• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 23:28

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Kdy vyměnit a kdy ponechat RCD?

Started by Kamil Novák, 03.02.2009, 16:38

previous topic - next topic

Kamil Novák

03.02.2009, 16:38 Last Edit: 08.04.2009, 20:42 by Miroslav Minařík
Situace :
Zásuvkový okruh v ordinaci je napojen přes RCD s Idn 10mA.
Na tomto RCD byl opakovaně naměřen vybavovací proud 15-17 mA.

RT, který tam prováděl pravidelnou revizi dospěl k názoru, že to nevadí, neboť by zde mohl být instalován RCD s Idn do 30mA, takže je vlastně vše v pořádku.  (jednicka)

Já mám dojem, že bez ohledu na to, že je použito RCD citlivějšího, než je potřebné, je tento mimo své jmenovité parametry a tudíž je vadný.  (plc)
A jako takový má být vyměněn.
Samozřejmě třeba za typ 30mA.   ::)

Co vy na to, kolegové ?   ??
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Rozmahel Vladimír

Pokud vyhoví ostatní parametry, asi bych ho nechal do další revize. Je možné, že s takovými parametry už byl namontován.

Milan Karvánek

03.02.2009, 17:44 #2 Last Edit: 06.02.2009, 22:05 by Fuk Tomáš
Já bych ho navrhnul k výměně, protože měřené hodnoty nevyhovují katalogovým parametrům. Já si netroufám odhadnout, jak rychle bude pokračovat degradace tohoto kusu, možná do příští revize vydrží, možná se hodnoty valem zhorší.  :-\  Proč si to brát na zodpovědnost?

Lubomír Jindra

Nejsem revizní technik a neznám obecně užívané přístupy v takových situacích, nicméně obzvláště v oblasti zdravotnictví bych byl opatrnější a spíše bych navrhoval výměnu a to z principu této logické úvahy:
Obecně pokud je přístroj mimo své jmenovité hodnoty, dá se předpokládat že v budoucnu může docházet k dalšímu zhoršování, takovému přístroji ať jde o cokoli, již nelze plně důvěřovat.

Jako ne úplně přesný ale podobný příklad uvedu jednoduchou údržbu zářivkového osvětlení: Ve svítidle 2x36W jedna trubice nesvítí, druhá ano, ale jsou již patrné zčernalé konce a na první pohled je vidět snížený světelný výkon.
Někdo by vyměnil jen tu co nesvítí, protože výsledné osvětlení bude dostatečné, ale já myslím že lepší je vyměnit obě dvě, protože ve výsledku tím zákazník nejspíše ušetří finance za příští cesty a opravy + získá lepší osvětlení.
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Lubomír Jindra

Milan Karvánek byl rychlejší  :)
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

elektrikar jenda

No tak to je zajímavý dotaz. ::)

Výhodou chráničů proti jističům je, že se dají změřit vypínací vlastnosti. Například jistič, který nemá čitelnou jmenovitou hodnotu, je nutné vyměnit za nový, naproti tomu chránič, který nemá čitelné údaje, je možné ověřit a pak se rozhodnout, zda vyhovuje nebo nevyhovuje pro daný prostor.

Souhlasím s panem Rozmahelem,  (poklona) že není neprodleně nutné chránič vyměnit a je možné ponechat chránič do další pravidelné revize, a například s doporučením, provádět častější kontroly (ověření měřením) tohoto chrániče.  8)

František Šohajda

V ordinaci bych ho vyměnil za 30mA....
Když 10mA vypíná při 17mA je vadný!!!..Jenoznačně!
I když to vyhovuje normě pro zdravotnictví ,ale FI je vedeno  jako "vadné"...
Když 10mA tak do 10 a ne 15-17......
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jiří Schwarz

Jendo,
to je krásná myšlenka, ale tak "domů".
Pokud někde v provozu naplánujeme častější kontroly a měření parametrů, bude to muset dělat někdo, kdo má potřebné vybavení a to je zpravidla revizní technik. A revizní technik stráví nějakou chvíli na tom, než se dostaví, zkouška už je maličkost, ale RT nemůže dělat za "pade na hodinu" a časem by ten "ušetřený peníz" za výměnu chrániče vyšel docela draho.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jaroslav Hasala

No já to vidím celkem jednoznačně, pokud jsou naměřené parametry mimo možnou toleranci, jde o vadný kus.
Je přeci celkem jasně dáno normami ČSN, že vypínací proud RCD může být 50 - 100% ze štítkové hodnoty.
Takže moje resumé : vadný chránič - vyměnit.

Nutno tedy také poznamenat, že na naměřenou hodnotu může mít vliv i více faktorů, pro jistotu bych provedl měření i při odpojených odvodních vodičích, aby se vyloučily vlivy připojené instalace.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Hynek Čermák

Já bych to viděl na výměnu.
Neodpovídá parametrům výrobce a dále ČSN 332000-6 tab.NA.1 zkouška 1. :(
A přeci jen zdravotnictví je zdravotnictví. :D

Kamil Novák

Quote from: elektrikar jenda on 03.02.2009, 18:22
....chránič, který nemá čitelné údaje, je možné ověřit a pak se rozhodnout, zda vyhovuje nebo nevyhovuje pro daný prostor.

Je to sice odbočka od tématu, ale tomuto tvrzení nějak nerozumím.   ??
Beru to čistě teoreticky, neboť jsem RCD se smazanými údaji ještě neviděl (doba papírových štítků už je naštěstí za námi  (dance) ), ale to co píšete je nesmysl.   (no)

Jak se můžete rozhodnout, zda naměřené hodnoty vyhovují nebo ne, když nebudete znát parametry RCD ?   :o
Vybavovací proud není přeci jediná veličina, kterou potřebujeme posuzovat.
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Miroš Jan

Koego Nováku, jednoznačně ten chránič vyměnit.
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace