• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 13:38

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak zrealizovat hromosvod tak, aby na severni strane nerostl mech?

Started by Tomas Ponic, 02.05.2006, 10:35

previous topic - next topic

Tomas Ponic

<span style="FONT-WEIGHT: bold">Prosim o radu jak zrealizovat hromosvod. </span><br />Predevsim chci rici, ze me jde spis o &quot;funkci medi&quot; na krytine aby na severni strane nerostl mech (jiz to mam odzkouseno). Protoze stavim novy RD a jiz nechci jen natahnout medeny dratek pres hreben ale chci aby to melo jiz i funkci hromosvodu a to presto, ze v hned tesnem sousedstvi stoji 3 panelaky (32m) a na kazdem BTSka. A moje strecha je v zastavbe a nizsi nez okolni strechy (viz.foto) Jiz jsem na netu nasel, ze pro muj obvod RD 11.5 x 9.5 m potrebuji dva svody. Z jedne strany jsem zatloukl 2ks 2m T pozink tyci asi do 3m hloubky - spoje zaasfaltovane (cervene). Jedna podle meraku revizaka nestacila - chci je pouzit i pro zemeni elektriky a z druhe strany jsem pri zakopavani zemniho registru vlozil do vykopu asi cca 1.5m hluboko 15m zemniciho pasku (cervene). Pres cely hreben chci natahnout medeny hr.drat a udelat svody k tycim a pasku, po ceste to chci pridelat k medenym okapum a smerem dolu chci uzemnit i anteni stozar (zelene). Nejsem si jisty zda musi byt nejaky odstup jimacu od sousednich stitu ? Staci to tak nebo jsem na neco zapomel.&nbsp;

Tomas Ponic

Protoze nejdou vlozit dva obrazky tak jeste prikladam foto strechy.

Pavel Horský

Svody se dělají vždy kolmo přes střechu a ne rovně naproti sobě, jak to máte připravený vy, jinak by to vše mělo být v pořádku.

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Pavel Horský

Ještě se mi nezdá ta poloha zemnících tyčí. První tyč se doporučuje cca 2m od objektu a druhá od ní také směrem od oběktu na cca dvojnásobnou vzdálenost. Třeba je to jen tím, jak to máte namalované.

Revizní technik E1B

Tomas Ponic

Dekuji za reakci. Tim "kolmo" myslite uhlopricne ?
Jak moc zasadni problem je, ze to mam naproti sebe ?
A jeste muzete me poradit ten odstup jimacu od sousednich stitu nebo je to jedno ? Nekde jsem cetl, ze pry ma byt 1m od cihlovych - betonovych konstrukci ale nevim zda se to tykalo presne tohoto reseni. Dekuji.

Tomas Ponic

Tam kde jsou zemnici tyce tak je chodnik a hned pred nim silnice takze jsem se nemohl moc rozmachnout - vyuzil jsem rekonstrukci ulice a zatloukl tyce. Puvodne to melo slouzit jen pro elektriku. A zemnici pasek mel byt pro hromosvod ale jak jsem dale zjistoval tak jsem nasel nejakou normu, ktera rikala, ze na urcity obvod objektu (uz si nepamatuji kolik) se musi delat dva svody. Proto jsou naproti sobe. Kdyz jsem to zjistil bylo uz vse zakopano a ulice hotova.

Radim Strycharski

To: Ponic

Protože je váš objekt v zástavbě, jak patrno z obrázku, posuzuje se celá zástavba jako jeden objekt.

Tomas Ponic

to Radim Strycharski: a z toho plyne co ?

Radim Strycharski

Z toho plyne to, že z hlediska rozměrů Vašeho domu máte jímací soustavu a počet svodů v pořádku, ale kdybyste chtěl revizi, tak by musel RT hodnotit objekt jako celek. Např. do 40 m obvodu jednopodlažní budovy stačí jeden svod, ale to není váš případ ne proto, že máte  42 m, ale proto, že jste součástí zástavby, která je mnohem větší. A nevím, jak vypadá hromosvod na těch sousedních domech.

Jaroslav Kořínek

Co nakreslil a spočítal projektant. Nebo si myslíte, že nebudete potřebovat dokumentaci pro kolaudaci? Pospěšte si nová norma hromy blesky tříská na dveře! Pak to bude o něčem úplně jiném!

Tomas Ponic

to Jaroslav KOŘÍNEK: Zadny projekt nemam, ani pojistovna nevyzaduje hromosvod a tudiz ani pri kolaudaci jej nepotrebuji. Jsem v centru mesta  s blizkosti 3 panelovych domu o vysce 32m a na kazdem BTSky takze se neobavam, ze by si blesk vybral zrovna muj nejnizsi domekv okoli. Ten medeny hromosvod chci udelat, jak jsem psal vyse, jen z duvodu "funkce medi" proti porustani strechy na severni strane mechem. A tak misto medeneho dratku, ktery jsem mel natahnuty 15 roku na svem starem domku chci dat na svuj novy domek hromosvod. A snazim se jej udelat co nejlepe v souladu s normou a proto jsem se obratil o rady na toto forum. Muzete me poradit na zaklade mojich info vyse zda mam nekde chybu ci co udelat jinak nez planuji ? Dekuji.

Pavel Horský

Rovnoměrné rozmístění svodů dle ČSN 34 1390: Rozmístění svodů má být pokud možno rovnoměrné po celém obvodu objektu a má odpovídat rozmístění příslušných zemničů.
Jen nezapomeňte, ať se vám nikde CU nedotýká s FeZn (ve vašem případě jde o zkušební svorku). Oddělit např. olověným plátkem.

Revizní technik E1B

Tomas Ponic

to Pavel Horský: Dekuji. Ano to jsem jiz take na netu objevil tu svorku s olovenym platkem pro spoj Cu + FeZn.
Jeste bych potreboval poradit k tem jimacum zda musi byt ten 1m od stitu sousednich zdi a jak maji byt vysoke ? Nebo staci vypocitat rozmisteni a vysku podle 112° ?

Radim Strycharski

Co se týče toho jímacího vedení, tak tam by stačila jenom hřebenová soustava, jímací tyče nemusí být. Z obou  stran  doléhají sousední domy a nepředpokládám, že budete chtít sousedům instalovat hromosvod. Hřebenové vedení bych zakončil na podpěře a nechal bych trochu přesah, aby se v budoucnu dalo napojit. Štíty jsou zděné, nechte konce od nich minimálně 5 cm. Jinak rovnoměrné svedení bleskového proudu je důležitější než zemní odpor. Bylo by určitě lepší, kdyby každý konec hřebenového drátu plynule přecházel do svého svodu. Ale pokud už to tak máte, tak to nepředělávejte.Normu do posledního puntíku stejně dodržet nemůžete, protože, jak již bylo řečeno, posuzuje se celá zástavba.

Jaroslav Kořínek

Přechod měď zaústění do země bych navrhoval podívat se na stránky DEHN a použít antikoro. Spěchejte od tuším srpna bude platit nová norma na hromosvody. Pak to bude o něčem úplně jiném.

Jura Krikl

TO Kořínek: Pane Kořinek, vy máte info o čem budou nový hromy blesky? Není to sice muj obor, ale jsem zvídavý. Děkuji

Nic není nemožné, jen je to otázka peněz:-)

Jirka Š.

Marně přemýšlím, jak souvisí hromosvod s mechem na střeše. Asi mi něco v době studia ušlo :-)

Jaroslav Kořínek

Norma se bude jmenovat : ČSN EN 62 305,  (EN ICN 62305) dále pak:

62305 - 1  Všeobecné požadavky

rozsah platnosti, termíny, definice,parametry bleskového proudu,náboj bleskového proudu atd.

62305 - 2 Řizené riziko

rozsah platnosti, termíny, definice, objasňování termínu, metodika stanovení rizika (složení rizika,objekty atd.)

62305 - 3 Hmotné škody na objektech a fyzické ohrožení života

velice obsáhlé pojednání (ochranná úroveň,el.vodivost konstrukcí armování, vnější systémy ochrany před bleskem - hromosvod) jímací soustava,svody, uzemnění ale také postupy při revizi, vlastní údržba adt..

62305 - 4 Elektrické a elektronické systémy uvnitř objektu

(stručně jejich způsob ochrany)

Bohužel tento prostor nechci zneužít nad rámec možností, ale snad ještě doporučím knihu ing. Jiří Kutáč - Nový připravovaný soubor evropských norem v teorii a praxii