, protože ve vaších rozvaděčích žádné takové nejsou. Jak jste nám sdělil,ihned je odstřihnete.Předpokládám tak,že nejsou vidět.

Jiří Sedlmajer

To: Pavezka
To víte, mám málo praxe. Ale větší blbost, než je ukončovat na PE a PEN jsem za 34 let praxe vážně neviděl. Ale na vyšetření nemusíte.  :))

štěpán škriečka

Pánové,

ukončovat nezapojené vodiče na ochranné svorkovnici je u rodinného domu je asi zbytečné, ale nedávno jsem řešil nezapojené vodiče z kabelu uloženém v zemi o délce cca 800m a část je vedena souběžně s venkovním vedením vn. A pokud se nezapojené vidiče na obou koncích nespojily a na jedné straně neuzemnily, tak dvoustupňové přepěťovky na obou stranách nestihaly. Taky se mi nelíbí spojení černých a zelenožlutých vodičů, ale pokud to bude jako pracovní uzemnění a s popsáním, tak to lze. Máte někdo podobnou zkušenost?

Zdenek Hejčl

U měřících kabelů volné žíly na jednom konci stříhám na druhém spojuji se zemí, protože při poruše na měřícím kabelu raději měním celý kabel, neboť mám pak jistotu, že se nebudu vracet po 14 dnech zpět kvůli stejné závadě /další žíla přetržená/. Natržený kabel se zeslabeným průřezem dělá divy.
U ostatních  kabelů konce zaizoluji a schovám mimo tak, aby neprekážely.

Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Stanislav Pavézka

To Sedlmajer,
ono nejde jen o délku praxe,ale i o její kvalitu.
To, že jste volné vodiče připojené na PE nikdy neviděl,mě neudivuje já vystřihané také vesměs nevidím.