• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Musí být nepoužité žíly vícežilových kabelů v rozvaděčích v pevně uchycených svorkách?

Started by václav fábera, 07.04.2006, 11:47

previous topic - next topic

václav fábera

Někteří investoři požadují při přejímce stavby ukončení nevyužitých žil kabelů v rozváděčích v pevných svorkách(ne čokoládkách).Je tento požadavek oprávněný?Běžná praxe je tyto vodiče smotat nebo vyvázat do svazku.

Georgis Fasulis

To je nutné pouze u zařízení s označením EEx-e (zajištěné provedení) použitých v prostředí s nebezpečím výbuchu.
Investor ale snad může požadovat klidně nadstandard - jsou to jeho peníze a jeho zařízení. Je to otázka smlouvy.

G.F

štěpán škriečka

Souhlasím s panem Fasulisem.

Jen u revizí požaduji aby konce byly zaizolované, i když jsou nepřipojené je třeba na ně nahlížet jako na živé části.

Michal Slabý

Pakliže tam máte volné pevné svorky, tam bude nejjednodušší tam ty volné vodiče zapojit,(nezapomenout popsat). Pakliže ne, tak je to otázka i přehlednosti a vyzitka montéra.
Co se týká bezpečnosti zabránit náhodnému dotyku s živými i neživými čáatmi, protože se při revizi, nebo kontrole těžko bude zjišťovat, jak je na tom druhý konec kabelu. Častý problém pro kabel od HDO tažený 3Cx1,5mmm, kde je zapojen jen modrý vodič a ostatní jsou záložní.

Revize E1B

Petr Doležal

Nic ve zlém, nejen práce, ale i pravopis je "vyzitkou", podobně jako "umívárna" v jiném příspěvku.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Jiří Fuksa

Vážení pánové,
zastánci volně pohozených, řádně neukončených a neupevněných vodičů v rozvaděčích. Jak se srovnáváte s požadavky na dodržení předepsané vzdálenosti živých částí navzájem a proti kostře, nebo jak zkoušíte tu izolačku, kterou izolujete ty vodiče na elektrickou pevnost, aby jste dodrželi ustanovení ČSN 333210 kapitola 3 v celém rozsahu?

P.S.  Zdravým v diskuzi techniků i vyznavače krásné literatury pana Doležala.

Jiří Sedlmajer

Kromě výbuchu, to norma nevyžaduje. A vám investoří při přejímce lezou pod masky a kontrolují to i když to je po revizi? Pokud to neměli sjednáno předem, tak na to nemají nárok, když to jinak je podle norem. Ale rád se poučím.

Jiří Sedlmajer

To: Fuksa
Jedná se snad o vodiče nezapojené (navíc),které lze i vyštípnout. Byli jsme zvyklí je stočit až k vnějšímu plášti kabelu, kdyby náhodou ...Bylo to úplně vzadu, takže žádná nepřehlednost. V dnešních nabitých svazcích v plastových rozvodnicích to raděj vyštípnu,protože těžko mohu jít po drátě a zjišťovat co odkud kam jde.Tam by asi byli svorky dobrý, ale kam je kolikrát dát?

Jiří Sedlmajer

A pro zajímavost:
Firma 3M prodává izolačku, zkoušenou na 4kV, používá se na ukončení topných fólií do podlah. Kdyby to někdo potřeboval a neznal to.

Milan Karvánek

TO: Sedlmajer > souhlas, také jsem zvyklý vodiče stočit do ruličky a ani dneska je NEVYŠTÍPÁVÁM. "Našlapaný plasťák" je opět vizitka montéra a většinou svědčí jen o nedodržení projektu, byl-li jaký a neprofesionalitě montážníků. Myslím, že již nastal čas aby se RT při výchozích revizích konečně přestali spolupodílet na podvodech při uvádění neoprávněně poskládaných rozvaděčů do provozu.  

Petr Doležal

To Fuksa: 7.04.2006 22:11:    

Motto "P.S. Zdravým v diskuzi techniků i vyznavače krásné literatury pana Doležala." 
 Nevím, zda "zdravým" je bonmot, ale já to myslel s dodavateli dobře. Jde mi o posuzování nabídek.
Jestliže některý dodavatel bude o 5% lacinější jak druzí, ale bude hovořit o umívárnách a pod. a na konci nabídky mi napíše, že mě zdravý, tak má smůlu.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Jiří Sedlmajer

To: Milan Karvánek

Naprostý souhlas. Bohužel, při pravidelce to mohu už jen uvest do závady (narvaný plasťák) a když to má štítek ..  ale to asi znáte.

Milan Karvánek

TO: Sedlmajer > Když to má štítek, to přímo jásám, ale moc jich nebývá .

Jan Alin

To Jiří Sedlmajer
To jste myslel opravdu vážně že vám investor při přejímce nesmí kouknout pod masku pokud to nemá ve smlouvě?
Zkuste si představit že jste investor a firma vám při předávání elektroinstalace za milión řekne že nemáte právo si zkontrolovat co vám předává, co asi uděláte?

Jiří Sedlmajer

To: Alin
Ale neee! To jste špatně pochopil. "Básník" tím chtěl říci,že pokud to není ve smlouvě, že je to jaksi již "s křížkem po funuse" jak se říká a že má smůlu. Rozumíme si?

Jaroslav Hasala

Jen malá poznámka :

Volné, nezapojené vodiče nikdy z kabelů nevytříhávám NIKDY a ani nejsem nijak nadšený, když to někde vidím. Jednou jsem si málem ukroutil hlavu (jak jsem s ní nechápěvě vrtěl), když jsem viděl novou instalaci, zhotovenou svépomocně, kde zručný kutil vycvakal všechny "přebytečné" modré vodiče v zásuvkách a zapojil je dvouvodičově.

Rozvaděče i plastové rozvodnice by měly být navrhovány s dostatečnou prostorovou rezervou, pokud se nepoužité vodiče přiměřeně zkrátí, zaizolují a poskládají, tak zase tak moc místa nezaberou.  

Člověk nikdy neví, vycvakávání vodičů je na můj vkus příliš definitivní.

Pavel Horský

To Sedlmajer: já to asi opravdu nechápu. Mám tomu rozumět tak, že když si investor po revizi vzpomene, že by chtěl vidět střeva rozvaděče za vaší přítomnosti, že mu řeknete " jo milý pane, to už vám neukážu, to ste si měl vzpomenout dřív".
Asi jste to myslel opravdu jinak, ale marně se snažím pochopit, jak?
V každém případě stále platí a platit by nemělo přestat: Náš zákazník, náš pán.
Je to přesně tak, jak píše kolega Hasala: o malinko větší rozvaděč, volné vodiče přiměřeně zkrátit, svázat fazetou a pěkně naformovat do volného prostoru. Nezapomenout na jejich popsání. Pak je vše v naprostém pořádku a můžeme spát spánkem spokojených řemeslníků z dobře odvedené práce.

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Michal Slabý

TO Horský:
Náš zákazník, náš pán je vztah, který dnes už tak neplatí.
Dnes by to mělo být postaveno na roveň obchodních partnerů.
Buďto se dohodnem, nebo ne. Pakliže má zákazník nepřiměřené požadavky ( na cokoli), nemusíme na ně přistoupit. Pakliže ano je to chyba.

Revize E1B