• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 23:28

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak může něco shořet závadou na elektroinstalaci s jističí a chrániči v pořádku?

Started by Feryn22, 03.02.2009, 22:36

previous topic - next topic

Feryn22

Mel jsem prihodu, trvale ziji v UK, kamaradka, co dela v carehome
(neco jako Domov duchodcu) mi rikala,
ze klientka se udusila,
ze ji elektricke kreslo pomalu chytlo z ovladace napojeneho na kreslo pomoci kabelu(zadny wireless)....

Starsi dama se udusila, kreslo elektricke kompletne shorelo...
A to nejlepsi, pry zavada na elektroinstalaci, jako elektrikar i laik mi dojde, ze nebyla zavada na el.instalaci, ale na kresle, kreslo pry melo zapadly ovladac mezi gaucema, stale poust reagovala ON/OFF a posleze doslo ke vzplanuti...,
jestli vzplalo kreslo a pozdeji doslo ke zkratu, ktery vyhodil patricny jistic ...

Dostal jsem se do vzezepre a stale maji za to, ze elektrikari odvedli spatnou praci...
I kdyz znam az moc dobre remeslne kousky mistnich mistru...

PS:Prihoda konci:..zavada na elektroinstalaci... ;)

105,

Miroslav Minařík

Toto je zcela běžný alibismus.
Nevypátrá se jiná příčina, vše se svede na elektroinstalaci.
Pokud ovšem jsou jistící prvky v pořádku, měli by znalci navrhnout jiný důvod.
Pokud ne, tak by mohli odborné veřejnosti objasnit princip té, oné závady na instalaci.
Takových případů se u nás objevilo již hodně. Pokud jsem se dotazoval co to bylo konkrétně za příčinu, tak to nikdo, nikdy netušil.

Pokud někdo z přítomných má prosím jinou zkušenost, sdělte nám ji. Rád bych se mýlil, ale takto to vypadá, že si soudní znalci myslí, že podstrčením této instatní odpovědi dají pravdě za dost.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Patrik Augustin

tak to me vzdycky nadzvedne ze zidle kdyz nekde rikaji zavada na elektroinstalaci. Nechtel bych se dozit dne kdy by me nekdo obvinil z toho ze jsem neco spatne udelal a nedokazal mi to. Nemaji povinnost dokazat od ceho konkretne a proc pozar vzniknul? Meli by zjistit kde bylo ohnisko pozaru. Ve sve podstate je to asi zacarovany kruh. U domovnich instalaci se to da hodit na neprovadeni pravidelne udrzby a revizi hlavne u instalaci s vodici AL. Ale co ostatni instalace. Nevim asi je potreba mit hodne slusnou pojistku  :(
Elektroinstalace
Hromosvody
Revize
Výškové práce
http://www.montaze.org

Milan Karvánek

Já to také vidím spíš na závadu křesla - tedy spotřebiče, než pevné instalace. Pochopil jsem, že se jedná o elektricky polohovací křeslo. Zřejmě došlo k tomu, že mezi polštáři křesla zůstal šňůrový ovladač v sepnuté poloze, po dojetí motoru polohování nevypnul koncový spínač krajní polohy (pokud jím byl výrobek vůbec vybaven) a došlo k přehřátí motoru, který se stále točil. U vnitřního zapojení křesla zřejmě nefungovala ochrana proti přetížení u polohovacího motoru (nebo jím nebylo křeslo vůbec vybaveno).
Zde se nabízí dva závěry:
1. né všechny spotřebiče (výrobky) které jsou uváděny na trh jsou skutečně bezpečné, zvláště pak proto, že k vystavení značky CE ..... může dojít různým způsobem a nejen v ČR.
2. i dobře vyrobené spotřebiče je potřeba pravidelně revidovat, jestli jejich parametry stále odpovídají a výrobek je bezpečný. ČSN 331610 si rozhodně koleduje o přepracování, dle zkušeností z praxe bych kladl menší důraz na měření nicotných hodnot hypotetických unikajících proudů a více se zaměřil na celkovou funkčnost a bezpečnost zařízení jako celku.

Pavel Plhal

To mohlo být taky docela klidně křeslo jen vyhřívané, kde nevypnul termostat. Dáma musela spát jinak by cítila velké teplo. Jen moje hypotéza.