• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Musí mít koupelna svůj vlastní světelný a zásuvkový okruh?

Started by Pavel Čermák, 02.02.2009, 14:36

previous topic - next topic

Pavel Čermák

Dříve, když byl proudový chránič předepsán jen pro venkovní prostory a koupelnu bylo jasné, že ano. Ale dnes se jeho použití vztahuje na všechny zásuvky. Nebo je ještě jiný důvod ?

112

Petr Krištof

Ano ,světelný obvod v koupelně musí mít také proudový chránič.

Peter Krakl

Jirka Š. Svejkovský

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

ALCR

Quote from: Pavel Čermák on 02.02.2009, 14:36
Dříve, když byl proudový chránič předepsán jen pro venkovní prostory a koupelnu bylo jasné, že ano. Ale dnes se jeho použití vztahuje na všechny zásuvky. Nebo je ještě jiný důvod ?

Koupelna vlastní okruh pro zásuvku ani světlo mít nemusí, podstatné je aby byly všechny okruhy v koupelně přes chránič, nebo byly na malé bezpečné napětí.
(myšleno zásuvku pro běžné spotřebiče jako fén, holící strojek a pod., taková zásuvka může být klidně na okruhu s více zásuvkami, ale případná zásuvka pro pračku musí být samozřejmě na samostatný okruh)

detaily najdete v
ČSN 33 2000-7-701 ed. 2 (2007) - Prostory s vanou nebo sprchou
a
TNI 33 2000-7-701 (2008) - Komentář k ČSN 33 2000-7-701 ed. 2

Elektromechanik el. zařízení §6+8
Revizní technik el. zařízení a bleskosvodů E2/A
--------------------------------------------------
Navštivte klub České výrobky, dě*kuji za upřednostňování českých firem pří výběru a nákupu, podporujete tím české zaměstnance a českou ekonomiku a ve výsledku i sami sebe.

Miroš Jan

TO : ALCR

Všechny obvody v koupelně nemusí být nutně přes proudový chránič. (no)
Například el. boiler nemusí.
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

ALCR

Quote from: Miroš Jan on 02.02.2009, 17:46
TO : ALCR
Všechny obvody v koupelně nemusí být nutně přes proudový chránič. (no)
Například el. boiler nemusí.

Já vím ;) jen jsem taktně pomlčel, nechtěl jsem to tu zbytečně rozvádět a navíc jsem napsal
detaily najdete v
ČSN 33 2000-7-701 ed. 2 (2007) - Prostory s vanou nebo sprchou
a
TNI 33 2000-7-701 (2008) - Komentář k ČSN 33 2000-7-701 ed. 2

Osobně vyjímku z normy pro pevně upevněný a zapojený ohřívač vody nevyužívám, přeci jenom ohřívač vody nad vanou či ve sprše ve mně nikdy nevyvolával pocit bezpečí  ::) a např. naši kolegové ze Slovenska a další země o tuto vyjímku nepožádali.
Navštivte klub České výrobky, dě*kuji za upřednostňování českých firem pří výběru a nákupu, podporujete tím české zaměstnance a českou ekonomiku a ve výsledku i sami sebe.

Pavel Čermák

Použití chrániče je mi jasné(někteří otázku pochopili jinak).Zajímalo mě,jestli se samostatný světelný a zásuvkový okruh pro koupelny(ve většině případů),dělal jen z důvodu použití chrániče (dříve jen pro tyto prostory),nebo ještě z jiného důvodu.Myslel jsem si,že to jiný důvod nemělo,jen jsem si nebyl jistý.Díky za odpovědi.

Jana Liďáková

podle normy musí být světelné a zásuvkové okruhy odděleny ;)

elektrikar jenda

Quote from: Jana Liďáková on 02.02.2009, 21:19
podle normy musí být světelné a zásuvkové okruhy odděleny ;)

Kdybych mohl, dal bych vám paní Liďáková bodík, ale nemůžu  :'(

Zdejší galerka odborníku by si měla lépe nastudovat ČSN 33 2130. ::)

Jirka Š. Svejkovský

Ne, okruhy v koupelně nemusí být odděleny od ostatních obvodů, pokud jsou chráněny proudovým chráničem.
Pan elektrikář jenda by si měl nastudovat pravidla slušného chování. Když přijdete na návštěvu k sousedovi, taky se do něj takhle navážíte? Nehledě na to, že se zapomenete představit?

elektrikar jenda

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 02.02.2009, 21:33
Ne, okruhy v koupelně nemusí být odděleny od ostatních obvodů, pokud jsou chráněny proudovým chráničem.

S tímto také souhlasím pane Svejkovský. :)
Pochopil jsem ale otázku stejně jako paní Liďáková, zda musí být oddělený světelný a zásuvkový obvod v koupelně a jedině paní Liďáková odpověděla správně.
Odpověď je v ČSN 33 2130/Z2, čl. 4.7.6, tabulka 7. (norm)

Pavel Čermák

Ok.Měl jsem napsat světelný nebo zásuvkový obvod.Jedná se o dva obvody,tak proč bych je spojoval.Jinak díky,myslím,že už vím co mě zajímalo.

Jirka Š. Svejkovský

Omlouvám se, odpověděl jsem na výroky pánů Kryštofa a Krakla a nikoliv na původní dotaz.

ALCR

Quote from: Pavel Čermák on 02.02.2009, 22:00
Ok.Měl jsem napsat světelný nebo zásuvkový obvod.Jedná se o dva obvody,tak proč bych je spojoval.Jinak díky,myslím,že už vím co mě zajímalo.

Otázka byla alespoň pro mě jasná a srozumitelná, pan Čermák se ptal jestli například může být zásuvka v koupelně na stejném okruhu se zásuvkou na chodbě, nebo jestli může byt světelný okruh v koupelně společný např. s kuchyní. Takže ještě jednou ano může to tak být, podmínka je, že musí být tyto okruhy přes chránič.

Lubomír Jindra

Quote from: elektrikar jenda on 02.02.2009, 21:51
zda musí být oddělený světelný a zásuvkový obvod v koupelně a jedině paní Liďáková odpověděla správně.
Odpověď je v ČSN 33 2130/Z2, čl. 4.7.6, tabulka 7. (norm)

Není to předmětem otázky a ne že by na tom něco záleželo  ;) , ale jen by mě zajímalo, když jste na rozdíl od zdejší galerky odborníků tak nastudovaný, proč si tak zvláštním způsobem vykládáte údaje z Vámi jmenované tabulky, cituji:

Počet zásuvkových vývodů v koupelně: 2ks (poznámka)
Počet světelných vývodů v koupelně: 2ks

poznámka: V tomto případě je možná kombinace s nástěnným svítidlem nad umyvadlem.

Dovoluji si upozornit, že slovo "vývod" znamená něco jiného než "okruh"  :D

Nicméně právě v dnešní době se hojně můžete setkat se zrcadlem které je napojené ze světelného okruhu a svítí  :o a zároveň obsahuje jednu či dvě integrované zásuvky 230V napájené rovněž ze světelného okruhu  :o :o

o:-)  (beach)

Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Zdenek Hejčl

Nicméně právě v dnešní době se hojně můžete setkat se zrcadlem které je napojené ze světelného okruhu a svítí  Šok a zároveň obsahuje jednu či dvě integrované zásuvky 230V napájené rovněž ze světelného okruhu  Šok Šok
Tak to mě v životě nenapadlo, že bych začal  rejžovat a tím ušetřil či konkurenci vytřel zrak cenou?  ;)
Nebo se jen na něco zapomělo, či investor si vzpomněl?  o:-)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Pavel Horský

Quote from: Zdenek Hejčl on 03.02.2009, 00:13
Nicméně právě v dnešní době se hojně můžete setkat se zrcadlem které je napojené ze světelného okruhu a svítí  Šok a zároveň obsahuje jednu či dvě integrované zásuvky 230V napájené rovněž ze světelného okruhu  Šok Šok
Tak to mě v životě nenapadlo, že bych začal  rejžovat a tím ušetřil či konkurenci vytřel zrak cenou?  ;)
Nebo se jen na něco zapomělo, či investor si vzpomněl?  o:-)

Nechápu. Koupelnovou skříňku s tímto vybavením jste viděl poprvé? Je zcela běžné, že si investor vzpomene po nějakém čase, že si koupí uvedenou skříňku a pak si ji " od někoho" nechá namontovat na světelný vývod nad umyvadlem.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz